Chinees Android-virus treft 100.000 smartphones in 24 uur

In China is een 19-jarige programmeur opgepakt voor het verspreiden van een virus. Het virus infecteerde in 24 uur tijd minstens 100.000 Android-toestellen. De malware in het virus installeerde een applicatie met de naam “HeartApp” op het toestel, waarna de hacker gevoelige informatie te zien kreeg van de eigenaar van het toestel.

In 24 uur tijd zijn minimaal 100.000 Android-smartphones getroffen door een virus. Zo’n 17 uur nadat het virus zich voor het eerst verspreide werd de student opgepakt door de Chinese politie. Het virus verspreid malware onder de naam “HeartApp” en doet zich voor als een app waarmee je bepaalde afspraken kan managen. De uitnodiging voor het downloaden van de app krijg je per SMS. Vervolgens wordt op de achtergrond het bericht naar 99 andere contactpersonen doorgestuurd, waardoor het virus zich razendsnel verspreid.

Omdat de Google Play Store in China niet officieel beschikbaar is, gebruiken veel Android-bezitters in China een alternatieve manier om apps te downloaden. Hiervoor is in Android de optie ‘installatie van apps uit onbekende bronnen toestaan’ bij veel Chinezen ingeschakeld. Hierdoor kon het virus zich zorgeloos verspreiden. Wanneer de applicatie “HeartApp” geopend werd moesten gebruikers diverse informatie invoeren om ‘de applicatie te gebruiken’. Zonder dat gebruikers dit door hadden werd deze informatie doorgespeeld naar de maker van het virus.

Bij de installatie kwam vervolgens een melding in beeld. De melding gaf aan dat er een extra pakket geïnstalleerd moest worden om zo de applicatie beter te laten functioneren. Wanneer dit pakket eenmaal geïnstalleerd was, kon de hacker onbeperkt toegang krijgen tot je berichten-inbox en andere gevoelige informatie. De Chinese politie kwam de hacker op het spoor na duidelijke aanwijzingen in de code van de applicatie. De hacker zou het virus hebben ontwikkelt toen hij op vakantie was en de verveling toesloeg.

Via

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel