‘Nexus en LG-smartphones meest veilige Android-apparaten’

Recent onderzoek toont aan dat negentig procent van de Android-apparaten één of meerdere ernstige veiligheidslekken heeft. Het onderzoek is voor een deel gefinancierd door Google. De resultaten laten zien welk merk het meest veilig is.

Veiligheid Android-toestellen

De veiligheid van Android-toestellen is niet om over naar huis te schrijven. Onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge (Verenigd Koninkrijk) stellen dat 90 procent van de Android-apparaten één of meerdere kritieke veiligheidslekken heeft. Dit komt mede door de fragmentatie van de toestellen; ofwel de verschillende versies van het besturingssysteem.

LG Nexus 5X

Een andere factor is dat veel fabrikanten de Android-interface voorzien van een eigen skin. Samsung heeft bijvoorbeeld de TouchWiz interface en ook LG, HTC, Huawei en Sony hebben bijvoorbeeld een eigen skin. Daar zitten ook beveiligingslekken in, die gedicht moeten worden door de fabrikanten.

De onderzoekers komen tot de conclusie dat Nexus-apparaten het meest veilig zijn. Op de tweede plaats vinden we de toestellen van LG. Aangezien LG veel betrokken is geweest bij de ontwikkeling van Nexus-smartphones kan dit mede een oorzaak zijn hiervan.

LG G4c

Op de derde plaats vinden we Motorola. Gevolgd door Samsung, Sony, HTC, Asus en de overige merken. De onderzoekers stellen dat het op tijd dichten van een lek bepaalt hoe de veiligheid is van Android. Gemiddeld verschijnen er 1,26 updates per jaar, gericht op de veiligheid. Het meest recente voorbeeld is het Stagefright-lek, waardoor een miljard toestellen kwetsbaar zijn.

Lees ook

Reageer op dit artikel