Opgepast voor Kerst-apps met vervelende malware

Er circuleren applicaties in de Play Store rond die vervelende malware bevatten zo waarschuwt beveiligingsbedrijf CloudSek. Het is daarom oppassen bij het installeren van deze specifieke applicaties. De malware verzamelt gevoelige bedrijfsinformatie en heeft ongelimiteerde toegang tot de telefoon.

Vrolijk kerst malwarefeest

Het bedrijf CloudSek heeft de afgelopen tijd een hacking team geobserveerd die specifieke software distribueerde waarmee gevoelige informatie kan worden verzameld. Het team zou ook app ontwikkelaars in dienst hebben en actief zoeken naar nieuwe medewerkers. Recentelijk zou dit team ook gestart zijn met het publiceren van met malware besmette apps in de Play Store.

Play With Santa

Ook constateerde CloudSek dat er tot nu toe circa 8000 besmettingen hebben plaatsgevonden. De apps, vaak games zijn geheel in kerststijl zo is er een soort game met een Kerstman. Middels deze malware krijgt het team achter de malware toegang tot je foto’s, sms berichten, telefoongespreken, camera, locatie, agenda en nog veel meer gevoelige informatie.

Wat kun jij doen?

Je kunt je zelf negen van de tien keer beschermen tegen dergelijke apps met gezond verstand. Vertrouw je een applicatie niet helemaal, controleer dan de rechten die worden gevraagd voorafgaand aan de installatie. Bij de malware in kwestie werden alle mogelijke permissies gevraagd, terwijl een normale game geen toegang nodig heeft tot je microfoon en camera.

Android malware: Play With Santa

Vertrouw je het niet helemaal als je de rechten van een applicatie bekijkt? Installeer deze dan ook niet. Kijk bijvoorbeeld ook naar de reviews bij een applicatie en neem dit mee bij het beoordelen of een applicatie veilig is.

Lees ook: WhatsApp: pas op voor deze 8 manieren van oplichting en bedrog

Bron
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel