Huawei MediaPad M5 review: een tablet voor elke gelegenheid

Huawei heeft dit jaar een nieuwe tablet op de markt gebracht, hoe werkt de MediaPad M5 en wat zijn de presentaties van deze tablet? DroidApp heeft de tablet aan een uitgebreide test onderworpen en de bevindingen lees je in deze review van de Huawei MediaPad M5.

Huawei MediaPad M5 review

Er zijn legio redenen waarom een tablet handig kan zijn, bijvoorbeeld om de kinderen zoet te houden, een boek te lezen of een film te kijken. Huawei zet met de MediaPad M5 een interessante Android 8.0 tablet op de markt. Een krachtige Kirin 960 processor zou voor voldoende rekenkracht moeten zorgen om ongestoord een game te kunnen spelen. Maar is het allemaal genoeg of zijn er tekortkomingen?

Het tablet landschap verandert niet zo vaak als smartphones, vooral Apple domineert met zijn iPad de tablet markt. Bij Android zijn er maar een handjevol fabrikanten die een high-end tablet op de markt durven zetten.

Huawei MediaPad M5 design

Verkooppakket

In het verkooppakket vinden we onder de tablet een aantal doosjes met benodigdheden voor de MediaPad M5. Zo is er de snellader en USB Type-C kabel voor het opladen van het apparaat. We vinden wat papierwerk en een USB Type-C naar 3,5 mm audio-adapter. Heb je de tablet met 4G-ondersteuning dan vind je ook een pinnetje voor het openen van de simkaart tray.

Design en interface

De Huawei MediaPad M5 is er in verschillende formaten, 8,4 inch en 10,8 inch. Bij de 10,8 variant is er ook een Pro editie met 4G ondersteuning en een stylus. Wij behandelen de grotere variant, de 10,8 met 4G, ondanks het 10,8 inch scherm voelt de tablet vrij licht maar toch degelijk aan. De achterzijde is van metaal gemaakt waardoor de tablet al robuuster aanvoelt dan wanneer dit plastic zou zijn. De knoppen zitten op de juiste plaats, we kunnen overal makkelijk bij.

Huawei MediaPad M5 review

Een rondje om de tablet laat zien dat de aan- uitknop en de volumeknoppen rechts, in liggende stand, aan de zijkant van de tablet zijn geplaatst. In het geval van de 4G variant zal je aan de onderzijde ook een simkaart tray vinden.

Huawei MediaPad M5 vingerafdrukscanner

Aan de voorzijde zit een 8 megapixel camera en is een LED notificatielampje verwerkt zodat je vanaf een afstandje kunt zien of er een nieuwe melding is binnengekomen. Het 10,8 inch display heeft een 2K, 2560 bij 1440 pixels, weergaveresolutie.

Huawei MediaPad M5 achterkant

Aan de achterzijde van de MediaPad M5 Pro vinden we een 13 megapixel camera en een LED flitser voor het maken van foto’s in het donker of als zaklamp. Aan de achterkant zien we ook een stereo luidspreker opstelling, Huawei werkt hiervoor samen met Harman Kardon.

Huawei MediaPad M5 tablet

Interface

Huawei maakt gebruik van EMUI 8.0 en op de tablet werkt deze interface eigenlijk best prettig. Hoewel er nog altijd veel wisselende reacties zijn over de eigen interface van Huawei werkt het scrollen en navigeren tussen apps snel. Je kunt de tablet naar eigen smaak aanpassen, Huawei levert een thema applicatie mee waarmee het uiterlijk snel gewijzigd kan worden.

Huawei MediaPad M5 EMUI

Door naar links te vegen worden alle apps op de tablet getoond. Door applicaties op elkaar te slepen kun je ze indelen in mapjes. Er is ook een tools map aanwezig met allerlei apps die van pas kunnen komen, je vindt hier ook de telefoon app als je de MediaPad M5 met 4G ondersteuning bezit.

Huawei MediaPad M5 thema

Heb je de tablet nog op tafel liggen dan kun je vanaf het ontgrendelingsscherm ook een aantal apps starten door op datzelfde scherm omhoog te vegen. Zo kan je zonder ontgrendelen de camera, rekenmachine en notitieblok starten.

Communicatie: internetten en andere connectiviteit

Een tablet is natuurlijk een ideaal apparaat om het internet mee te verkennen. Wat dat betreft kun je met de MediaPad M5 goed uit de voeten, er is ondersteuning voor alle gangbare WiFi-netwerken. Op het apparaat staat de Chrome browser geïnstalleerd waarmee je makkelijk met meerdere tabbladen kunt internetten. Wil je een andere browser dan download je razendsnel een andere via de Google play store.

Huawei MediaPad M5 internet

De MediaPad M5 heeft naast WiFi ook ondersteuning voor 4G, je kunt dan ook zonder WiFi netwerk overal internetten. Dit werkt goed en je kunt vervolgens ook gebruik maken van SMS of WhatsApp op de tablet. Een extra plus is dat ook de NL-alert zonder problemen op de tablet doorkomt. Wil je geen belfunctie of 4G ondersteuning dan kun je de tablet ook kopen zonder deze functionaliteit.

Huawei MediaPad M5 4G

Andere manieren van connectiviteit die op de MediaPad M5 te vinden zijn is GPS waarbij een drietal netwerken ondersteund worden. Bluetooth ontbreekt ook niet en NFC is aanwezig. Op het gebied van sensoren vinden we het standaard rijtje met een lichtsensor, gyroscoop, kompas, trilmotor en microfoon.

Multimedia: muziek en video

Het 10,8 inch display is prima geschikt voor het kijken van een film of het bingewatchen van je favoriete Netflix serie. Maar ook televisie kijken via bijvoorbeeld een app van je provider werkt erg prettig op de MediaPad M5. De kleuren op het display zijn realistisch en het scherm kan voldoende helder zodat je ook in de buitenlucht van de tablet gebruik kunt maken, de kijkhoek van de tablet is erg goed.

Huawei MediaPad M5 beeldscherm

Op de MediaPad M5 is geen reguliere 3,5 millimeter audio aansluiting beschikbaar, maar om het ongemak te verzachten is er een adapter meegeleverd. Met de USB Type-C naar 3,5 mm kan je een traditionele hoofdtelefoon gebruiken. Qua luidsprekers zit het wel goed met de MediaPad M5. De stereoluidsprekers aan de achterzijde klinken kwalitatief goed en geven een fraaie geluidsbeleving. De luidsprekers kunnen erg hard zonder dat dit de geluidskwaliteit doet verslechteren.

Huawei MediaPad M5 display

Met het aansluiten van een hoofdtelefoon kan je in het instellingenscherm wat geluidseffecten aanpassen. Wanneer de luidspreker gebruikt wordt kan dit echter niet, sommige tablets en smartphones bieden deze optie wel.

Camera: foto’s en video’s

Aan de achterzijde van de Huawei MediaPad M5 is een 13 megapixel camera geplaatst met autofocus. Hoewel een tablet zich niet echt leent voor fotografie heeft Huawei toch haar volledige camera applicatie op de tablet geplaatst. Dat betekent dat je ook in de Pro-foto modus foto’s kunt maken of gebruik kunt maken van de HDR, Panorama of tijdsverloop modi.

Huawei MediaPad M5 camera

Aan mogelijkheden dus geen gebrek, door gebruik van GPS tagging kun je in de Galerij-app een kaart bekijken met al je foto’s. Als je een foto verwijderd in de galerij applicatie dan kun je deze nog terug halen uit de prullenbak functionaliteit die de app heeft. Na 30 dagen worden de foto’s definitief verwijderd.

Huawei MediaPad M5 camera

Over de camera zelf zijn we gematigd tevreden, buiten zien we dat de camera profiteert van de hoeveelheid licht. Plaatjes zijn dan scherp en helder, binnen is dat een ander verhaal en zien we dat de ISO-waarde vrij hoog oploopt. Hierdoor worden de foto’s minder scherp en bevatten ze meer ruis. Het focussen van de camera heeft soms ook wat tijd nodig. Hieronder en in ons fotoalbum op Flickr vind je een aantal foto’s die we met de Huawei MediaPad M5 hebben gemaakt.

Huawei MediaPad M5 foto sample

De frontcamera van 8 megapixel heeft geen autofocus maar een fixed focus. Dat betekent dat de camera altijd tot een bepaald punt scherp is. Ideaal voor bijvoorbeeld videobellen. De frontcamera kwaliteit is voldoende, in een donkere omgeving weet de camera nog voldoende beeld te produceren.

Video

De tablet kan video’s opnemen in een maximale resolutie van 3860 x 2160 pixels oftewel 4K UHD. Dat is knap want sommige smartphones van Huawei kunnen dit nog niet terwijl deze tablet in dezelfde prijsklasse ligt als de Huawei toestellen. De videokwaliteit zijn we wel over te spreken al zien we hier ook overeenkomsten in prestaties met de gewone camera functie. Het focussen van de camera laat soms even op zich wachten. Hieronder kun je onze sample video, in 4K, bekijken die we met de MediaPad M5 hebben gemaakt.

Overige mogelijkheden

Huawei levert haar tablet en smartphones altijd mee met wat extra software, daar zitten handigheidjes tussen zoals een notitieblok-app en bestandsbeheerder. Met de applicatie tabletbeheer kun je wat ruimte vrij maken op het apparaat en berichten of oproepen blokkeren.

Huawei MediaPad M5 notitie

Op de tablet vinden we ook in het mapje “Top apps” wat bloatware, al is Netflix misschien wel handig dat deze meteen voorgeïnstalleerd staat. Voor ouders die de tablet aan hun kind willen uitlenen is er ook een kinderhoek app geïnstalleerd. Hierin kan bijvoorbeeld getekend worden of video’s die op de tablet staan worden afgespeeld.

In de app Game Suite vind je een aantal andere games zoals de racegame Asphalt Nitro, deze staan ook in een apart mapje met games. In de tips app vind je een aantal tips voor het gebruik van de tablet.

Desktop modus

Als je bij de Huawei MediaPad M5 een toetsenbord aansluit op de tablet dan kan je gebruik maken van de zogenaamde desktopmodus. Je tablet verandert dan in een soort laptop-achtige omgeving waarbij je een taakbalk, startmenu en meldingencentrum krijgt. De achtergrond doet ons erg denken aan Windows XP, waarbij het meldingencentrum weer wat wegheeft van Windows 10. Huawei heeft voor haar desktop functie duidelijk gekeken naar de vormgeving van Windows.

Huawei MediaPad M5 Bureaublad

Binnen de desktop modus kun je natuurlijk wel gebruik maken van meerdere vensters, alle geopende apps vind je in de taakbalk. Verder kun je de vensters slepen en verkleinen, opvallend is wel dat Chrome alleen op volledig scherm getoond kan worden.

Huawei MediaPad M5 Desktop modus

Prestaties: accu, snelheid en geheugen

In de Huawei MediaPad M5 zit een Kirin 960 processor verwerkt die alledaagse taken prima aan kan, ook het spelen van een game is geen probleem op de tablet. Tijdens onze testperiode hebben we geen haperingen kunnen detecteren. Het volledig laden van de tablet duurt ongeveer 3,5 uur, er is ondersteuning voor Quick Charge waardoor je met een half uurtje laden toch weer een poos vooruit kan op de tablet. We hebben een screen-on time weten te behalen van 9 uur over meerdere dagen.

Huawei MediaPad M5 luidspreker connector

De batterij van de MediaPad M5 10,8 inch heeft een capaciteit van 7500 mAh, de 8,4 variant moet het doen met 5100 mAh. De MediaPad M5 is beschikbaar in een 32 en 64GB variant, waarbij beide over 4GB aan werkgeheugen beschikken. Je kunt de tablet uitbreiden met een MicroSD-kaart als dit nog te weinig is.

Op de tablet vinden we Android 8.0 Oreo waarvan we tijdens onze review periode een update ontvingen met de beveiligingsupdate van mei 2018. Een positief signaal, laten we hopen dat Huawei de tablet geregeld blijft voorzien van updates.

Beoordeling

De Huawei MediaPad M5 is een prettige multimedia partner voor op de bank, in de trein of op de zaak. Huawei heeft een tablet neergezet die erg veelzijdig is en waarmee je als gebruiker zeker uit de voeten kunt. De tablet gaat lang genoeg mee om een werkdag te overleven. De tablet zelf voelt degelijk aan en is zeker geen plastic budgettablet.

De camera op de Huawei MediaPad M5 schiet soms aardige plaatjes maar is wat langzaam met focussen. Het ontbreken van een 3,5 mm audioaansluiting is wel jammer, toch levert Huawei hier een verloopadapter voor mee. Je kunt dan niet muziek luisteren en opladen tegelijk.

De Huawei MediaPad M5 begint op dit moment rond de 360 euro voor de 8,4 inch variant en loopt op tot 550 euro voor de MediaPad M5 Pro. De WiFi versie van de 10,8 inch kost rond de 400 euro, de versie met 4G ongeveer 450 euro.

Je kunt de MediaPad M5 kopen bij Coolblue en Bol.com.

Huawei MediaPad M5
 • 8.5/10
  Design - 8.5/10
 • 8.8/10
  Gebruiksgemak - 8.8/10
 • 7.6/10
  Camera - 7.6/10
 • 8/10
  Snelheid en prestaties - 8/10
 • 9/10
  Uithoudingsvermogen - 9/10
 • 8.8/10
  Prijs-kwaliteitverhouding - 8.8/10
8.4/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Design en stevigheid
 • Desktop modus
 • Fraai scherm
 • Prettig gewicht
 • Prijskwaliteitverhouding

Minpunten

 • Geen 3,5 mm aansluiting
 • Camera moeite met focussen
 • Bloatware

Lees ook

Reageer op dit artikel