Samsung Galaxy A3 (2017) review: strakke en handzame smartphone

De Samsung Galaxy A3 (2017) is een bijgewerkte uitvoering van de eerder uitgebrachte Galaxy A3. Wat heeft Samsung verbeterd aan het toestel en hoe presteert deze in het dagelijks gebruik? Wij testen de smartphone en onze bevindingen lees je in onze Samsung Galaxy A3 2017 review.

Samsung Galaxy A3 2017 review

De Galaxy A3 serie komt voort uit de Samsung Galaxy Alpha die in september 2014 voor het eerst op de markt verscheen. Later volgde de Galaxy A3 2015, 2016 en nu dus de Samsung Galaxy A3 2017. De A-serie van Samsung probeert dichtbij haar eigen high-end segment te komen door design, specificaties en betaalbaar te combineren. De Samsung Galaxy A-serie vinden we dan ook terug in het middensegment van de markt.

Samsung Galaxy A3 2017

In de verpakking

In de doos van de Samsung Galaxy A3 vinden we natuurlijk het toestel terug en de nodige boekjes. Maar ook een USB-adapter mag niet ontbreken in het pakket. We zijn blij verrast als we zien dat Samsung het toestel van een USB-Type C aansluiting heeft voorzien. Iets wat niet iedere smartphone in dit segment heeft. Ook is er een sim-tool meegeleverd waarmee je de sim kaartsleuf kunt openen. Om het pakket compleet te maken is er ook een headset en een micro-USB naar USB Type-C adapter meegeleverd.

Design en interface

Bij het oppakken valt meteen het gewicht van de smartphone op, in positieve zin. Wie voor de Samsung Galaxy A3 een grotere telefoon heeft gebruikt zal echter wel even moeten wennen aan het formaat. De Galaxy A3 voelt degelijk aan, helaas heeft ons review-exemplaar al wat avonturen meegemaakt. Hierdoor kunnen we niets zeggen over de krasgevoeligheid van het toestel.

Samsung Galaxy A3 2017

Als we een rondje maken om het toestel dan vinden we aan de bovenzijde een sleuf voor zowel de Nano-simkaart als een MicroSD-kaart. Aan de rechterkant van het toestel is de power-button te vinden. Ook zit de luidspreker aan de rechterkant in de rand verwerkt, hierover later meer.

De onderzijde is bedoeld voor de connectoren zoals het aansluiten van een USB Type-C kabel voor het opladen van het toestel. Helemaal rechts vinden we een 3,5 mm aansluiting voor hoofdtelefoons. In de linkerrand zijn de volumeknoppen​ verwerkt.

De voorzijde is voorzien van een 4,7 inch HD-scherm, boven het scherm is een 8 megapixel camera te vinden. Helaas ontbreekt een LED-notificatielampje op het toestel, maar maakt de A3 2017 wel gebruik van een Always-On display. De achterzijde is bedoeld voor de 13 megapixel camera en LED-flitser. De indruk die we hebben van de Samsung Galaxy A3 2017 is goed, de afwerking van het toestel is goed en het design is erg fraai.

Samsung Galaxy A3 2017

Interface

Samsung heeft op haar Galaxy A3 een eigen interface geplaatst die licht afwijkt van het originele Android. Toch ziet de interface er clean uit en heeft Samsung het toestel voorzien van een zakelijk ogende klok- en weerwidget.

Samsung Galaxy A3 2017

Wat helaas niet aanpasbaar is, is de knop waarmee je de app-drawer opent. Die knop blijft namelijk rechts onderin het scherm staan wat je ook probeert. De apps links van deze knop kun je wel aanpassen. Door een app langer ingedrukt te houden verschijnt een menu waarin je de app onder andere kunt verwijderen of meer informatie kunt bekijken over een app.

Samsung Galaxy A3 2017

In de app-drawer kan je zoeken naar applicaties, via de instellingen kun je de sortering aanpassen. Door twee apps op elkaar te slepen maak je een map aan waarmee je je applicaties eenvoudig kunt ordenen. Het instellingenscherm van de Samsung smartphone is handig in categorieën ingedeeld en zorgt ervoor dat we makkelijk de gewenste instellingen aan onze telefoon kunnen aanpassen.

Communicatie: bellen, internetten en netwerken

De afgelopen weken hebben we met de Galaxy A3 veelvuldig getelefoneerd en we kunnen hier ook geen problemen ontdekken. De verbinding komt snel tot stand en het geluid klinkt goed zowel aan onze kant als bij onze gesprekspartner. Naast telefoneren kun je met de smartphone op andere manieren communiceren.

Samsung Galaxy A3 2017

Het versturen van een SMS of WhatsApp bericht is geen enkel probleem voor de kleine smartphone. In het begin hebben we wel even moeten wennen aan het formaat, zeker bij het typen op het standaard Samsung toetsenbord zaten we er soms naast. Uiteraard werken ook Telegram en Facebook Messenger prima op het apparaat.

Samsung Galaxy A3 2017 sms

Wil je internetten dan kun je dat doen over 4G of een draadloze netwerkverbinding. Op 4G noteert het toestel een keurige snelheid van rond de 100 mbit. De Samsung Galaxy A3 2017 heeft ondersteuning voor 5GHz WiFi. Op de A3 2017 vinden we de Google Chrome browser terug maar ook een standaard browser van Samsung zelf.

Naast de genoemde verbindingsmogelijkheden kun je ook gebruikmaken van Bluetooth, GPS of NFC.

Multimedia: muziek en film

De Samsung Galaxy A3 2017 is op het eerste gezicht geen multimediamonster. Het toestel is voorzien van een 4,7 inch Super AMOLED display met een resolutie van 1280 x 720 pixels. De kleuren op het toestel zijn gedetailleerd en mooi, ook in de zon is het scherm nog goed afleesbaar. Ook ’s nachts kun je de helderheid van het toestel flink naar beneden brengen. Een speciaal blauw licht filter maakt ook het kijken van een film of serie prettig als het donker is.

Samsung Galaxy A3 2017 review

Voor het luisteren naar muziek is een 3,5 millimeter aansluiting aan de onderzijde van het toestel te vinden. Dat betekent dat je niet een nieuwe hoofdtelefoon of headset hoeft aan te schaffen. In het instellingen scherm onder de optie “Geluiden en trillen” vind je onderaan de optie “Geluidskwal. en –effecten”. Hierin kun je extra geluidsverbeteringen inschakelen die het luisteren naar muziek prettiger moeten maken.

Samsung Galaxy A3 2017 beeldscherm

Voor zowel video’s als muziek zijn de standaard applicaties van Google aanwezig zoals Play Music en Play Films. Voor het luisteren naar FM-radio heb je aan de Galaxy A3 2017 een uitstekende partner want de FM-radio ontbreekt niet op dit toestel.

Samsung Galaxy A3 2017 fm-radio

Camera: foto’s en video’s

Aan de achterzijde van de Samsung Galaxy A3 is een 13 megapixel camera te vinden, deze resolutie wordt behaald in de 4:3 beeldstand. Maak je liever breedbeeld foto’s dan blijven er nog 9,6 megapixels over. De kwaliteit van de foto’s is erg goed, de details blijven duidelijk zichtbaar en de kleuren zijn natuurgetrouw. Wel heeft de camera soms wat moeite met het kiezen van de juiste belichting, waardoor foto’s in een aantal gevallen overbelicht zijn.

Samsung Galaxy A3 2017 camera

Aan opties geen gebrek in de camera-app want je kunt real-time filters kiezen door naar links te vegen. Veeg je naar rechts dan kun je kiezen tussen verschillende fotografie standen, waaronder een Pro-modus. Zowel filters als fotografiestanden zijn te downloaden uit de Galaxy Apps app, de app winkel van Samsung.

Samsung Galaxy A3 2017 camera

Het is mogelijk om de volumetoets als sluiterknop te gebruiken, via de instellingen kun je dit aanpassen naar een andere functie. In de instellingen kun je ook instellen dat met het tikken op het scherm een foto genomen wordt.

In ons Flickr-album vind je meer foto’s die we met de Samsung Galaxy A3 2017 hebben gemaakt.

Op het gebied van video’s ontbreekt de mogelijkheid om in 4K op te nemen, maar ook in 1080p weet de camera prima kwaliteit te leveren. Bij het klikken op de videostand start het toestel direct met het filmen. De details zijn goed zichtbaar maar zoom niet te ver in met de digitale zoom van het toestel. Je kunt één van onze video-samples hieronder bekijken.

Overige mogelijkheden

In de Galaxy Apps app vind je allerlei door Samsung aanbevolen inhoud, naast applicaties en games vind je er ook uitbreidingen voor bijvoorbeeld de camera. Daarmee is dit stukje software voor de Samsung Galaxy gebruiker eigenlijk onmisbaar. Ook vind je in de app exclusieve inhoud voor je Samsung smartphone. Ben je in het bezit van een Samsung Gear smartwatch dan kun je ook deze voorzien van handige apps via deze winkel.

Samsung Galaxy A3 2017 App Store

Op de Samsung Galaxy A3 2017 is een vingerafdrukscanner aanwezig, deze bevindt zich in de middelste knop waarmee je terug kunt keren naar het Android startscherm. De scanner heeft soms wat problemen om de vingerafdruk juist te herkennen waardoor we bijvoorbeeld verplicht worden om met een patroon te ontgrendelen.

Samsung Galaxy A3 2017

Met de app veilige map kun je bestanden versleuteld op je toestel bewaren, dat is handig als je vertrouwelijke informatie op je smartphone mee moet dragen. Ook applicaties kun je met de veilige map beschermen. Bij aanpassingen aan het toestel wordt de veilige map automatisch afgesloten en versleuteld.

Prestaties: accu, snelheid en geheugen

De Samsung Galaxy A3 2017 heeft een accucapaciteit van 2350 mAh, in circa twee uur is het toestel volledig opgeladen. We kunnen het toestel vrij lang gebruiken, en weten er een scherm-aan tijd van 3 uur en 40 minuten uit te persen. Een prima prestatie zeker ten opzichte van sommige high-end toestellen die over meer accu capaciteit beschikken.

Samsung Galaxy A3 2017 menu

Qua processorkracht komt de Galaxy A3 (2017) helemaal niets te kort met zijn acht rekenkernen op een kloksnelheid van 1,6GHz. Het toestel beschikt verder over 2GB werkgeheugen en dat is voldoende voor de meeste applicaties. Tijdens onze testperiode hebben we geen haperingen kunnen constateren en werkte het toestel probleemloos.

Voor het opslaan van gegevens is er 16GB aan opslagruimte aanwezig, hiervan is ongeveer 10GB vrij voor de gebruiker. Is dit te weinig voor je dan kun je de opslagruimte uitbreiden middels een MicroSD-kaart tot wel 256GB. Op die manier heb je altijd ruimte voor foto’s en andere belangrijke gegevens. Goed om te weten is dat het toestel is uitgerust met Android 6.0.1 Marshmallow en beschikt over de patch met als patch datum 1 januari 2017. De update naar Android 7.X Nougat komt in de toekomst beschikbaar.

Beoordeling

De Samsung Galaxy A3 2017 is een zeer compact maar prettig toestel voor wie graag een wat minder grote telefoon op zak heeft. Qua prestaties en uithoudingsvermogen laat het toestel een positieve score zien. Soms missen we een LED-notificatielampje op de A3 maar het Always-on display werkt prettig en heeft nauwelijks invloed op de batterij.

Ben je opzoek naar een relatief goedkope smartphone die inmiddels al flink in prijs is gedaald ten opzichte van de adviesprijs. Je hebt aan de Samsung Galaxy A3 2017 een prima keus als je op zoek bent naar een voordelig middenklasse smartphone. Op onze toestelpagina vind je allerlei extra informatie zoals prijzen, specs en multimedia materiaal.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Samsung Galaxy A3 2017
 • 8.8/10
  Design - 8.8/10
 • 8.4/10
  Gebruiksgemak - 8.4/10
 • 7.7/10
  Camera - 7.7/10
 • 8/10
  Snelheid en prestaties - 8/10
 • 8.6/10
  Uithoudingsvermogen - 8.6/10
 • 9/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 9/10
8.4/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Prijs kwaliteitverhouding
 • Compact
 • Uithoudingsvermogen
 • USB Type-C
 • Design

Minpunten

 • Geen LED-notificatie
 • Camera presteert soms wisselvallig
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel