Wiko View 3 review: een smartphone voor elk budget

Het Franse Wiko wil bewijzen dat een leuke telefoon helemaal niet veel hoeft te kosten. De Wiko View 3 past in elk budget maar wat doet de prijs met de prestaties van een telefoon? Wij testen de Wiko View 3 en het resultaat lees je in onze View 3 review.

Wiko View 3 review

Wiko draait inmiddels al een poosje mee met haar interessante smartphones. Vorige maand bracht Wiko dit toestel uit in Nederland en België. Het toestel werd echter al tijdens het Mobile World Congress van dit jaar uit de doeken gedaan. Inmiddels hebben wij de voordelig geprijsde smartphone getest.

In een notendop bestaat de View 3 uit een groot scherm met notch en zelfs een triple camera. Onder de motorkap een Helio P22 octa-core processor en 3GB werkgeheugen.

Verkooppakket

Wiko levert de View 3 in een opvallende doos met daarop in grote letters View 3. Op de achterkant zijn de belangrijkste specs terug te vinden. Onder het toestel vinden we in de doos nog een AC-adapter en een Micro-USB kabel. Verder de nodige papieren en een simtray tool om de simkaart sleuf te kunnen openen. Verder levert Wiko ook nog een headsetje mee bij het toestel.

Design en interface

Het standaard kleurenpalet vinden we bij Wiko niet terug maar wel een mooi kleurenverloop. Dat geeft het toestel meteen een wat premium uitstraling. Ondanks het 6,26 inch display vinden we het toestel niet groot aanvoelen als we het beet hebben. Dat verandert overigens wel wanneer we het toestel in onze broekzak steken.

Wiko View 3 achterkant

De ronde notch is in het midden geplaatst, in de notch zit de frontcamera verwerkt. Rechts en iets van de notch af is een notificatie-LED te vinden. De knoppen voor het volume en de aan- en uitknop bevinden zich aan de rechterzijde van het toestel. Je kunt hier bij het oppakken van de telefoon gemakkelijk bij.

Wiko View 3 review

Aan de achterzijde van het toestel vinden we de triple camera setup waarop we later in deze review nog terug zullen komen. Ook zien we een LED-flitser en in het midden een cirkel. Deze cirkel is de vingerafdrukscanner, in het gebruik hebben we ervaren dat deze vingerafdrukscanner goed reageert. Al moeten we wel eens een tweede poging wagen het toestel te ontgrendelen.

Wiko View 3 vingerafdrukscanner

Wiko heeft voor de View 3 gekozen het toestel uit te rusten met een micro-USB aansluiting welke aan de onderzijde gevonden kan worden. Aan de bovenzijde van het toestel vinden we 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting terug.

Wiko View 3 USB

Interface

Op het toestel vinden we een licht gewijzigde interface terug, maar met erg veel overeenkomsten van het standaard Android systeem. Toch zijn er ook een aantal Wiko functies te vinden op het toestel. Zo kan je in de Wiko Launcher bijvoorbeeld de Google zoekbalk uitschakelen, vormen van pictogrammen kiezen en meldingsbadges in of uitschakelen.

Wiko View 3 menu

Vind je de inkeping niet mooi dan kan je deze nog veranderen in een wat minder ronde inkeping. Ook kan je ervoor kiezen om de notch in zijn geheel te verbergen. Dit betekent dat de balk met notificaties en de tijd standaard een zwarte achtergrond krijgt.

Wie het prettig vindt om een simpele modus te gebruiken kan deze ook instellen via het instellingen-menu. Je krijgt dan grotere iconen en alleen de meest voor de hand liggende apps te zien. Overigens schiet het toestel bij 10% batterij in een besparingsmodus die het toestel iets “dommer” maakt om energie te besparen. Je kan deze functie omzeilen!

Communicatie: bellen, internetten en netwerken

Doordat Wiko relatief weinig aan haar toestel heeft gewijzigd vinden we op de telefoon ook de standaard Google dialer terug. Deze ruime dialer heeft drie knoppen, één voor favoriete contactpersonen, een belhistorie en de contactenlijst. Via de blauwe knop open je het numerieke belscherm om een nummer in te toetsen. Het bellen via de View 3 is geen enkel probleem. Wij hebben geen problemen ervaren met het opzetten van een telefoongesprek of het geluid.

Wiko View 3 dialer

Qua SMS vinden we de Berichten-app van Google maar WhatsApp en andere chatapps functioneren net zo goed op dit toestel. Typen doe je in het Gboard toetsenbord. Voor het surfen op het web is Google Chrome voor geïnstalleerd.

Wiko View 3 internet

De Wiko View 3 is uitgerust met ondersteuning voor 2G, 3G en 4G. Verder 2,4 GHz WiFi, 5GHz ontbreekt evenals NFC. Wel is Bluetooth aanwezig en kan je de weg naar huis vinden dankzij ingebouwde GPS chip.

Multimedia: muziek en film

Qua multimedia is de View 3 een aardige telefoon, verwacht echter geen hi-fi als een ingebouwde DAC of andere hoogstandjes. De View 3 voorzag ons van muziek via een Bluetooth headset, wat geen problemen gaf. Ook een headsetje met 3,5 mm aansluiting werkt prima op het toestel. Het voordeel hiervan is ook dat je dan gebruik kunt maken van de ingebouwde FM-radio.

Wiko View 3 beeldscherm

Het scherm is met haar 6,26 inch groot genoeg om in bed nog even te Netflixen of je favoriete YouTuber de bingewatchen. De kleurweergave van het scherm is goed, alleen niet schrikken als de zon ondergaat, dan tovert het toestel een oranje waas op het scherm. Dit om je ogen rust te geven, vind je deze functie vervelend dan kan je deze uitzetten. Dit doe je in de snelle instellingen binnen de notificatiebalk.

Camera: foto’s en video’s

De View 3 beschikt over een triple camera setup; een 13 megapixel groothoeklens, een 12 megapixel lens die ook bij weinig licht nog prima plaatjes moet leveren en een 2 megapixel voor Bokeh effect. Vooral de toevoeging van de groothoeklens is interessant want vaak lukt het dan beter om bijvoorbeeld een mooi landschap of hoog gebouw op de foto te zetten.

Wiko View 3 triple-camera

We zijn niet verrast door de prestaties van de camera, het toestel produceert prima foto’s maar details worden soms wat hard weergegeven. De kleuren zijn wel goed maar het toestel laat soms een steekje vallen door te langzaam de foto te maken.

Wiko View 3 camera

Het toestel heeft legio aan mogelijkheden op het gebied van fotografie. Zo is een panorama modus, maar ook een Bokeh effect snel toegankelijk in de interface. Verder vinden we in het menu nog een nachtmodus terug en een timelapse en slow-motion optie. Ook is de Google Lens functionaliteit in de Wiko camera te vinden, deze handige feature helpt je bij het identificeren van objecten.

Standaard worden er 4:3 beeldformaat foto’s gemaakt op 12 megapixel resolutie. Wil je een langwerpige foto dan produceert de View 3 een 19:9 beeldformaat foto op 7 megapixels. Een tussenoptie is te vinden als vierkante foto met een resolutie van 9 megapixel.

Benieuwd naar de foto’s die we met de Wiko View 3 hebben geschoten? Je vindt hieronder een voorbeeld, in ons fotoalbum hebben we meer foto’s geplaatst.

Wiko View 3 foto sample

Front-camera

Opvallend is dat de frontcamera niet in staat is om een breedbeeld foto te produceren. De camera applicatie geeft enkel de optie voor een 4:3 beeldformaat of een vierkante foto. Het kan dus passen en meten worden bij een grote groepsselfie! Anderzijds produceert de Wiko View 3 wel een bruikbare foto, maar er is ruimte voor verbetering.

Wiko View 3 notch

Videocamera

De View 3 filmt in maximaal 1080P resolutie, wat opvalt is dat de kleuren wat fletser zijn. De details zijn niet zo scherp en we merken dat er af en toe details uit beeld verdwijnen. Niet het beste resultaat maar wel een bruikbaar resultaat! Hieronder hebben we een video geplaatst die we met de Wiko View 3 gemaakt hebben.

Overige mogelijkheden

We hebben eerder al wat extra functies van de Wiko View 3 besproken maar er zijn meer handigheidjes in het toestel te vinden. Zo kan deze smartphone ook overweg met gezichtsontgrendeling. Deze functie zit echter wel wat verstopt in de instellingen maar is terug te vinden onder de Wiko instellingen. Deze manier van ontgrendelen is prettig maar ook minder veilig.

Wiko biedt ook services aan voor het toestel waarmee bijvoorbeeld app aanbevelingen worden gedaan. Dit is echter niet verplicht om goed van je toestel gebruik te kunnen maken. Weiger je de services te gebruiken maar wil je het later toch wel dan kan je in de Wiko instellingen deze functie terug vinden.

Weten hoeveel je je smartphone gebruikt op één dag dan kan digitaal welzijn je helpen inzicht te geven in je smartphone gebruik.

Prestaties: accu, snelheid en geheugen

In de View 3 is een 4000 mAh accu te vinden, ruim voldoende capaciteit voor twee dagen zo blijkt tijdens onze testperiode. Met regulier gebruik, internetten, bellen, chatten en af en toe een game en wat multimedia brengt onze schermtijd tot circa 6 uur. Overigens is de Wiko krachtig genoeg voor populaire games als Hay Day en Pokémon Go lukt ook nog wel. Meer grafisch geweld wordt toch al wat lastiger voor de View 3.

Wiko View 3 beoordeling

Tijdens het testen merken we af en toe een vertraging op onze input op het toestel. Voor een toestel in deze prijsklasse is dat nog te accepteren, wat wel vreemd is, is dat het toestel een enkele keer helemaal niet reageert. Als we dan het scherm uitzetten en vervolgens weer inschakelen vinden er plots allerlei “ghost-touches” plaats en openen er opties en apps waar we niet om gevraagd hebben. Een enkele keer eindigt dit in het in vliegtuigmodus zetten van de telefoon. Vreemd!

De View 3 beschikt over 3GB werkgeheugen wat een prima hoeveelheid is voor multitasking tussen apps. Er is 64GB aan opslagruimte beschikbaar en ook dit is weer een mooie hoeveelheid voor een dergelijke telefoon.

Wiko View 3 video

Onze View 3 beschikt over Android 9.0 met beveiligingsupdate van 5 april 2019. Wiko heeft ons verteld dat het ieder kwartaal een update zal uitbrengen. Dat betekent ook dat je niet maandelijks een nieuwe update hoeft te verwachten. We hopen dan ook dat Wiko vast blijft houden aan haar belofte.

Beoordeling

Wiko’s View 3 smartphone is een goedkope, maar zeker niet de minste smartphone. Het levert in deze prijsklasse prima prestaties en je krijgt veel functionaliteit voor de prijs van het toestel. Wel zijn er wat eigenaardigheden die misschien met een software-update verholpen kunnen worden. Zeker is dat je met het toestel lang op één acculading vooruit kunt. De camera schiet aardige foto’s maar reageert soms wel wat traag.

Op het toestel ontbreken NFC en 5GHz WiFi, mocht je gebruik willen maken van NFC betalingen dan is dat iets om rekening mee te houden. De wide-angle lens is een mooie toevoeging voor deze smartphone evenals de vrij schone interface.

De Wiko View 3 gaat over de toonbank voor 179 euro. Op onze smartphone pagina van dit toestel vind je meer informatie zoals specificaties en winkelprijzen. Je kunt de Wiko View 3 bij kopen bij MediaMarkt en Mobiel.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Wiko View 3
 • 9/10
  Design - 9/10
 • 7.8/10
  Gebruiksgemak - 7.8/10
 • 7.2/10
  Camera - 7.2/10
 • 7/10
  Snelheid en prestaties - 7/10
 • 8.7/10
  Uithoudingsvermogen - 8.7/10
 • 7.8/10
  Prijs-kwaliteitverhouding - 7.8/10
7.9/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Accuduur
 • Vingerafdrukscanner
 • Mooi design
 • 3GB werkgeheugen + 64GB opslagruimte

Minpunten

 • Geen NFC en 5GHz WiFi
 • Geen maandelijkse updates
 • Ghost touches
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel