Android O wordt gebruiksvriendelijker en krijgt lichte variant ‘Android Go’

Google toonde tijdens het Google I/O evenement een licht gewicht versie van Android met de bijnaam Android Go. Android Go richt zich op apparaten met relatief lage specificaties en probeert toch een zo goed mogelijke ervaring te bieden. Tegelijkertijd werden een aantal interessante nieuwe functies uit Android O getoond. 

Twee miljard actieve apparaten die op Android draaien

Google heeft tijdens Google I/O bekend gemaakt dat er wereldwijd twee miljard Android apparaten die maandelijks actief zijn. Dit zijn er natuurlijk heel veel en zullen er alleen nog maar meer worden. Daarom zal Google Android nog gebruiksvriendelijker maken met Android O.

Android op verschillende apparaten

Android staat tegenwoordig niet alleen meer op je smartphone, maar ook op smartwatches, TV’s, Chromebooks en zelfs auto’s. Android Auto heeft zelfs 10 keer meer gebruikers als vorig jaar en zal in de nabije toekomst ook in Audi’s en Volvo’s te vinden zijn. Elke twee maanden worden er 1 miljoen TV’s die draaien op Android geactiveerd.

Android TV is daarnaast ook nog eens vernieuwd met een op kanalen gebaseerde ervaring, zodat je makkelijker nieuwe series ontdekt en je favoriete programma’s nog sneller terug vindt. Google maakte nog een leuk feitje bekend: het afgelopen jaar hebben we met z’n allen 82 miljard apps en games geïnstalleerd uit de Google Play Store.

Android O

In de loop van dit jaar brengt Google Android O uit. Deze update zal met name gericht zijn op optimalisaties van Android, zoals het optimaliseren van de gebruikservaring en de accu en de veiligheid. Een andere nieuwe functie is picture-in-picture. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld je agenda kan checken terwijl je aan het beeldbellen bent met Duo. Je kunt dus Duo verkleinen zonder dat je het hoeft te sluiten.

Android O Picture-in-picture

Smart Text Selection wordt ook verbeterd heeft Google aangekondigd. Hierbij kun je denken aan het kopiëren van een adres. Smart Text Selection zal door middel van machine learning bijvoorbeeld adressen herkennen en het complete adres selecteren, zodat je het gemakkelijk kunt kopiëren.

Ook worden notificaties nog duidelijker bij applicaties getoond middels een extra gekleurd bolletje bij het icoon van de applicatie. Swipe je de betreffende notificatie weg dan verdwijnt ook het gekleurde bolletje bij een app.

Android O zal in de loop van dit jaar worden uitgerold naar de Google Pixel C, Pixel, Pixel XL, Nexus 5X, Nexus 6P en de Nexus Player. Mocht je in bezit zijn van één van deze toestellen, dan kun je nu al een preview van Android O uitproberen.

Android Go

Google wil graag zoveel mogelijk mensen bereiken. Om dit te bewerkstelligen brengt Google een light versie van Android O uit, om mensen met beperkte toegang tot internet en wat minder krachtige smartphones te bereiken. Google noemt deze versie intern Android Go. Om deze mensen ook een complete gebruikerservaring te laten beleven, is Android Go ontworpen voor smartphone met 1GB of minder werkgeheugen.

Android Go zal worden geleverd met aangepaste versies van Youtube, Chrome en Gboard. Ook zal er een speciale versie van de Google Play Store zijn, die apps zal aanbevelen die voor Android Go zijn ontwikkeld. Android Go zal in 2018 beschikbaar komen.

Lees ook

Reageer op dit artikel