Android O aangekondigd: dit zijn de nieuwe functies (+ Developer Preview)

Google heeft geheel onverwacht zojuist Android O aangekondigd. Android O is de opvolger van Android Nougat, waar nog steeds veel smartphones van op een update wachten. De nieuwe Android-versie is per direct ook beschikbaar als Developer Preview voor verschillende toestellen. We zetten de nieuwe functies voor je op een rij.

Android O

Vrijwel uit het niets is er een nieuwe Android-versie aangekondigd; Android O. Het is nog niet bekend wat de volledige naam wordt van de nieuwe Android-versie en ook het versienummer is onbekend. Vermoedelijk wordt het Android 8.0. Google zal ‘O’ vermoedelijk in mei tijdens Google I/O verder laten zien maar nu is er alvast een begin.

Android O komt met verschillende nieuwe functies. We hebben de nieuwe functies voor je op een rij gezet.

Background Limits

Met Background Limits wordt ervoor gezorgd dat er minder batterij verbruikt wordt als een app op de achtergrond draait. Hierbij wordt gekeken naar het gebruik van de locatie, het gebruik van meldingen en services op de achtergrond.

Android O notificaties

Notification Channels

App-ontwikkelaars kunnen gebruik maken van Notification Channels. Hiermee wordt het voor gebruikers mogelijk om notificaties te ontvangen uit geselecteerde categorieën. De gebruiker krijgt dus meer controle over waarover een notificatie ontvangen moet worden. Ook kunnen meldingen beter gegroepeerd worden in Android O.

Autofill APIs

Met Autofill APIs maakt Google het mogelijk om gebruik te maken van automatisch aanvullen. Hierbij doelt het bedrijf op password-managers zoals LastPass en andere wachtwoordbeheerders. Deze functies moeten in Android O overgenomen worden.

Picture in Picture (PIP)

Picture in Picture komt beschikbaar voor smartphone en tablet. Het is hiermee bijvoorbeeld mogelijk om een video in een ‘drijvend’ venster te bekijken en tegelijkertijd te chatten. Sommige fabrikanten voegen deze functie zelf al toe, zij het beperkt, maar nu is hij dus beschikbaar in Android O. Tevens is er ondersteuning voor multi-scherm waarbij het beeld op een extern scherm getoond kan worden.

Connectivity

Voor een het beluisteren van audio in hoge kwaliteit via Bluetooth is er in Android O de LDAC codec opgenomen. Daarmee is de geluidskwaliteit via ondersteunde Bluetooth hoofdtelefoons nog beter. De nieuwe AAudio API biedt ondersteuning voor high-perfomance en low latency audio. Het telecom framework is uitgebreid met een ConnectionService API zodat apps van derden kunnen integreren met de Systeem user interface. Ook werken zij naadloos samen met bijvoorbeeld carkits.

WiFi NAN wat staat voor Neighbor Awareness Networking is ook te vinden in O. Hiermee kun je een WiFi connectie maken met een ander toestel zonder router of hotspot. Met NAN kun je bijvoorbeeld sensor data of andere gegevens uitwisselen. Omdat NAN een nieuwe energiezuinige techniek is, is het mogelijk dat niet alle devices deze functies ondersteunen.

Keyboard Navigation

Ook aan de ondersteuning voor hardware toetsenborden heeft Google verbeteringen doorgevoerd. Bij het gebruik van een extern toetsenbord worden nu de pijl en zogenoemde tab-toetsen beter ondersteund.

Android O icon

Overige verbeteringen

Lettertypes worden in Android O volledig ondersteund en icoontjes kunnen nu verschillende vormen krijgen naast rond en vierkant. WebView is ook verbeterd in O en de multiprocessing modus staat standaard ingeschakeld. Java 8 ondersteuning is ook te vinden in het besturingssysteem, waardoor sommige apps tot wel twee keer sneller reageren.

Aan Android O hebben een aantal fabrikanten meegewerkt zoals Sony die onder andere het LDAC codec heeft ontwikkeld voor Android. In Android O zijn zeker 250 bugfixes opgenomen.

Android O downloaden als Developer Preview

Deels goed nieuws voor degenen die direct aan de slag willen met Android O. De Developer Preview is nu beschikbaar voor verschillende toestellen. Google benadrukt dat de previews niet geschikt zijn voor dagelijks gebruik en consumenten. Ze zijn namelijk nog niet stabiel genoeg en zijn enkel bedoeld voor ontwikkelaars.

Dit is ook de reden dat Android O -nog- niet beschikbaar is in het Android beta-programma. De system images zijn enkel beschikbaar via manuele download door je toestel te flashen. Android O is beschikbaar voor Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Google Pixel, Google Pixel XL en Pixel C. Deze preview biedt ook ondersteuning voor emulator testing voor Android Wear 2.0. Je kunt de Android O Developer Preview hier downloaden.

Android O planning

Beschikbaarheid Android O

De beschikbaarheid van Android O voor het brede publiek staat gepland voor het derde kwartaal van 2017. In de periode mei-juni zal Developer Preview 2 uitgebracht worden, in de periode juni-juli verschijnt Developer Preview 3 en in de periode van juli tot begin Q3 verschijnt de de vierde preview.

Update 20:45 uur: Er komen nog meer nieuwe functies. Lees alles over notificatie-badges, uitgebreide navigatiebalk en snooze-functie voor notificaties in dit artikel.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel