Android Wear 2.0 officieel: dit zijn alle verbeteringen en nieuwe functies

Eindelijk heeft Google officieel Android Wear 2.0 aangekondigd. Het is de nieuwe versie van het besturingssysteem voor de smartwatch. Wear 2.0 brengt een hoop verbeteringen en nieuwe functies. Denk bijvoorbeeld aan de eigen Android Wear Play Store. Ook weten we nu definitief welke smartwatches de update zullen krijgen.

Android Wear 2.0

Tijdens Google I/O vorig jaar kregen we de introductie van Android Wear 2.0 te zien. Echter is nu pas officieel de ‘échte’ aankondiging geweest waarbij we echt te weten komen welke nieuwe functies Google in Android Wear 2.0 heeft gestopt. Deze zetten we voor je op een rij.

Android Wear 2.0 Play Store

Google Play Store

De meest interessante verbetering in Wear 2.0 is de eigen Play Store. Vanaf je horloge kun je het aanbod van de downloadwinkel voor Android doorzoeken en direct ook installeren. Applicaties worden voortaan direct op het horloge zelf geïnstalleerd, dus niet meer op je smartphone. Daarbij is het ook mogelijk om gebruik te maken van de zoekfunctie met typen, spraakopdrachten of handgeschreven. Wanneer je je Android Wear smartwatch gebruikt in combinatie met een iOS-apparaat, zoals de iPhone, is dit een uitkomst.

Android Wear 2.0 Watch Face

Gepersonaliseerde wijzerplaten

De Watch Faces voor Android Wear zijn er in alle soorten en maten. Met versie 2.0 kan de wijzerplaat verder gepersonaliseerd worden met informatie die voor jou belangrijk is. Of je nou inzicht wilt krijgen in het aantal gelopen stappen, het volgende agenda-item of de aandeelkoersen. Je kunt de data uit verschillende geïnstalleerde apps gebruiken voor op de wijzerplaat.

Material Design

We zagen in de periode na de eerdere aankondiging al Material Design richtlijnen voor Android Wear 2.0. Deze zijn nu toegepast in de definitieve versie en dit zorgt voor een nieuwe en verbeterde bediening van de wearable. Je kunt sneller door de opties heen vegen en ook krijg je sneller een overzicht met de beschikbare apps.

Android Wear 2.0 notificaties

Notificaties

Notificaties worden ook vernieuwd, waarbij de witte kaarten zullen verdwijnen. Tevens kan je direct vanaf je pols berichten beantwoorden met hulp van Smart Reply. Hierbij worden antwoorden voorgesteld op basis van je berichten.

Android Wear 2.0 Smart Reply

Je kunt ook gewoon berichten beantwoorden zoals we gewend zijn, met spraakherkenning. Ook is er in Android Wear 2.0 een toetsenbord beschikbaar waarbij je berichten kunt typen op je smartwatch.

Android Wear 2.0

Google Fit

Google Fit is een handige fitness-app en de Wear-functionaliteit wordt met versie 2.0 verder uitgebreid. Vanaf de nieuwe versie kan voortaan nog meer bijgehouden worden via de smartwatch, zoals de hartslagsensor. Tevens zou de nieuwe versie van Google Fit uitgebreider zijn en werkt het nauwkeuriger.

Android Wear 2.0

Google Assistant

Google Assistent is ook beschikbaar op de smartwatch vanaf nu. Je kunt de digitale assistent gebruiken om bijvoorbeeld te vragen naar het weer, het aanmaken van een herinnering of het maken van een boodschappenlijstje. Google belooft dat we in de komende maanden meer talen dan alleen Engels en Duits kunnen verwachten in Assistent. Of Nederlands hier ook bij hoort is nog maar de vraag. Persoonlijk verwacht ik eerst Frans en Spaans, maar laten we het hopen!

Deze smartwatches krijgen Android Wear 2.0

Bij de aankondiging van Android Wear 2.0 heeft Google ook bekend gemaakt welke smartwatches die eerder uitgebracht zijn de update krijgen. Dat betreffen de smartwatches hieronder. Een datum voor de uitrol is niet bekend.

 • Asus ZenWatch 2
 • Asus ZenWatch 3
 • Casio Smart Outdoor Watch
 • Casio PRO TREK Smart
 • Fossil Q Founder
 • Fossil Q Marshal
 • Fossil Q Wander
 • Huawei Watch
 • LG G Watch R
 • LG Watch Urbane
 • LG Watch Urbane 2nd Edition LTE
 • Moto 360 2e generatie
 • Moto 360 Sport
 • TAG Heuer Connected
 • Michael Kors Access Smartwatches, New Balance RunIQ, Nixon Mission, Polar M600

Lees ook

Reageer op dit artikel