Battle for Donetsk: opmerkelijke anti-oorlog ‘game’ [update]

Op het internet gaat momenteel de anti-oorlog ‘game’ Battle for Donetsk rond, deze opmerkelijke game heeft als doel bewustwording creëren inzake het conflict in de Oekraïne. In deze gewelddadige game is geweld niet de manier waarop er gewonnen kan worden.

Battle for Donetsk

Battle for Donetsk is een game met een anti-oorlogs boodschap. De maker van de game LuGus Studios, een Belgische gamestudio, wil met Battle for Donetsk meer bewustwording creëren voor het conflict in Oekraïne. Daarbij laat de maker wel expliciet weten dat zij geen standpunt in willen nemen in het conflict.battle-for-donetsk-game-1In de game zelf kun je je aansluiten bij de rebellen of het Oekraïense leger waarna het conflict als het ware in je eigen handen ligt. Kies je ervoor om geweld te bestrijden met geweld of ga je voor een vreedzame oplossing van het conflict. Kies je voor dat eerste dan krijg je hoe dan ook een “Game over”-scherm te zien, verklappen wij alvast.battle-for-donetsk-game-2

Waarom een game over dit thema?

Waarom LuGus Studios heeft gekozen voor een game om dit thema aan te snijden laat Kevin Haelterman, ontwikkelaar van de game aan DroidApp.nl het volgende weten: “We merken dat heel wat mensen in de Benelux gehoord hebben over een conflict in Oekraïne maar eigenlijk niet goed weten wat er echt gaande is. We horen wel eens over gasprijzen die omhoog kunnen gaan en politici kramen af en toe wat uit, maar meer niet. Het leek ons, als game developers, daarom interessant om een game als medium te gebruiken om een boodschap naar buiten te brengen. Het is onze manier om onze gevoelens te uiten over het conflict in Oekraïne en elders.”

“Muzikanten zingen betekenisvolle liedjes, schilders creëren motiverende beelden, en romanschrijvers schrijven ontroerende verhalen. Games kunnen dan toch ook een betekenis hebben?” – LuGus Studios

De ontwikkelaars hadden vooraf geen verwachtingen van de game, en was eigenlijk bedoeld als experiment. Dat het sinds het uitbrengen van de game viraal is gegaan was voor LuGus Studios dan ook een verrassing. Inmiddels telt de game al ruim 50.000 spelers, die ongetwijfeld iets meer aan het denken zijn gezet.
De game Battle for Donetsk is gratis te downloaden voor Android vanuit de Google Play Store en tevens gratis te spelen via de website Battlefordonetsk.com. Een game als deze lokt natuurlijk ook de nodige reacties uit, Kevin Haelterman laat weten voornamelijk positieve reacties te ontvangen hoewel een Russische politicus vermoedt dat de game door Amerikanen zou worden gefinancierd. Haelterman laat weten dat dit niet het geval is en zegt ook geen geld te verdienen aan de game.

Wat vind jij van Battle for Donetsk, laat het weten via onze comments!

Battle for Donetsk
Battle for Donetsk
Ontwikkelaar: LuGus Studios
Prijs: Gratis

Update 23-3-2015 20:30: Reactie van Kevin Haelterman, ontwikkelaar LuGus Studios toegevoegd aan het artikel.

Lees ook

Reageer op dit artikel