Bespaar je daadwerkelijk batterij met een zwarte achtergrond bij een AMOLED-scherm?

Kun je door het gebruiken van een zwarte achtergrond op een AMOLED scherm langer door werken? AMOLED schermen gaan op een speciale manier om met de kleur zwart, maar behaal je ook daadwerkelijk een langere scherm aan tijd met een donkere achtergrond of valt de besparing wel mee.

AMOLED batterijbesparing

De collega’s bij Phonearena zochten uit wat het verschil was tussen een serie kleurrijke achtergrondafbeeldingen en een zwarte of witte achtergrond. Hiervoor werd een OnePlus 3, Nexus 6P en een Samsung Galaxy S7 Edge gebruikt. Al deze telefoons beschikken over een AMOLED scherm. AMOLED heeft als groot voordeel dat pixels die zwart als kleur moeten tonen uitgeschakeld worden. Hoe meer pixels je uitschakelt hoe groter je besparing zou moeten zijn.

In de onderstaande grafiek zijn de resultaten te zien van de test. Waarbij de gele lijn een gemiddelde achtergrond met kleuren moet voorstellen. Opvallend is dat het verschil tussen een volledig zwarte en een kleurrijke achtergrond niet groot is.

AMOLED besparing met zwarte achtergrond in mW

De Galaxy S7 Edge behaalt een batterij winst van 3,2 procent per uur als je gebruik maakt van een zwarte achtergrond. De OnePlus 3 en Nexus 6P doen dat nog iets beter op het gebied van batterijbesparing, 4,5% en 4,6% respectievelijk met een volledig zwarte achtergrond. In de praktijk zal je weinig merken van deze besparing, ook andere factoren zoals het gebruik van de smartphone hebben invloed op de batterijduur.

Wil je meer weten over smartphone-schermen? Dan hebben we een interessant artikel voor je met alle informatie over de smartphone displays.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen vanaf: 401,00 euro
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bron
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel