EMUI 5.0: een compleet overzicht van alle nieuwe functies

Samen met de Huawei Mate 9 kondigde Huawei haar nieuwe skin aan; EMUI 5.0. De nieuwe versie van de interface heeft een hele hoop nieuwe functies gekregen met daarbij verschillende verbeteringen. Zo is er onder andere een app drawer aanwezig. We zetten de nieuwe functies voor je op een rij. Ook krijgen verschillende toestellen een EMUI 4.1 update met functies uit EMUI 5.0.

EMUI 5.0

Afgelopen donderdag kwam Huawei met de nieuwe Huawei Mate 9. Deze smartphone is voorzien van een hoop nieuwe functies, maar in dit artikel lichten we één nieuwe feature uit; EMUI 5.0. Dit is de nieuwe interface-skin die over Android 7.0 Nougat ligt bij het toestel. In vergelijking met eerdere versies van EMUI moet deze versie beter zijn afgestemd op de West-Europa. Daarbij gaf het bedrijf aan dat versie 5.0 geïnspireerd zou zijn op de rust van Egeïsche Zee. Dit deed het bedrijf duidelijker maken met een video.

App drawer

Het grootste nieuws van EMUI 5.0 is toch wel de aanwezigheid van een app-drawer. Dit zorgt ervoor dat je een apart menu kunt openen voor je applicaties. Daarbij kan je gewoon je snelkoppelingen naar apps en je widgets apart op de homescreens zetten van je toestel.

Notificaties, multitasken en snelle instellingen

Ook andere elementen zijn meer naar de stijl van Stock Android getrokken. Het venster met notificaties en de snelkoppelingen (snelle instellingen) is vernieuwd en oogt meer ‘clean’. Nog altijd is de invloed van Huawei op de Android interface nadrukkelijk aanwezig, maar ziet er overduidelijk beter uit, naar onze mening. Daarbij hoef je niet meer te multitasken via een venster met vier apps in één pagina, maar gewoon zoals we van Android gewend zijn.

Thema’s en multi-window

Huawei heeft in EMUI 5.0 nog altijd de mogelijkheid ingebouwd om te wisselen tussen thema’s. De verschillende apps die vanuit de fabriek worden geïnstalleerd (zoals de muziekspeler en de camera-app tonen nagenoeg dezelfde interface en zijn hier verder niet aangepast. In EMUI 5.0 is nog een nieuwe functie te vinden; multi-window. Hiermee is het mogelijk om twee applicaties in één scherm te plaatsen. Dit is een functie die ook standaard in Nougat is te vinden en Huawei heeft deze functie gelukkig dus ook opgenomen in EMUI.

EMUI 5.0 thema's

Mis-touch: niet meer ongewenst acties uitvoeren

De nieuwe versie van EMUI is volgens Huawei nog verder verbetert. Zo is het voorzien van intelligente detectie. Dit zorgt ervoor dat onbedoelde aanrakingen gedetecteerd worden en ‘genegeerd’ worden. Er worden volgens de fabrikant 65 verschillende omstandigheden herkend zoals het per ongeluk aanraken van het scherm bij het gebruik van de camera, of het aanraken van het scherm met je handpalm. De functie heet Mis-touch en is te vinden in EMUI 5.0.

EMUI 5.0 mis-touch

Dual Instant Messaging

Huawei heeft Dual Instant Messaging toegevoegd aan EMUI 5.0. Dit is een interessante functie en maakt het mogelijk om twee accounts te gebruiken bij een bepaalde app. Zo moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld WhatsApp tweemaal te installeren en te gebruiken met twee verschillende nummers.

EMUI 5.0 dual instant messaging

Maar ook de Facebook-app kan je met twee verschillende accounts gebruiken op toestellen met EMUI 5.0. Het kan handig zijn voor bijvoorbeeld het scheiden van werk en privé. Overigens worden nog niet alle applicaties ondersteunt.

EMUI 5.0 prive-gedeelte

Privé gedeelte met vingerafdruk

Je kunt in EMUI 5.0 een privé-gedeelte aanmaken. Hier kan je met een tweede vingerafdruk toegang toe krijgen. Hieronder kan je bijvoorbeeld bepaalde applicaties plaatsen, foto’s markeren voor het privé-gedeelte en contacten toevoegen aan deze plek.

Andere verbeteringen

Er zijn in EMUI 5.0 niet alleen zichtbare verbeteringen doorgevoerd. De Chinese fabrikant heeft ook onder de motorkap nog verschillende aanpassingen verricht. Zo leert het systeem de gebruiker kennen, waardoor veelgebruikte applicaties voorrang krijgen van de hardware. Tevens zijn er optimalisaties doorgevoerd voor het geheugenbeheer.

Een andere nieuwe feature is Huawei Share. Hiermee kan je zonder handmatig te koppelen snel bestanden uitwisselen met andere apparaten met EMUI 5.0. Tevens is er nog steeds de mogelijkheid om met je knokkels acties uit te voeren en kan je veeg-patronen over de vingerafdrukscanner uitvoeren.

Welke toestellen krijgen de EMUI 5.0 update?

De Huawei Mate 9 is de eerste smartphone met EMUI 5.0. Omdat EMUI 5.0 is gebaseerd op Android 7.0 Nougat, betekent dit, dat EMUI 5.0 niet uitgerold zal worden voor Android Marshmallow. Wel heeft het bedrijf bekend gemaakt dat verschillende functies uit 5.0, verwerkt zullen worden in een update voor EMUI 4.1. Onder andere de Huawei P8 en Huawei P8 Lite zullen deze update krijgen naar 4.1 met functies uit 5.0.

EMUI 5.0 zal uitgebracht worden voor de Huawei Mate 8, Huawei P9 en Huawei P9 Plus, begin volgend jaar. Over de komst van versie 5.0 naar de Huawei P9 Lite is niets bekend. De Honor 8 zal ook de update naar Android 7.0 Nougat met EMUI 5.0 krijgen. Echter verschijnt die update voor het toestel pas in het tweede kwartaal van 2017.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel