Europese overheid overweegt verplichting van uitrol beveiligingsupdates

Beveiligingsupdates worden steeds belangrijker in het kader van online veiligheid. We schreven eerder al dat er genoeg fabrikanten zijn die deze security patches niet serieus nemen. Nu onderhandelt de Europese overheid over het verplichten van beveiligingsupdates voor smartphones.

Beveiligingsupdates verplicht?

Binnenkort kan het zomaar zijn dat de Europese overheid, bestaande uit de Europese Raad en het Europees Parlement, fabrikanten van smartphones gaan verplichten tot het uitbrengen van beveiligingsupdates.

Met deze verplichting worden de makers van telefoons verplicht om security patches uit te brengen voor hun toestellen. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken, zijn de lidstaten van de Europese Unie al tot een akkoord gekomen. Wanneer ook de Europese Raad en het Parlement instemmen, kan het zijn dat de regelgeving al snel realiteit kan zijn.

beveiligingsupdates verplicht

Overigens kunnen er uitzonderingen gelden. Als een fabrikant uitdrukkelijk de consument informeert dat de desbetreffende telefoon geen update ontvangt, dan is de fabrikant hiertoe niet verplicht. Dit kan bijvoorbeeld interessanter zijn voor makers bij goedkope toestellen. Dit dient dus expliciet genoemd te worden en alleen een regel tekst in de voorwaarden is niet voldoende.

Onduidelijk is hoe de nieuwe plannen er precies uit komen te zien. Met welke regelmaat dient een fabrikant een update uit te rollen en voor welke periode? Dit zijn allemaal zaken die nog besproken dienen te worden. In ons uitgebreide artikel “Opinie: Beste fabrikant, waar blijft mijn update?” zijn we dieper ingegaan over het updatebeleid van fabrikanten.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend

Lees ook

Reageer op dit artikel