DroidApp onderzoekt: Wat is Android One en wat zijn de voordelen?

Je hebt de term Android One wellicht al meerdere malen voorbij zien komen op DroidApp. Maar wat is Android One precies, wat kun je ermee en wat zijn de voordelen van smartphones met Android One? We bespreken Android One in dit achtergrondartikel.

Wat is Android One?

Android One is vooral iets van de laatste tijd, maar werd in 2014 al aangekondigd door Google. Het lanceren van Android One had vooral als doel om goedkopere toestellen aan te kunnen bieden. Android One werd als eerst beschikbaar gesteld in India.

Smartphones waren duur door de hardware en in veel van dergelijke landen onbetaalbaar. Dit is een combinatie van veel factoren. Eén van de factoren wil Google met Android One aanpakken. Het bedrijf werkt samen met verschillende fabrikanten om een pure Android-ervaring te bieden op een toestel met voldoende rekenkracht en degelijke hardware.

De pure Android-ervaring is namelijk hetgeen wat geboden wordt met Android One. Over One ligt geen andere skin zoals we zien bij andere smartphones. Er zijn wel fabrikanten die dicht bij de pure Android-interface blijven, maar toch zit er een belangrijk verschil hierin. Bijvoorbeeld is er bij Android One geen bloatware te vinden zoals apps die al voorgeïnstalleerd zijn. Een uitzondering hierop zijn de bekende Google-apps.

Geen dubbele galerij-app; alleen Google Foto’s. Ditzelfde geldt voor andere apps die we weleens dubbel op smartphones zien; zoals de e-mail-app, internetbrowser en verschillende andere apps. Uiteraard zijn andere apps gewoonweg wel beschikbaar in de Google Play Store.

Nokia 7 Plus Android One

Android One updatebeleid

Het meest belangrijk is het updatebeleid van Android One. Android One-smartphones worden niet direct vanuit Google bijgewerkt met updates. Fabrikanten krijgen wel de update vrijwel direct, samen met nieuwe beveiligingsupdates aangereikt, waarmee ze aan de slag kunnen. Echter zijn fabrikanten zelf nog wel verantwoordelijk voor het pushen van de update naar de toestellen, waardoor het toch nog even kan duren voordat een update beschikbaar wordt gesteld.

Google belooft Android One toestellen gedurende twee jaar bij te houden met software-updates (inclusief Android versie-updates). Daarbij worden de smartphones minimaal drie jaar lang voorzien van security-patches. En zoals we in ons opiniestuk over het updatebeleid van fabrikanten al schreven, is dat belangrijker dan ooit.

Niet alleen ben je gedurende tijd ook zeker van voldoende updates; ook de snelheid ligt hoger dan bij fabrikanten met toestellen zonder Android One. Doordat updates direct vanuit Google naar het toestel worden gepusht, heb je ze ook vrijwel direct binnen. Doordat er voor toestellen samengewerkt wordt met fabrikanten, is de update ook goed afgestemd op de hardware van de toestellen.

HTC U11 Life Android One

Android One in Nederland

Hoewel Android One in het begin vooral op de opkomende markten was gericht, is dat nu wel anders. Ook in Nederland hebben we toestellen met Android One in de winkels liggen. Het meest bekend zijn bij ons de Nokia 6 (2018), Nokia 7 Plus en Nokia 8 Sirocco. Echter zijn ook de Moto X4, Xiaomi Mi A1, General Mobile GM 6, HTC U11 Life voorzien van deze kale versie van Android. Daarnaast heeft Nokia verschillende nieuwe toestellen gepresenteerd, de 3.1 en 5.1 met Android One.

De focus ligt met Android One op verschillende features. Degenen die Google uitlicht zijn als volgt;

  • Eenvoudig: waarbij een strak ontwerp gecombineerd wordt met de pure Android-ervaring.
  • Slim: Android One toestellen worden voorzien van de nieuwste slimme technologie van Google. Bijvoorbeeld is er voor alle apparaten een optimalisatie voor Google Assistant. In Google Foto’s is er voor foto’s en video’s onbeperkte opslagruimte (niet in volledige resolutie, maar wel in hoge resolutie).
  • Veilig: door regelmatig beveiligingsupdates uit te brengen en de integratie van malwarebeveiliging en Google Play Protect worden de toestellen veilig gehouden, zo belooft Google. Daarbij wordt elk Android One-toestel door Google eerst gekeurd of ze aan de voorwaarden voldoen.
  • Fris: Snelle uitrol van updates voor het Android-besturingssysteem. Hierdoor krijg je toegang tot de nieuwste innovaties.

Xiaomi Mi A1

Conclusie

Android One is een belangrijke stap van Google in het woud van Android-smartphones. Updates zijn belangrijker dan ooit en omdat lang niet elke fabrikant dit nog serieus lijkt te nemen wordt dit een steeds belangrijkere factor. Android One-toestellen hebben zich al bewezen, bijvoorbeeld in de Nokia 7 Plus review, dat ze totaal niet onderdoen voor toestellen zonder Android One. Misschien zijn ze door de pure beleving en updates beter op veel gebieden.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel