Google Street View-auto’s gaan luchtkwaliteit meten in Amsterdam

Google heeft vanmiddag bekend gemaakt dat Google Street View-auto’s door de Amsterdamse straten gaan rijden. Dit zal niet alleen gebeuren voor het maken van nieuwe foto’s, maar ook voor het meten van de luchtkwaliteit.

Luchtkwaliteit in Amsterdam

Uit onderzoek blijkt dat Amsterdammers gemiddeld een jaar korter leven door het inademen van vervuilde lucht. Google en Gemeente Amsterdam hebben een samenwerking aangekondigd voor het verkrijgen van inzicht in de luchtkwaliteit op straatniveau. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de bekende Google Street View auto’s. Het project hiervoor krijgt de naam Project Air View.

Google Street View Amsterdam luchtkwaliteit

Om de metingen op vaste locaties aan te vullen met bredere informatie, worden de auto’s van Google ingezet om niet alleen foto’s te maken voor de eigen dienst, maar ook voor het meten van de luchtkwaliteit. Deze auto’s worden uitgerust met luchtsensoren voor het meten van stikstofmonoxide, stikstofdioxide, fijnstof en zwarte koolstof, ofwel roet. De apparatuur hiervoor wordt geplaatst door wetenschappers van de Universiteit in Utrecht. Wanneer de gegevens gevalideerd en geanalyseerd is, is het doel om nuttige inzichten met het publiek te delen.

Voor Project Air View rijden twee Google Street View wagens door Amsterdam. Dit zal gebeuren vanaf nu, mei 2019 tot en met medio 2020. Eerder werden dergelijke metingen met Street View-auto’s al gedaan in verschillende Amerikaanse steden. Ook rijden er sinds vorig jaar auto’s rond in Londen en Kopenhagen met meetapparatuur.

Lees ook

Reageer op dit artikel