Google verzamelde locatiegegevens Android-gebruikers: ook als het uitgeschakeld stond

Google heeft in de afgelopen maanden van miljarden Android-gebruikers de locatiegegevens verzameld. Dit gebeurde zelfs wanneer de gebruiker de locatieservices had uitgeschakeld. Volgens het bedrijf zou het gaan om een fout en zou de informatie niet opgeslagen zijn.

Locatiegegevens Android-gebruikers

Google heeft in de afgelopen elf maanden van miljarden Android-gebruikers de locatiegegevens verzameld, zonder dat gebruikers hiervan op de hoogte waren. Dit gebeurde ook wanneer gebruikers de locatieservices hadden uitgeschakeld, dit blijkt uit een analyse van Quartz. Wanneer er verbinding was met een mobiel netwerk werden gegevens naar Google gestuurd als gebruikers in de buurt waren van een zendmast. Aan de hand van deze informatie kan daarmee vrij nauwkeurig bekeken worden waar iemand zich bevindt.

De woordvoerder van Google zou beweren dat de locatiegegevens nergens voor zijn gebruikt of zijn opgeslagen. Volgens Google wordt sinds begin dit jaar gebruik gemaakt van het identificatienummer van een telefoonmast, het zogenoemde Cell-ID, waarmee de prestaties en snelheid van berichten en meldingen verbeterd kan worden. Deze techniek is echter nooit in de praktijk toegepast, maar het bleef wel locatiegegevens verzamelen. Dit zou volgens Google een fout zijn en het bedrijf belooft dat deze techniek uitgeschakeld wordt.

Android locatieservices

Locatiegegevens worden gezien als zeer gevoelige gegevens. Uit deze gegevens kan veel worden afgeleid over een persoon; wat diegene doet, waar hij of zij de tijd doorbrengt en wat de levensstijl is. Het verzamelen van locatiegegevens was niet beperkt tot een aantal Android-apparaten, maar ieder modern Android-apparaat zou de gegevens delen.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel