Google verzamelt je locatie, ook al staat dit uit – zo schakel je het écht uit

Google is in opspraak geraakt omdat het bedrijf van Android- en iOS-gebruikers de locatie bijhoudt. Dit gebeurt ook wanneer je als gebruiker hebt aangegeven, niet gevolgd te willen worden. We vertellen je hoe je de locatie-tracking toch kunt uitschakelen.

Locatieverzameling door Google

Persbureau Associated Press, afgekort AP, heeft onderzoek gedaan naar de verzameling van locaties door Google. Het bedrijf kwam eerder al in het nieuws over dat het ongevraagd data zou verzamelen omtrent de locaties van gebruikers, en nu is dat opnieuw het geval. Wanneer je hebt aangegeven dat je niet gevolgd wil worden, zouden sommige apps van Google alsnog je locatie tracken. Hoewel Google je de locatieservices laat uitschakelen en vertelt dat de plaatsen die je bezoekt, niet langer meer worden bijgehouden, is dit onjuist.

Google Mijn activiteit

De verschillende Google apps houden dus alsnog je locatie bij, al wordt daarbij niet meer het specifieke tijdstip opgeslagen. Wanneer je Google Maps opent, geeft de telefoon je locatie door om te bepalen waar je bent, het maakt hiervan als het ware een momentopname. Daarnaast zorgen automatische weer-updates ook ervoor dat je locatie doorgegeven ‘moet’ worden. Volgens Google is het bijhouden van de locatiediensten juist voor het verbeteren van de gebruikerservaring.

Uitschakelen

Je kunt de locatietracking verder beperken/uitschakelen door bij Mijn Activiteit van Google, te kiezen voor activiteitsopties. Hier kun je vervolgens het vinkje bij ‘Web- en app-activiteit’ verwijderen. Daarbij zorg je ook dat het vinkje bij ‘Locatiegeschiedenis’ weggehaald is.

Google locatie bijhouden

De nieuwe dingen worden dus niet meer opgeslagen. Als je ook niet meer wilt dat Google de locaties die je eerder hebt bezocht opslaat, moet je de activiteit-geschiedenis verwijderen. Ga hiervoor weer naar de hierboven gelinkte Mijn Activiteit-site van Google.

Google geschiedenis verwijderen

In de blauwe balk druk je bovenin beeld op de drie blauwe puntjes en kies je voor ‘Activiteit verwijderen op basis van’. Vervolgens kies je de tijdsperiode (bijvoorbeeld onbeperkt) en kies je voor alle producten. Houd er rekening mee dat ook je zoekgeschiedenis in andere apps zoals Chrome en YouTube dan verwijderd worden. Hoewel de bovenstaande stappen het bijhouden van je locatie verder zullen beperken, is het niet volledig duidelijk of dit een waterdichte oplossing is.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel