Pas op: NVWA haalt brandgevaarlijke opladers uit de handel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor het gebruik van bepaalde telefoonopladers. Meer dan de helft van de USB-opladers die in Nederland verkocht worden, voldoen niet aan de eisen. Bij een groot deel is er zelfs kans op brand of een elektronische schok.

Brandgevaarlijke opladers

In meer dan de helft van de gevallen voldoen de USB-opladers voor telefoons niet aan de gestelde eisen. De NVWA heeft onlangs 41 telefoonopladers onderzocht en op basis van deze uitkomst is de verkoop van 24 van deze opladers per direct verboden, zo meldt de NOS.

NVWA opladersFoto: NOS

Bij tien van de onderzochte opladers concludeert de NVWA dat er sprake is van ernstige gebreken. Hierbij is er een kans op brand of elektronische schok. Dit kan voortkomen wanneer een oplader te heet wordt, gaat smelten en mogelijk zelfs kan exploderen. Twaalf van de 24 opladers voldoen wel aan de technische eisen, maar er ontbreekt de bijbehorende documentatie. Hierdoor kunnen fabrikanten niet de veiligheid garanderen van de USB-adapters. Het gaat hierbij ook om bepaalde adapters van Nokia, Huawei, Sony en Samsung.

De NVWA waarschuwt vooral voor (goedkope) opladers uit China. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft vier opladers uit China gehaald en alle vier bleken deze gevaarlijk te zijn. Op de website van de NVWA heeft het een lijst gepubliceerd met de uitkomsten van het onderzoek.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel