Opgepast voor WhatsApp kettingbericht met nieuwe emoticons

Op WhatsApp wordt er momenteel melding gemaakt van een nieuw soort kettingbericht wat verspreid wordt via WhatsApp. Je wordt enthousiast gemaakt voor nieuwe (romantische) emoticons, maar in feite gaat het daar helemaal niet om. Maar wat moet je precies met deze malafide berichten doen?

WhatsApp emoji kettingbericht

Een bericht met een vage link doorsturen naar de rest van je vrienden via WhatsApp. Dat is hetgeen dat je moet doen om nieuwe emoticons te krijgen. Het gaat om ‘oplichting’ dat zich momenteel verspreidt via de populaire berichtendienst WhatsApp. Je zou bij het klikken op de link nieuwe romantische emoticons krijgen voor WhatsApp.

WhatsApp kettingbericht emoji

Misleiding en malafide websites

Het gaat om een bericht dat door vrienden naar je wordt gestuurd. Omdat je de nieuwe emoji pas krijgt als je het bericht doorstuurt naar 13 vrienden, sturen mensen het massaal door. Bij het klikken op de link zie je met hoeveel vrienden je het nog moet delen. Er wordt gelinkt naar de website ‘we5.co/emote‘. Deze website laat op de desktop niks zien.

DroidApp kwam tot de ontdekking dat de website via een mobiele browser automatisch doorlinkt naar de malafide pagina. Bij terugklikken word je doorgeleid naar een andere malafide website met pop-up banners. Klik dus niet op deze spam en maak je vrienden hiervan bewust.

De misleidende website geeft je echter nooit nieuwe emoji. Wanneer je verder kijkt op de website zie je zogenaamde positieve reacties. Echter zijn deze reacties volgens Radar van personen die niet bestaan en foto’s willekeurig van Google zijn geplukt.

WhatsApp emoji scam

Game

Het gaat niet om malware, zo merkt cybercrime-specialist Rickey Gevers op. Wanneer je met 13 mensen het bericht over de nieuwe emoji hebt gedeeld, krijg je de optie om een game op je telefoon te installeren. Nieuwe emoticons komen er niet. Gevers laat tegenover Radar weten; ‘Het is puur een verdienmodel via affiliates: ze beloven je van alles en vervolgens proberen ze je een app te laten installeren. Degenen die hierachter zitten krijgen geld voor elke installatie die succesvol is.’. Het werkt als volgt; ‘Persoon Y is eigenaar van de app. Persoon X zorgt dat de app van persoon Y word geïnstalleerd. Persoon Y geeft persoon X daar geld voor. Persoon X zet trucs in om mensen de app van persoon Y te laten installeren. Het doorsturen moet voor de exponentiële groei zorgen.’

Zoals we eerder aangeven, word je bij het terugklikken wel overspoeld met banners en spam. Het is goed mogelijk dat er bij die toepassingen wel sprake is van malware.

WhatsApp emoji scam

Waarschuw je vrienden!

Breng je vrienden dus op de hoogte van dit bericht. Het voegt geen emoticons toe aan WhatsApp. De enige partij die extra, nieuwe emoji toe kan voegen aan WhatsApp is WhatsApp zelf. Daarnaast raden we je ook dit bericht aan om te lezen; WhatsApp: pas op voor deze 8 manieren van oplichting en bedrog.

Je kunt dit bericht delen via buttons onder dit bericht.

WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger
Ontwikkelaar: WhatsApp LLC
Prijs: Gratis
Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel