WhatsApp end-to-end encryptie wordt nu uitgerold: dit moet je weten

WhatsApp is dinsdagavond begonnen met het uitrollen van de end-to-end encryptie voor de populaire berichtendienst.WhatsApp en derde partijen kunnen hierdoor geen toegang krijgen tot je berichten of telefoongesprekken die je voert via WhatsApp. We zetten de belangrijke informatie voor je op een rij.

WhatsApp end-to-end encryptie

Vanavond is WhatsApp gestart met het uitrollen van een server-side update waarmee WhatsApp weer wat veiliger wordt gemaakt. Middels de end-to-end encryptie worden berichten versleuteld ontvangen en verzonden en zijn deze alleen zichtbaar voor de verzender en de ontvanger van het bericht. Derden en WhatsApp zelf kunnen hierdoor niet de inhoud beluisteren of zien.

WhatsApp end-to-end encryptie

Wat is encryptie?

De inhoud van het bericht wordt versleuteld op het bericht van de verzender en ontcijferd op het apparaat van de ontvanger. Ook de chat-app Telegram maakt gebruik van een dergelijke beveiliging, waarmee berichten niet onderschept kunnen worden.

Voor de encryptie werkt WhatsApp samen met Open Whisper Systems. Deze heeft als doel om privé-communicatie eenvoudiger te maken. In november 2014 schreven we al dat WhatsApp bezig was met de ontwikkeling van end-to-end encryptie en in januari van dit jaar ontdekte DroidApp dat het mogelijk werd om de encryptie te controleren middels een QR-code. Naast een QR-code vind je in WhatsApp ook de mogelijkheid om middels een nummerreeks te controleren of de end-to-end encryptie in orde is. Wanneer de QR-code gescand wordt en de nummerreeks overeenkomt, is je bericht versleuteld.

WhatsApp end-to-end encryptie

Server-side update

Het gaat zoals gezegd om een server-side update. Hierdoor is het niet nodig om een update van WhatsApp te downloaden en/of te installeren. Het kan dus even duren totdat je ook het venster ziet dat je berichten voortaan versleuteld worden. Door op de gele melding te drukken krijg je een korte uitleg over de dienst.

“Voor berichten die u naar deze chat verzet en de oproepen die u maakt, wordt vanaf nu gebruik gemaakt van end-to-end encryptie. Hierdoor kunnen WhatsApp en derde partijen deze niet lezen of beluisteren.”

Dit betekent dat ook telefoongesprekken die via de WhatsApp belfunctie worden gedaan, versleuteld zijn. Vanuit de melding kan je de QR-code met je gesprekspartner controleren. Bij het openen van een profiel krijg je ook een onderdeel te zien met informatie over de encryptie. Vanuit daar kan je ook de status van de end-to-end encryptie controleren. Ook kan je via Instellingen > account > beveiliging de meldingen voor de beveiliging in- en uitschakelen.

whatsapp beveiliging

De encryptie geldt voor zowel chats als voor groepsgesprekken en geldt ook voor al eerder aangemaakte conversaties en groepen. Wanneer een groepsgesprek niet end-to-end beveiligd kan worden toont WhatsApp welke leden de app moeten updaten om veilig te kunnen chatten.

Lees ook: 37 onmisbare WhatsApp tips die je moet weten

WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger
Ontwikkelaar: WhatsApp LLC
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel