Exclusief: WhatsApp werkt aan manier om encryptie via QR-code te controleren

WhatsApp werkt aan een manier waarmee de end-to-end encryptie kan worden geverifieerd. Gebruikers krijgen een code die zij kunnen vergelijken met de code van hun contactpersoon, komt deze overeen dan is de chat volledig beveiligd.

End-to-end encryptie in WhatsApp

WhatsApp maakt al enige tijd gebruik van end-to-end encryptie voor het sturen van berichten tussen Android smartphones. End-to-end encryptie betekent dat een bericht op jouw telefoon versleuteld wordt en pas op de telefoon van de ontvanger weer wordt ontsleuteld. Zo hebben kwaadwillenden niets aan jouw versleutelde bericht en kan WhatsApp niet zien wat jij verstuurt.

Encryptie controleren

DroidApp ontdekte in het vertaalprogramma van WhatsApp een aantal nieuwe zinnen waarin wordt uitgelegd dat men een QR-code kan scannen om de end-to-end encryptie te controleren en te verifiëren. Niet alleen een QR-code kan gebruikt worden, ook een nummerreeks is een mogelijkheid om dit te controleren.

QR-Code scannen om te verifiëren

Dit nieuwe verificatie venster is beschikbaar via de contactinformatie van een individueel contactpersoon, groepsgesprekken en tijdens een WhatsApp telefoongesprek. Het controleren is ook alleen mogelijk als de tegenpartij verificatie ondersteunt en er sprake is van end-to-end encryptie.

Versie 2.12.396 bevat al een aantal onderdelen voor het controleren van de encryptie. Zo zijn er een aantal symbolen opgenomen in het installatiebestand. Het gaat hierbij om een sleutelicoon, en uitroepteken die aangeeft dat de chat niet juist is geverifieerd en een wit vinkje dat aangeeft dat de chat succesvol is geverifieerd.

WhatsApp 2.12. 396 verificatiesymbolen

Eveneens aanwezig in het APK-bestand van WhatsApp met versienummer 2.12.396 is een scherm waarop de eerder genoemde instellingen getoond gaan worden. Ook is er al een scherm aanwezig in de broncode waarmee een QR-code gescand kan worden. WhatsApp kan deze icoontjes of functionaliteit in een latere versie nog altijd wijzigen of verwijderen. Het is op dit moment onduidelijk wanneer WhatsApp deze nieuwe verificatie mogelijkheid beschikbaar zal maken.

Lees ook:

WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger
Ontwikkelaar: WhatsApp LLC
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel