Onderzoek: deze fabrikanten updaten hun smartphones het vaakst

Uit een nieuw onderzoek komt een interessant overzicht tevoorschijn met hoe vaak smartphones van een fabrikant geüpdatet worden. Er zitten grote verschillen tussen de fabrikanten. Maar welke smartphonefabrikant is goed bezig?

Updates voor je Android

Android-toestellen zijn er in overvloed; er is enorm veel keus. Niet alleen uit fabrikanten, maar dan ook nog uit modellen. Voor al deze toestellen zou het wenselijk zijn als ze ook bijgehouden worden met updates. In de praktijk blijkt dat dit lang niet altijd even goed gebeurt. Hoewel Google met Project Treble hoopte sneller updates uit te laten rollen, legt dit nog altijd geen windeieren.

Er zitten veel verschillen tussen de updates voor smartphones die fabrikanten uitrollen. Dit blijkt uit een onderzoek van Counterpoint. Er is gekeken naar de snelheid waarin de updates worden uitgerold, in de periode van Q3 2018 tot Q2 2019. Ook is gekeken naar het aandeel van de Android-versie onder verschillende telefoons.

Android-versie onderzoek Q3-2018 Q2-2019

Nokia

In het overzicht hierboven zie je grote verschillen tussen de fabrikanten. Nokia staat met stip op de eerste plaats. 96 procent van de toestellen, die in de periode 3e kwartaal 2018 tot en met 2e kwartaal 2019 zijn verscheept, draaien op Android 9 Pie. 4 procent draait op Android 8.1 Oreo. Nokia heeft al laten weten dat 17 smartphones een update naar Android 10 kunnen verwachten.

De rest

De tweede plaats is voor Samsung. Daarbij wordt nog in kleine hoeveelheid gebruik gemaakt van oudere Android-versies, waaronder 7 procent van Android 8.0 Oreo, maar 89 procent draait inmiddels op Android Pie. Plaats drie is voor Xiaomi (84 procent op Pie), plaats vier is voor Huawei waarbij 82 procent van uitgebrachte toestellen op Android Pie draait. Het verschil met de rest is enorm. LG vinden we bijvoorbeeld op een 8e plek terug; waarbij maar 16 procent op Android 9 draait. Alcatel scoort met 14 procent ook niet heel goed.

Opvallend is dat we een aantal fabrikanten missen. Denk aan OnePlus. Hoewel zij veel minder toestellen in het portfolio hebben, draait hun portfolio uit die periode wel op Android Pie. Daarbij missen we Sony in het onderzoek. Sony heeft een goede naam op het gebied van het updaten van smartphones en voor een groot aantal toestellen is de update eerder al beschikbaar gesteld.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen vanaf: 399,00 euro

Lees ook

Reageer op dit artikel