Opnieuw aanwijzingen voor nieuwe functies in Android Q

Google zal Android Q van nog meer nieuwe functionaliteiten voorzien. Ontwikkelaars hebben vier nieuwe functies ontdekt die in de nieuwe Android-versie aanwezig zullen zijn. Onder andere zijn er verbeteringen in de privacy te melden.

Android Q met nieuwe functies

Eerder al wist XDA een video en screenshots te delen van het nog niet aangekondigde Android Q. In een uitgelekte build van de opvolger van Pie, zijn nog meer aanwijzingen gevonden voor nieuwe functionaliteit in Android Q. Goed om te weten is dat het nog mogelijk is dat functies nog veranderen of weggelaten worden in de definitieve versie.

Het wordt opnieuw mogelijk om apps op de achtergrond gebruik te laten maken van je locatie. Dit werd met Oreo beperkt voor apps van derden vanwege de privacy. Echter wordt de werking van verschillende apps wel beperkt hiermee, en dus lijkt Google hier wat aan te doen. Tevens zijn er aanwijzingen gevonden voor het verkrijgen van toegang tot het klembord. Je kunt permissies aanpassen zodat je kunt voorkomen dat apps van derden toegang krijgen tot je klembord met gekopieerde tekst. Eerder was dit nog niet mogelijk.

Android Q machtigingen

Google zou Android Q ook van een optie willen voorzien waarmee een app-update ongedaan gemaakt kan worden. Je kunt dan als het ware een app downgraden. Dit kan handig zijn als een update van een applicatie ervoor zorgt dat iets niet meer (lekker) werkt. Echter is het nog onduidelijk hoe deze functie eruit komt te zien. Het lijkt ons niet logisch als je iedere app willekeurig terug kunt zetten. Misschien maakt Google het in bepaalde gevallen mogelijk om een applicatie een versie lager te zetten.

Sla je bestanden op, op een geheugenkaart, dan is er een andere verbetering op komst. Er komt verbeterde beveiliging voor externe opslag. Hierbij kunnen gebruikers meer permissies kiezen zoals het toestaan van toegang tot media. Hierbij kun je aangeven dat een app wel toegang mag hebben tot muziekbestanden, maar bijvoorbeeld niet tot video’s.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel