Android Q: video en screenshots tonen nieuwe functies zoals permissie-menu

Dit jaar zal Android Pie opgevolgd worden door Android Q. Google is achter de schermen al bezig met het bouwen van de nieuwe Android-versie. Screenshots en een video tonen nu alvast een aantal nieuwe dingen. Denk aan een bureaubladmodus en een nieuw permissie-menu.

Android Q in beeld

De nieuwe Android-versie, Android Q, zal over een tijdje aangekondigd worden, maar nu al krijgen we een blik van wat de nieuwe versie te bieden heeft. De collega’s van XDA hebben een aantal aanwijzingen gevonden van nieuwe features die we in de versie zullen gaan zien.

Android Q donkere modus

Donkere modus

Er komt onder andere volledige ondersteuning voor een donkere modus. Eerder waren er al aanwijzingen aangetroffen voor een donker thema, en nu wordt het concreter. Je kunt kiezen uit drie opties; automatisch inschakelen op basis van tijd, altijd aan of altijd uit. Deze modus zien we dan terug bij verschillende dingen in de interface. Ook apps kunnen in principe gebruik maken van het donkere thema, al staat dit nog in de kinderschoenen en moet er nog wat één en ander aan gedaan worden qua ontwikkeling.

Android Q permissies

Permissies

Apps hebben vragen soms rechten, die ze helemaal niet nodig hebben. In de afgelopen versies van Android heeft Google hier al werk van gemaakt en het meer inzichtelijk gemaakt. Met Android Q wordt dit verder uitgewerkt. In Android Q zullen nieuwe visuele overzichten getoond worden. Ook de dialoog-vensters die verschijnen bij het verkrijgen van een nieuwe machtiging worden aangepast. Hierbij kun je kiezen voor ‘Altijd toestaan’, ‘Alleen wanneer de app gebruikt wordt’ of niet toestaan.

Android Q machtigingen

Via het nieuwe menu kun je ook met een druk op de knop de permissies weer intrekken of juist goedkeuren. Getoond wordt ook welke permissies door welke apps gebruikt worden zodat je hier snel een blik op kunt werpen.

Bureaublad-modus

Mogelijk vinden we in Android Q ook een bureaubladmodus. Deze software kan ervoor zorgen dat bepaalde content op het grotere scherm getoond kan worden. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld Samsung DeX. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit in de praktijk gaat werken en of er externe hardware voor nodig is.

Android Q instellingen

Ander nieuws

De snelle instellingen (quick settings) krijgen een sensor-icoontje erbij. Hiermee moet het mogelijk zijn de sensoren in één keer uit te schakelen. Denk aan de gyroscoop en dergelijke. De bestandsbeheerder zal filter-opties krijgen zodat je snel kunt zoeken naar bijvoorbeeld foto’s, documenten of andere content.

Google zal Android Q ook voorzien van een aantal verbeteringen voor ontwikkelaars. Zo is er een ingebouwde schermrecorder voor het opnemen van het scherm. Sommige fabrikanten, zoals Huawei, bieden op diverse toestellen deze optie al, maar nu moet het ook in Android zelf te vinden zijn. Tevens wordt het voor developers mogelijk de donkere modus te forceren en wordt het voor games mogelijk om de graphic drivers te selecteren. Ook komt freeform multi-window ondersteuning terug. Er kan ook een standaard afbeelding gekozen voor het Always On Display. Onderstaande video laat meer zien van Android Q, in vergelijking met Android Pie.

Android Q zal in de komende maanden ergens aangekondigd worden. Het zal beginnen met Developer Preview-versies. Pas eind van de zomer of in het najaar zullen we de definitieve versie krijgen, en horen we ook de volledige naam van Android Q.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel