Android 9.0 Pie: dit zijn alle nieuwe functies

Android P, zo werd de opvolger van Oreo lang genoemd, maar het is nu definitief: het is Android 9.0 Pie. De update die vanaf nu wordt uitgerold is voorzien van een hoop nieuwe functies, maar wat zijn deze functies precies?

Nieuwe functies in Android 9.0 Pie

Android 9.0 Pie werd afgelopen maandag officieel aangekondigd. De tijd van beta-versies en Developer Preview-versies is officieel voorbij. Het is nu wachten op het moment dat de fabrikanten de update vrijgeven voor de toestellen. We hebben in ons artikel over de Android P aankondiging al de nieuwe functies besproken en ook tijdens Google I/O zijn nieuwe features onthuld. De belangrijkste nieuwe Android Pie functies zetten we op een rij.

Android 9.0 Pie Digital Wellbeing

Android Dashboard, App Timer en Wind Down

Android gaat je ook meer inzicht geven in hoeveel tijd je doorbrengt met één app. Het Android Dashboard maakt deel uit van ‘Digital Wellbeing’. Er is namelijk ook een App Timer waarmee je een limiet kunt instellen voor hoe lang je een app maximaal per dag wilt gebruiken. Met Wind Down kan de niet-storen functie geactiveerd worden op een moment waarop jij dit wilt. Tevens kan het scherm zwart-wit gemaakt worden, waarmee je volgens Google eerder geneigd moet zijn om te gaan slapen.

Android Pie App Actions

App Actions

Met App Actions krijg je de snelkoppelingen te zien voor bijvoorbeeld het snel starten van een workout of het bellen naar iemand. De Actions passen zich aan, aan het moment waar je dan bent of wanneer je bijvoorbeeld je hoofdtelefoon aansluit.

Android 9.0 Pie Slices

Slices

Met Slices kan bepaalde content uit apps kan ingeladen worden in andere apps of bijvoorbeeld in het menu getoond worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de routebeschrijving in Google Maps direct ergens tussendoor getoond wordt in Search, omdat deze van pas kan komen. De preciese werking van deze feature is nog een beetje onduidelijk, maar dit zal in de toekomst snel duidelijk worden.

Android P multitasking

Multitasking

Het multitaskvenster is niet langer meer verticaal weergegeven, maar horizontaal. Dit design kennen we nog wel van eerdere EMUI-versies van Huawei. Tijdens het openen van het multitaskvenster krijg je onderin ook gewoon nog snelkoppelingen naar apps te zien, handig. Tevens kun je vanuit een openstaande taak tekst selecteren en slim zoeken.

Android 9.0 Pie multitasking

Notificaties

De weergave van notificaties wordt met Android 9.0 Pie ook verbeterd. Voortaan krijg je inline foto’s en langere teksten te zien. Ook is er ondersteuning voor smart replies en kun je nog sneller antwoorden.

Een wijziging in de interface zien we ook terug in de plaatsing van de klok. Deze is niet langer meer rechts in beeld te zien, maar links in de balk. Dit zal flink wennen zijn, want sinds het begin van Android is deze al rechtsbovenin te vinden.

Android P notificaties

Adaptive Battery

Met Adaptive Battery moet het accuverbruik nog beter zijn. Google belooft dat je met een lading nog meer kunt doen. Adaptive Battery leert hoe je je telefoon gebruikt en stelt hier de processen op af. Apps en services die je toch niet gebruikt, moeten niet langer zorgen voor een battery drain waarbij de accu leeggetrokken wordt.

Android 9 Pie

Ondersteuning

Android 9.0 Pie biedt ook verschillende technische ondersteuningen. Er is support voor de Multi-Camera API. Hiermee kunnen meerdere camera’s benaderd en afgespeeld worden in een samengevoegde stream. Mocht je via USB/UVC een externe camera aansluiten, dan moet de smartphone hier ook mee om kunnen gaan.

Tevens is er verbeterde plaatsbepaling binnen in gebouwen, gaat Android beter om met netwerken, is er een verbeterde ImageDecoder en is automatisch aanvullen verder verbeterd, inclusief ondersteuning voor bijvoorbeeld wachtwoordmanagers zoals LastPass. Ook is er ondersteuning voor toestellen met een notch, de inkeping bovenin het scherm.

Android Pie Adaptive Brightness Battery

Handige functies

Even de power-button en volume-up knop indrukken om het geluid te dempen als de telefoon gaat, dat is één van de nieuwe functies. Adaptive Brightness is een nuttige toevoeging die ervoor zorgt dat de automatische helderheid zich beter aanpast aan je wensen; niet alleen aan je omgeving, maar ook aan hoe fel jij hem hebt ingesteld.

Google voorziet Android 9.0 Pie ook van een optie die ervoor zorgt dat het laatst gekozen volume bij een Bluetooth-apparaat onthouden blijft. In Android 9 kun je maximaal vijf Bluetooth-apparaten verbinden en tussen deze apparaten schakelen. Voor audio-liefhebbers biedt Android 9.0 Pie ondersteuning voor headsets met sound delay reporting, zodat muziek weer synchroon loopt met video.

Tot slot is Android Pie ook voorzien van 157 nieuwe emoji.

Update van Android 9.0 Pie

Fabrikanten zullen nu aan de slag gaan met het beschikbaar stellen van de update naar Android 9.0 Pie. Zodra er hierover meer bekend is, houden we je natuurlijk op de hoogte!

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel