Android P aangekondigd: dit zijn de nieuwe features (+ Developer Preview)

Google heeft zojuist de nieuwe Android-versie aangekondigd; de opvolger van Oreo is Android P. Er komen meerdere nieuwe features naar de nieuwe versie van het besturingssysteem. Denk aan multi-camera, verbeterde notificaties, notch support en meer.

Android P aangekondigd

Het was eerder de verwachting dat Android P midden maart werd aangekondigd, maar plotseling heeft Google nu al de nieuwe Android-versie gepresenteerd. Net als voorgaande jaren wordt het nog gissen wat de volledige versienaam wordt van Android 9.0 P. We zetten de belangrijkste wijzigingen in Android P voor je hieronder op een rij.

Android P notch

Notch-support, multi-camera en notificaties

Display cutout support: We zagen het als eerst bij de iPhone X en de Essential Phone en tijdens de afgelopen editie van het Mobile World Congress zagen we het bijna aan de lopende band; de notch. De notch is een inham aan de bovenkant van het scherm; een uitsparing waar ruimte wordt gelaten voor bijvoorbeeld de front-camera. Android P biedt hiervoor nu specifieke ondersteuning. Ontwikkelaars kunnen op deze manier hun applicaties optimaliseren voor toestellen met een notch.

Notificaties: de notificaties in Android P worden ook verder verbeterd. Notificaties kunnen inline foto’s laten zien en krijgen tevens ondersteuning voor zogenoemde smart replies. Dit is vergelijkbaar met de Reply app die je voor Android kunt downloaden. Daarbij kunnen met Android P volledige(re) gesprekken getoond worden in een notificatie.

Android P notificaties

Multi-camera API: op apparaten met twee of meer camera’s kunnen ontwikkelaars gelijktijdig alle camera’s benaderen en afspelen in een samengevoegde stream.

Plaatsbepaling binnen gebouwen: P krijgt ondersteuning voor het IEEE 802.11mc WiFi protocol waarmee de afstand tot bepaalde objecten middels een driehoeksmeting bepaald kan worden. Dit is nauwkeurig tot één a twee meter.

Android P plaatsbepaling binnen

Open Mobile API voor NFC betalingen: apps kunnen toegang krijgen tot beveiligde delen voor het maken van betalingen. Ook worden smart card betalingen geaccepteerd.

Data kosten en JobScheduler: door gebruik te maken van netwerk status indicatoren van providers bepaalt de JobScheduler welke netwerktaken er direct uitgevoerd kunnen worden of welke taken beter op een later tijdstip uitgevoerd kunnen worden bijvoorbeeld bij een trage verbinding.

ImageDecoder: een vervanging voor het voor ontwikkelaars bekende BitmapFactory. ImageDecoder biedt betere schalingsmogelijkheden voor afbeeldingen, het achteraf bewerken van afbeeldingen is verbeterd en er is ondersteuning voor bewegende afbeeldingen.

Permissies: ook op het gebied van rechten en permissies zijn verbeteringen doorgevoerd. Applicaties kunnen niet zomaar meer toegang krijgen tot de camera en de microfoon als zij inactief zijn.

Verbeterde autofill: het automatisch aanvullen is verder verbeterd in Android P. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om de autofill met Google te gebruiken, of een andere dienst zoals LastPass.

Positie klok: in deze versie van de Developer Preview is te zien dat de klok naar de linkerkant van het scherm is verplaatst. Voorheen stond deze rechts. Het kan zijn dat Google dit nog aanpast, omdat het hier gaat om een testversie van Android P. Wel zien we ook het nieuwe design van het menu met instellingen hieronder.

Android P instellingen
foto via AP

Tijdlijn

Google heeft voor Android P ook weer een nieuwe tijdlijn gedeeld. Hiermee krijgen we inzicht in hoe de komende maanden eruit komen te zien qua planning voor Android P. Vanaf vandaag is de eerste Developer Preview beschikbaar. Begin mei volgt Developer Preview 2, waarna begin juni Developer Preview 3 volgt. Eveneens in juni volgt Developer Preview 4 en eind juli volgt de vijfde. In het derde kwartaal van 2018 zal Android P officieel beschikbaar komen.

Android P tijdlijn

Developer Preview 1

Developer Preview 1 is geen beta, maar een Alpha-versie. Google benadrukt dat deze versie puur voor app-ontwikkelaars is bedoeld en zeker niet voor dagelijks of consumenten-gebruik. Bij deze versie van de Preview is ook het Android Beta programma nog niet beschikbaar, die volgt bij een volgende versie pas.

Mocht je toch aan de slag willen gaan met de Developer Preview, dan kun je deze hier downloaden voor de Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL. Het installeren en gebruik is op eigen risico.

Er duiken in de komende tijd onwaarschijnlijk nog meer nieuwe features op. Tijdens de komende editie van Google I/O 2018 zullen we meer te weten komen over Android P. Nokia heeft eerder al aangegeven dat de toestellen de update naar Android P zullen krijgen. Hier horen dan ook de nieuwe toestellen van Nokia bij, die tijdens het MWC zijn aangekondigd.

Update 8 maart 11:31 uur: We hebben nog enkele opvallende veranderingen in Android P op een rij gezet.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel