Android 9.0 P krijgt nachtmodus: bevestiging van ontwikkelteam Google

We verwachten in mei dit jaar een nieuwe Android-versie te gaan zien, of in ieder geval de eerste aanwijzingen ertoe. In de Android Issue Tracker is de bevestiging gegeven voor een nieuwe functie in Android; de nachtmodus. Wat kunnen we met dit donkere thema verwachten?

Android P met nachtmodus

Verschillende applicaties bieden al een nachtmodus en diverse telefoons hebben een blauwfilter aan boord, maar nu werkt Google aan een nachtmodus. De aanwijzing hiervan is opgedoken in de Android Issue Tracker waarbij een medewerker van het project heeft laten weten dat de functie door het ontwikkelingsteam is toegevoegd.

In een developer versie van Android Marshmallow werd de functie ook tijdelijk getest, maar in de definitieve versie ontbrak de nachtmodus. Dit was hetzelfde geval bij Android Nougat, maar nu lijkt de functie wel doorgevoerd te worden.

Dark UI

Dit betekent dat we in de toekomst in Android de nachtmodus kunnen verwachten. Het is de verwachting dat Google in de komende Android-versie; Android 9.0 P de nachtmodus toevoegt. De nachtmodus kan van pas komen als je bijvoorbeeld in de avond of vanuit bed nog met je telefoon bezig bent. Een donkere kleur is voor velen prettiger om naar te kijken dan een fel wit scherm. Tevens kan een donker thema batterij besparen bij OLED-schermen. Ook de DroidApp App heeft speciale donkere thema’s.

De verwachting is dat Google in mei, tijdens Google I/O 2018, de eerste details deelt met de rest van de wereld. Eerder deze week verscheen het bericht dat apps ook met Android P geen background-permissies krijgen tot de camera. Vermoedelijk wordt er ook (deels?) afscheid genomen van Material Design.

Update 24/02/2018 10:11 uur:

Naar aanleiding van de berichten in de media, heeft Google een reactie gegeven op de komst van de nachtmodus. Volgens hen is er binnen het team miscommunicatie ontstaan over de donkere modus. Volgens het bedrijf zou in de toekomstige Android-versie een schakelaar komen in de ontwikkelaarsopties zodat ontwikkelaars gemakkelijker de nachtmodus in hun app kunnen testen. De reactie van Google is als volgt;

Hi folks, you may remember me from the last three releases where it looked like Dark Mode was being added. Unfortunately, this bug was closed prematurely due to a miscommunication with the team that handles AOSP issues.

What we *have* added in a future Android release is a developer-facing setting (via Developer Options) to toggle the -night UI mode qualifier, which will make it easier for developers to create and test apps that implement night mode. This qualifier has been in the platform since Froyo (SDK 8) and globally modifiable via UiModeManager since Marshmallow (SDK 23); however, there was never an explicit toggle made available anywhere in Settings.

If it’s any consolation, we will also not be adding Hot Dog Mode (where all UI elements are yellow and red).

DroidApp - Android nieuws
DroidApp - Android nieuws
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis

Lees ook

Reageer op dit artikel