Dit zijn de meest opvallende veranderingen in Android P

Gisteren werd de nieuwe versie van Android aangekondigd; Android P. Google heeft in de eerste Developer Preview een groot aantal wijzigingen doorgevoerd. We zetten de meest opvallende veranderingen in Android P voor je op een rij.

Veranderingen in Android P

Android P werd gisteren aangekondigd door Google en (app-) ontwikkelaars konden direct aan de slag met de Developer Preview. In deze preview-versies zitten doorgaans verschillende wijzigingen die doorgevoerd zullen worden in de definitieve versie. Sommige dingen kunnen in de uiteindelijke versie nog wel aangepast worden of eruit gesloopt worden.

De collega’s van Androidpolice zijn al een aantal dingen tegengekomen die veranderd zijn in vergelijking met eerdere Android-versies. De meest opvallende hebben we hier voor je op een rij gezet. Wil je de belangrijkste nieuwe Android P functies te weten komen? Lees dan ons uitgebreide artikel over Android P.


Batterijscherm en bespaarmodus

Het overzicht met het batterijscherm geeft direct de informatie over de screen-on-time. Tevens kan de batterijbespaarmodus eerder ingeschakeld worden. Hierbij kun je zelf aangeven vanaf welk percentage het verbruik gereduceerd moet worden. Dit kan een waarde zijn tussen de 5 en 70 procent. De Low Battery Mode kan ingeschakeld worden bij 5 of 15 procent. Bij het inschakelen van de batterijbespaarmodus wordt (eindelijk) ook afscheid genomen van de oranje balk die bovenin verschijnt.

Android P volumeregelaar

Volumeregeling

Het regelen van de volume kan gemakkelijk middels de volumeknoppen. Tot nu toe krijg je daarbij de huidige stand van het volume bovenin beeld te zien. Dat gaat in Android P veranderen. In de eerste Developer Preview zien we dat de volumeregelaar aan de rechterkant van het scherm verschijnt.

Tevens meldt Android Police dat het volume regelen met de volume-buttons standaard eerst het mediavolume regelt en niet meer direct het belvolume. Dit zou een welkome verbetering kunnen zijn. Want het is je vaak weleens overkomen dat je het volume controleert terwijl een YouTube-video nog bezig is met bufferen.

Onder de volumeregelaar zien we een extra knop, waar je de stand van de ringtone kunt veranderen. Denk aan het stilzetten, geluid of alleen trillen. Op dit moment was het niet mogelijk om het belvolume sneller aan te passen dan zelf in het menu te duiken. Dit zou in de toekomst nog wel kunnen veranderen. We hopen het.

Android P Quick Settings

Snelle instellingen

Het menu met Snelle instellingen, ofwel quick settings, kun je tot nu toe horizontaal doorscrollen. In Android P is niet alleen de interface van de icoontjes en dergelijke aangepast, maar kun je vanaf die Android-versie gewoon verticaal door de icoontjes scrollen. Vanuit Snelle instellingen kan bij de nachtmodus ook de tijd getoond worden wanneer deze ook alweer ingeschakeld zou worden.

Android P instellingen

Kleine verbeteringen

Er zijn ook nog verschillende andere kleine veranderingen doorgevoerd. De quick settings zijn niet meer uitklapbaar. Je kon tot nu toe bijvoorbeeld bij een WiFi-netwerk op het pijltje onder de snelle instellingen klikken en een ander netwerk kiezen. Tevens zal bij het tekenen van een patroon (voor het ontgrendelen) de strepen die je verbonden hebt met de puntjes langzaam uitgefaded worden.

Wat verder opvalt is dat bijvoorbeeld het menu met instellingen is veranderd. Om eerlijk te zijn wijkt deze toch wel flink af met de voorgangers. Laten we zeggen dat het een vleugje TouchWiz heeft meegekregen. Een andere verbetering is de Autofill API. Gebruikers zullen dan de mogelijkheid krijgen de automatisch aanvullen-functie te gebruiken van Google, of zelf een andere te kiezen zoals die van LastPass.

Android P Easter Egg

Een interessante verandering is ook dat de digitale klok niet meer rechts in de notificatiebalk wordt getoond, maar links. Het is niet zeker of deze wijziging ook in de definitieve versie wordt toegevoegd, maar in de Developer Preview is deze dus wel standaard links te vinden. Ook zien we een nieuwe Easter Egg met sprankelende kleuren die erg druk ogen. Hier zien we de letter P. In de definitieve versie zal de Easter Egg betrekking hebben op de naam van de volledige versie.

Natuurlijk vallen ook de verbeterde notificaties op in Android P. Deze zijn nu in staat om snelle antwoorden te tonen, maar ook inline foto’s en volledigere berichten weer te geven.

Maar de naam?

Welke naam Android P mee gaat krijgen is vooralsnog een raadsel. Wat wordt het? Pancake, peppermint, popcorn, pie, praline of toch iets anders? Wat denk jij, of wat hoop jij?

Lees ook

Reageer op dit artikel