Definitief: het is Android 9.0 Pie – update vanaf vandaag beschikbaar

Google heeft officieel bekend gemaakt waar de letter ‘P’ voor staat in de nieuwe Android-versie. De opvolger van Android 8.0 Oreo is Android 9.0 Pie en wordt vanaf vandaag naar de eerste toestellen verspreid. Want wat zijn de nieuwe features uit de nieuwe Android-versie?

Android 9.0 Pie

Bij iedere Android-versie kiest Google de naam van een zoete lekkernij. Lang bleef het onduidelijk waar de letter ‘P’ voor stond. Nu is het moment daar dat Google bekend heeft gemaakt welke naam Android 9.0 meekrijgt; het is Android Pie. De namen Pistache, Praline, Pannenkoek en Pepermunt zijn het dus niet geworden. In maart werd de opvolger van Oreo aangekondigd en tijdens de afgelopen editie van Google I/O werden nog enkele nieuwe functies gepresenteerd.

Android P multitasking

Android 9.0 Pie bevat verschillende handige verbeteringen, maar is niet weer zo’n grote update als toen bijvoorbeeld Lollipop of Marshmallow was. Je kunt gebruik maken van slimme gestures om bijvoorbeeld de taakbeheer te openen. Het multitask-venster is horizontaal, in plaats van verticaal en het batterijverbruik wordt verbeterd dankzij Adaptive Battery. Tevens is de automatische helderheid slimmer geworden. In Android Dashboard op je smartphone zie je hoeveel tijd je aan een app hebt besteed, de notificaties zijn verbeterd, kun je beter screenshots maken en er is nog veel en veel meer.

Android P notificaties

Google heeft bekend gemaakt dat de update vanaf vandaag uitgerold wordt. Als eerst naar de Pixel-toestellen, daarna naar toestellen die deel uitgemaakt hebben van het beta-programma. Denk aan de Nokia 7 Plus, Sony Xperia XZ2, OnePlus 6 en andere toestellen zoals die van Essential, Xiaomi, Oppo en Vivo. Dit geldt ook voor smartphones die voorzien zijn van Android One. De update naar Android 9.0 Pie zal daarvoor eind van de herfst uitgebracht worden.

Mocht je zelf aan de slag willen met de OTA Images (link) of Factory Images (link), dan kan dat via de gelinkte tekst achter de soorten images. Google heeft deze namelijk alvast vrijgegeven.

Leestip: Android 9.0 Pie: dit zijn alle nieuwe functies

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel