Android 8.0 Oreo is officieel: nieuwe functies en vanaf vandaag beschikbaar

De nieuwste versie van Android, die al die tijd doorging onder de naam Android O heeft nu eindelijk een volledige naam. Na berichten over Android 8.0 Oreo, Octopus, Orangina, Orange Juice, Oatmeal Cookie en vele anderen, is het nu Android 8.0 Oreo geworden. Zojuist heeft Google meer nieuws bekend gemaakt.

Android 8.0 Oreo officieel

Eindelijk is daar de definitieve naam van Android O: Android 8.0 Oreo. De kans dat Google zou kiezen voor Oreo lag al voor de hand, maar steeds wist Google ons op een verkeerd been te zetten. Zojuist is dus definitief de naam bekend geworden en is het suggereren van andere namen voor deze Android-versie in ieder geval verleden tijd.

Toch wel onverwacht kwam Google op 21 maart met de Android O aankondiging. Toen werd ook de eerste Developer Preview vrijgegeven. Vandaag werd duidelijk dat de definitieve versie beschikbaar wordt gesteld en dat er dus geen ontwikkelversies meer nodig zijn. In de afgelopen maanden werden in totaal vier van deze beta-versies vrijgegeven.

Android 8.0 Oreo

Nieuwe functies

Google heeft Android 8.0 Oreo voorzien van verschillende nieuwe functies. Allereerst zijn er de notificatiekanalen. Hiermee kunnen app-ontwikkelaars beter onderscheid maken in de notificaties die uitgestuurd worden. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld gerichter instellen in welke categorieën zij meldingen willen ontvangen. Overigens zijn de notificaties in Android O vernieuwd en compacter gemaakt. Je kunt ook gebruik maken Notification Badges.

Nieuw is ook de verbeterde autofill. Login-gegevens van apps worden voortaan onthouden en zo hoef je niet meer zelf je inloggegevens te onthouden. Ook is Android Oreo een stuk sneller gemaakt en veiliger, zo meldt Google.

Notification Badges Android 8.0 Oreo

Ook is er ondersteuning voor PiP; Picture in Picture. Met deze handige feature verschijnt er een soort van extra drijvend venster op de voorgrond, die aangepast kan worden in formaat en positie. De functie kan gebruikt worden om bijvoorbeeld video’s te bekijken terwijl je ondertussen door Facebook bladert of zit te navigeren met Google Maps. Overigens is Google Maps al bezig met PiP-integratie en heeft ook WhatsApp Picture-in-Picture al opgenomen in een beta-versie voor videogesprekken.

Er zijn nog meer verbeteringen, zo is het beluisteren van muziek via Bluetooth verbeterd. Daarnaast kun je een hotspot opzetten in Android 8.0 Oreo met een ander toestel. Hier is dan geen router of hotspot voor nodig. Wel dienen toestellen dit te ondersteunen. Er is ook verbeterde ondersteuning voor externe toetsenborden, volledige ondersteuning voor lettertypes en kunnen app-icoontjes meer vormen krijgen.

Android 8.0 Oreo beschikt over nieuwe emoticons, vernieuwde schermen en snooze-functie voor notificaties. In de afgelopen tijd kwamen we nog meer te weten. Zo wordt verwacht dat een toekomstige Android-update voor Oreo voorzien zal zijn van een functie die het batterijniveau van Bluetooth-apparaten aangeeft.

Google heeft bij het Googleplex ook het standbeeld voor Android Oreo onthuld. Dit doet het bedrijf met iedere Android-versie. Het Oreo-beeld staat nu naast de andere Android-versies. Google blijft vasthouden aan de versnaperingen. Het begon bij Cupcake, gevolgd door Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow en Nougat. Onderstaande foto is van Dave Burke van Google.

Android Oreo Standbeeld

Android 8.0 update

Vanaf vandaag is de broncode van Android 8.0 Oreo toegankelijk in het Android Open Source Project (AOSP). De uiteindelijke versie voor de Google Pixel en Nexus 5X/6P zijn bijna klaar om naar je toestel verzonden te worden. Google werkt nauw samen met andere fabrikanten om nog voor het einde van dit jaar Android Oreo naar andere smartphones en tablets te krijgen.

De System Images zijn zojuist door Google uitgebracht voor de Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel Player, Pixel C, Pixel en Pixel XL. Houd er rekening mee dat je met de System Images alles kwijt bent als je deze versie installeert. Wil je toch aan de slag, dan kun je hier de System Images vinden. Ook wordt naar de beta-programma gebruikers nu de OTA update uitgerold.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel