Politie: verwijder FaceApp van je telefoon, vergaande privacy-problemen

FaceApp is al langere tijd beschikbaar, maar sinds vorige week kent de applicatie die je ouder of jonger doet lijken, een flinke opleving. De politie luidt de noodklok. Dit heeft alles te maken met de privacy.

FaceApp privacy

Verschillende politiekorpsen in Nederland hebben via Facebook een oproep gedaan om de populaire toepassing FaceApp van de smartphone te verwijderen. Sinds vorige week is de applicatie enorm populair. Met de applicatie kun je jezelf ouder of jonger doen lijken, en dat doet de applicatie erg nauwkeurig. Ook kun je natuurlijk foto’s van anderen in de app stoppen, waarbij die persoon er ouder of jonger uitkomt.

FaceApp is van een Russisch bedrijf, en dat baart mensen zorgen. Daarbij blijkt dat gegevens opgeslagen worden op Amerikaanse servers. Volgens de ontwikkelaar zelf worden foto’s na 48 uur verwijderd van de servers, maar of dat inderdaad het geval is, is moeilijk te controleren.

FaceApp 2

Op de achtergrond verzamelt FaceApp een grote hoeveelheid persoonlijke informatie. Denk hierbij niet alleen aan de foto’s, maar ook aan locatiegegevens, IP-adressen en gegevens over je smartphone. Tevens mogen gegevens gedeeld worden met derden; en mocht FaceApp ooit overgenomen worden, dan heeft die partij ook toegang tot al die data.

Een applicatie die zijn diensten aanbiedt in Europa, moet voldoen aan de Europese privacywetgeving. Echter, wordt hiervoor niet expliciet toestemming gevraagd door de app. Er wordt ook geen optie aangeboden dat gebruikers hun gegevens kunnen verwijderen; dit dient volgens de Europese privacywet wel aangeboden te worden. Kortom: het is maar beter om de applicatie snel te verwijderen van je smartphone.

Ga of heb jij de app reeds verwijderd? We horen het graag; laat een reactie achter onder dit bericht.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel