Volgende generatie Google Assistent nog slimmer, persoonlijker en sneller

De Google Assistent is drie jaar oud en helpt tegenwoordig steeds beter bij het uitvoeren van taken. Met ondersteuning voor 30 talen in 80 landen en 30.000 unieke apparaten is er tot nu toe altijd een dataverbinding nodig om de assistent te gebruiken. Dat gaat veranderen met de volgende generatie Google Assistent.

Google Assistent sterk verbeterd

Google heeft een nieuwe mijlpaal behaald nadat het bedrijf het datamodel voor het herkennen van spraak en taal wist te verkleinen van 100 gigabyte naar slecht 0,5GB. Daarmee past het model ook op je smartphone en heb je binnenkort niet langer een dataverbinding nodig om de Assistent te gebruiken. Het grote voordeel van het lokaal draaien van de Google Assistent is dat de vertraging van de dataverbinding niet langer een factor is.

De assistent kan door het lokaal draaien direct reageren op alles wat je vraagt. Doordat alles lokaal verwerkt wordt krijg je ook een sneller antwoord terug. Tijdens een demonstratie op het podium tijdens de Google I/O 2019 Keynote werd getoond dat de assistent ook niet langer “Hey Google” nodig heeft om acties achter elkaar uit te voeren.


De nieuwe generatie Google Assistent zal in de nieuwe Pixel smartphones te vinden zijn die later dit jaar verschijnen. In de video hieronder is te zien hoe de Assistent zal werken als je meerdere commando’s achter elkaar vraagt.

Nog persoonlijker

Google weet in de komende maanden meer van je eigen omgeving via persoonlijke referenties. Een voorbeeld is “Wat is het weer bij mama thuis?”. Jij weet wie mama is maar de Google Assistent weet dat nog niet en zoekt op het internet naar mama. Door contactgegevens met de Assistent te delen weet Google ook wie mama is en kan daarbij gewoon netjes de locatie opzoeken. Je kan zelf later besluiten om contactgegevens weer uit de assistent te verwijderen.

Omdat de assistent je nog beter zal begrijpen, kan de Google Assistent je voorzien van persoonlijke aanbevelingen. Voor slimme schermen komt de functie “Picks for you” waarmee je persoonlijke aanbeveling ontvangt over recepten, podcasts en gebeurtenissen. Bij recepten neemt de assistent ook het dagdeel mee bij het doen van suggesties.

Op slimme schermen kan je (in het Engels) nu al “Stop” roepen als je wekker je uit bed probeert te krijgen, zonder daar nog vooraf “Hey Google” bok te gebruiken.

Nieuwe modus voor in de auto

Ook onderweg kan de Google Assistent je helpen, door het commando “Hey Google, let’s drive” te roepen wordt een speciale auto modus geopend. In dit scherm maakt de assistent een aantal aanbevelingen zoals de route naar een aanstaande afspraak, populaire contacten en muziek suggesties. Wanneer je gebeld wordt kan je de telefoon ook opnemen of weigeren zonder daarbij je handen te gebruiken.


Auto’s die de assistent ingebouwd hebben krijgen er ook een setje commando’s bij zoals “Zet de airco op 19 graden.”. Maar ook op afstand kan de assistent commando’s uitvoeren zoals het controleren van je benzine en of de deuren op slot zitten.

Duplex komt naar web

Google brengt de dienst waarmee je de Google Assistent telefoontjes kunt laten plegen naar het web. De dienst is op dit moment alleen bruikbaar in de Verenigde Staten, gebruikers zijn enthousiast. Met een nieuwe functie kan Duplex ook online helpen bij het maken van reserveringen. Vaak moet je online navigeren tussen meerdere pagina’s, inzoomen op formulieren en de formulieren nog invullen.

Vraag de assistent bijvoorbeeld om te helpen bij het maken van een boeking en de assistent zal het formulier zonder problemen invullen. Bijkomend voordeel is dat alle gegevens direct verschijnen in je agenda en e-mail.

Lees ook

Reageer op dit artikel