Huawei Mate 10 Lite review: op bijna alle fronten geslaagd

Huawei heeft onlangs haar Mate 10 serie bestaande uit drie verschillende toestellen uitgebracht. De Huawei Mate 10 Lite is het instapmodel en heeft net als andere Mate smartphones een groter scherm. Maar zijn de prestaties van dit toestel wel zo goed? Je leest het in onze uitgebreide Huawei Mate 10 Lite review.

Huawei Mate 10 Lite review

In oktober werd door Huawei de Mate 10 serie gelanceerd, grote afwezige bij deze presentatie was de Mate 10 Lite. Deze werd later alsnog stilletjes aan het assortiment van de (web-) winkels toegevoegd. Het toestel is dankzij haar specificaties en prijskaartje wel het overwegen waard. Huawei heeft ervoor gekozen om haar Mate 10-serie te voorzien van displays met een 18:9 beeldverhouding waardoor je meer scherm tot je beschikking hebt. De grote broer is de Huawei Mate 10 Pro.

Verkooppakket

Het verkooppakket van de Huawei Mate 10 Lite is zeer uitgebreid te noemen. Zo vinden we naast het toestel zelf twee doosjes met daarin onder andere de Micro-USB kabel en bijbehorende adapter. Tevens is er een headset voor het beluisteren van muziek en het voeren van een telefoongesprek. De sim-tool om de simkaartlade te open zit wel erg verstopt, aan de onderzijde van het grote doosje. Verder levert Huawei een plastic, doorzichtige, cover mee waardoor de achterzijde van de telefoon netjes blijft.

Design en interface

Wij hebben een wit exemplaar van de Mate 10 Lite van Huawei mogen ontvangen. Qua design lijkt de Mate 10 Lite erg op andere smartphones van de fabrikant. Onze eerste indruk van dit toestel is positief, en ondanks de grootte van de telefoon valt het gewicht mee.

Huawei Mate 10 Lite test

Aan de voorzijde vinden we het 5,9 inch 18:9 IPS-display met daarboven de 13+2 megapixel frontcamera. We zien dat Huawei al een screenprotector heeft aangebracht om krasjes op het scherm te voorkomen. Aan de linkerzijde is de simkaartlade te vinden en rechts van het toestel bevinden zich de aan- en uitknop en volumetoetsen. Aan de onderzijde is de Micro-USB aansluiting te vinden samen met een aansluiting voor een gewone hoofdtelefoon of headset.

Op de achterzijde van het toestel vinden we een vingerafdrukscanner en de dual 16+2 megapixel camera, wat opvalt is dat de camera een stukje uitsteekt. Ook een LED-flitser mag niet ontbreken op het toestel. Verder zit er aan de achterzijde een sticker bevestigd met het IMEI nummer, deze kun je gemakkelijk verwijderen en we raden dit ook zeker aan om te doen.

Huawei Mate 10 Lite achterkant

Interface

Huawei heeft op de Mate 10 Lite haar eigen Emotion User Interface, ofwel EMUI versie 5.1 geplaatst. Deze bijgewerkte versie kent een aantal verbeteringen maar sommige handelingen zijn wat meer verborgen. Je kunt hierbij denken aan bepaalde instellingen of het uitvoeren van een simpele actie. Over EMUI zijn de meningen verdeeld, de één zal het een kinderlijke interface vinden en de ander zweert bij de interface van Huawei. Duidelijk is wel dat EMUI in de loop der jaren meer volwassen is geworden.

Huawei Mate 10 Lite test

Het startscherm alsmede het ontgrendelingsscherm is in ieder geval duidelijk vormgegeven. Daarnaast kun je in EMUI aangeven hoe je de telefoon wenst te gebruiken. Wil je bijvoorbeeld alle apps op het startscherm plaatsen zoals bijvoorbeeld bij een iPhone of kies je liever voor een app-lade zoals bij standaard Android telefoons het geval is.

Huawei Mate 10 Lite menu

Via de Thema applicatie vind je meer materiaal om je Mate 10 Lite te personaliseren zoals achtergronden, geluiden, icoontjes en zelfs hele thema’s.

Communicatie: bellen, internetten en netwerken

Ondanks het formaat van de Huawei Mate 10 Lite is het toestel prima geschikt voor een telefoongesprek. De gesprekskwaliteit is goed en we verstaan duidelijk onze contactpersonen, iets wat we ook horen aan de andere kant van de lijn. De dialer in EMUI 5.1 is uitgebreid en toont een overzicht van gemiste en uitgaande gesprekken. Het plakken van een telefoonnummer zit wel wat verstopt, via het icoon met de drie puntjes kun je alsnog een telefoonnummer plakken.

Huawei Mate 10 Lite bellen

Het versturen van een tekstbericht is geen enkel probleem op de Mate 10 Lite. Zowel via SMS, WhatsApp of Telegram is het prettig berichten lezen en schrijven. Op de telefoon treffen we het SwiftKey toetsenbord aan. Je kunt dit aanpassen naar een eigen toetsenbord, hiervoor moet je wel even zoeken in het instellingen-menu.

Huawei Mate 10 Lite internet

Voor het browsen is standaarde Chrome-webbrowser geinstalleerd op de Mate 10 Lite. Op het gebied van netwerken is de Huawei Mate 10 Lite niet de snelste. Zo missen we de mogelijkheid om van een 5GHz WiFi netwerk gebruik te maken. Zowel via WiFi als 4G noteert de Mate 10 Lite gelijkwaardige downloadsnelheden (~80 mbit), met andere toestellen halen we op dezelfde testlocaties hogere waarden. Op een aantal van die testlocaties missen we zelfs 4G+, de antenne lijkt dus iets minder gevoelig.

Huawei Mate 10 Lite notificaties

Verder is er Bluetooth aanwezig op de telefoon en kun je gebruikmaken van GPS die ook binnen een signaal weet te krijgen. Via een micro usb-kabel kun je de Mate 10 Lite verbinden met je computer. NFC ontbreekt op de smartphone uit China.

Multimedia: muziek en film

Een groter scherm maakt het kijken van video’s vaak prettiger, het 5,7 inch display van de Mate 10 Lite is daar geen uitzondering op. De kleuren zijn fraai om naar te kijken en ook de kijkhoek is goed. Omdat het scherm een 18:9 beeldverhouding heeft is de weergave resolutie 2160 x 1080 pixels, iets meer dan Full-HD dus. Houd er wel rekening mee dat niet alle apps hierop zijn aangepast. Wel biedt Huawei daar een handige modus voor om apps te vergroten naar de juiste beeldverhouding.

Huawei Mate 10 Lite review

Het geluid uit de luidspreker van de telefoon is in orde en ook met een hoofdtelefoon aangesloten op het toestel klinkt het geluid helder. Standaard vind je op de Huawei Mate 10 Lite de YouTube app en Google Play Muziek en Film voor het beluisteren muziek en het bekijken van filmpjes. Prettig is dat Huawei nog altijd een 3,5 millimeter aansluiting op haar telefoons plaatst waardoor vrijwel iedere hoofdtelefoon of headset te gebruiken is.

Het aantal smartphones met een ingebouwde FM-radio begint wel langzaam uit te dunnen maar op de Huawei Mate 10 Lite vind je deze gewoon nog terug. Handig voor als je even geen databundel meer hebt of onderweg je favoriete radioprogramma wilt luisteren.

Camera: foto’s en video’s

Huawei heeft in de Mate 10 Lite een 16 megapixel dual-camera verwerkt met tal van mogelijkheden om het perfecte plaatje te schieten. Standaard staat de camera ingesteld op de 4:3 beeldverhouding waarbij je ook daadwerkelijk 16 megapixel tot je beschikking hebt. Wil je een langwerpige foto maken dan kun je bij de Mate 10 Lite kiezen voor 12 megapixels met een 18:9 beeldverhouding. Met dit formaat heeft je foto geen zwarte randen als je ze op je Mate 10 Lite toont.

Huawei Mate 10 Lite galerij

De dual-camera presteert prima; de doortekening is goed en ook de kleuren zijn 9 van de 10 keer in orde. Wel heeft de Mate 10 Lite soms wat moeite met het kiezen van de juiste belichting, waardoor we een tweede keer moeten focussen om wel de juiste belichting te krijgen. ‘s Avonds zijn de foto’s nog prima en met een statief kun je nog meer uit de camera halen. De 13 megapixel dual-frontcamera levert prima selfies af al raden we je wel aan de mooi-maak modus uit te zetten.

Huawei Mate 10 Lite camera

In de camera applicatie zijn tal van modi te vinden waarmee je je foto’s op een andere manier kunt maken. Ook is de pro-modus opgenomen in de interface waarmee je zelf de belichting en sluitertijd kunt aanpassen. We hebben een aantal sample-foto’s gemaakt met de Huawei Mate 10 Lite, bekijk en beoordeel ze zelf in ons fotoalbum op Flickr.

Sample foto gemaakt met de Huawei Mate 10 Lite

Op de Huawei Mate 10 Lite kun je filmpjes maken in een maximale resolutie van 1920 x 1080 pixels. Vreemd is dat Huawei geen modus heeft opgenomen om video’s te maken met een 18:9 beeldverhouding. Ondanks dat is de kwaliteit prima en het opgenomen geluid is helder. We maakten onderstaande video met de Mate 10 Lite.

Overige mogelijkheden

De Mate 10 Lite beschikt over een groot aantal functies en features, een daarvan is de vingerafdrukscanner. Deze is door het 18:9 display verplaatst naar de achterzijde, iets wat bij vooral oudere toestellen van Huawei ook al het geval was. De achterzijde is ook een prettige plek voor de vingerafdrukscanner omdat deze makkelijk toegankelijk is. De scanner zelf werkt uitstekend en de ontgrendeling van het toestel verloopt snel.

Huawei Mate 10 Lite vingerafdrukscanner

Met de app Telefoonbeheer kun je je smartphone opschonen door bijvoorbeeld ongebruikte applicaties te verwijderen of opgeslagen bestanden te verwijderen. In Telefoonbeheer is ook een virusscanner te vinden die in samenwerking met Avast wordt aangeboden. Ook kun je makkelijk toestemmingen beheren voor applicaties via Telefoonbeheer.

Via HiGame vind je speciaal voor de Mate 10 aanbevolen games, in de app zijn vijf categorieën waarin je games kunt vinden. De meegeleverde weer applicatie op de Huawei Mate 10 Lite maakt gebruik van de weerdata van Accuweather en is verder keurig vormgegeven.

Huawei Mate 10 Lite apps

Op het toestel zijn wel een aantal bloatware apps te vinden zoals de Booking.com app, ebay en een aantal games. Hoewel je deze apps allemaal kunt verwijderen was het beter geweest om de apps niet mee te leveren.

Prestaties: accu, snelheid en geheugen

De accu prestaties zijn dik in orde, we hebben na een dag met normaal gebruik nog voldoende batterij voor de volgende ochtend. Gemiddeld halen we een scherm aan-tijd van 4 á 4:30 uur. Een nadeel is wel dat het opladen van de telefoon wat aan de lange kant duurt, zeker wanneer je een smartphone met snellaadfunctie gewend bent. De totale capaciteit van de batterij is 3340 mAh.

Huawei Mate 10 Lite

Over de snelheid hebben we eigenlijk niets te klagen, applicaties starten snel op en je kunt prima een game spelen op de Mate 10 Lite. De octa-core processor en 4GB aan werkgeheugen zijn ook ruim voldoende om de komende jaren apps te kunnen gebruiken. Op het toestel is al 64GB aan opslagruimte aanwezig, mocht dit niet voldoende zijn dan kun je in plaats van een tweede simkaart ook ervoor kiezen om een Micro-SD geheugenkaart te plaatsen.

Op de Huawei Mate 10 Lite die wij hebben gekregen is Android 7.0 Nougat geïnstalleerd met de beveiligingsupdate van 1 september 2017. Het valt te verwachten dat Huawei dit toestel in ieder geval zal voorzien van Android 8.0 Oreo maar wanneer dit zal gebeuren is nog niet duidelijk. Tijdens onze testperiode hebben we wel éénmaal een update mogen ontvangen voor het toestel.

Huawei Mate 10 Lite camera

Beoordeling

De Huawei Mate 10 Lite is een zeer compleet toestel met vrijwel alles wat je als smartphone gebruiker kunt wensen. Het scherm is prettig om naar te kijken en door het 18:9 display voelt de telefoon iets groter aan. Het ruime verkooppakket zorgt ervoor dat je niet persé op zoek moet naar een geschikt hoesje.

Toch zijn er een aantal punten waar de Mate 10 Lite beter kan en wellicht dat Huawei dit in de toekomst verbeterd. Zo is de antenne niet altijd even gevoelig en missen we de ondersteuning voor 5GHz WiFi. Ook zijn sommige instellingen wat verborgen binnen EMUI 5.1 en sommige acties vereisen extra stappen.

De Huawei Mate 10 Lite is beschikbaar in drie verschillende kleuren. Voor alle actuele prijzen, specificaties en meer nieuws rondom de Mate 10 Lite kun je terecht op onze smartphone pagina.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Huawei Mate 10 Lite
 • 8.5/10
  Design - 8.5/10
 • 7.8/10
  Gebruiksgemak - 7.8/10
 • 8/10
  Camera - 8/10
 • 8.5/10
  Snelheid en prestaties - 8.5/10
 • 8/10
  Uithoudingsvermogen - 8/10
 • 8/10
  Prijs-kwaliteitverhouding - 8/10
8.1/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Fraai 18:9 display
 • Uithoudingsvermogen
 • Dual-sim of extra geheugen
 • Compleet verkooppakket
 • Specificaties

Minpunten

 • Ontbrekende 5GHz WiFi
 • Antenne minder gevoelig
 • Sommige instellingen verstopt

Lees ook

Reageer op dit artikel