Huawei P Smart (2019) review: opfrisbeurt pakt grotendeels goed uit

Huawei presenteerde in december de nieuwe P Smart, de variant voor het nieuwe jaar. Vorig jaar verschenen er al twee generaties van de P Smart. Is de Huawei P Smart (2019) nóg beter? We bespreken het in de Huawei P Smart 2019 review.

Huawei P Smart (2019): onze ervaringen

Een jaar geleden verscheen de Huawei P Smart, de eerste generatie. Een prima smartphone voor een nette prijs. In het najaar van 2018 verscheen de tweede generatie onder de naam Huawei P Smart+, omhuld in een net, kleurrijk design. Met de derde generatie heeft Huawei een nieuwe mid-end smartphone klaar voor het nieuwe jaar; de Huawei P Smart 2019.

Huawei P Smart 2019 design

Zoals we in onze preview al aangaven, zijn er niet wezenlijk grote verschillen tussen de vorige editie en deze. De front-camera telt nu geen 24 megapixels, maar 8 megapixel en ook het scherm is een heel klein beetje kleiner geworden. Het toestel beschikt over dezelfde Kirin 710 processor en in plaats van 4GB RAM is er nu 3GB werkgeheugen. Wel nieuw is de ondersteuning voor 5GHz WiFi, NFC en natuurlijk Android 9 Pie. Op papier geen enorme verbeteringen, is het meer een opfrismodel, of heeft de Huawei P Smart (2019) daadwerkelijk meer te bieden? Dat gaan we onderzoeken in onze review.

Huawei P Smart 2019 review

Verkooppakket

Het verkooppakket is rechthoekig vormgegeven en geeft je als eerst toegang tot het toestel zelf. Daaronder vinden we een dik boekje met een snelstartgids in verschillende talen. Er wordt een 3,5 millimeter headset meegeleverd, samen met een pinnetje voor de sim-sleuf en een adapter. De kabel betreft een Micro-USB kabel, nog steeds geen USB-C dus.

Huawei P Smart 2019 LED-notificatie

Design en interface

De Huawei P Smart (2019) biedt een 6,21 inch beeldscherm met Full-HD+ resolutie en een nette druppel-notch. Hierin bevindt zich de 8 megapixel front-camera. Opvallend is de plaatsing van de LED-notificatie. Deze is namelijk wel degelijk aanwezig maar zit links, onder het scherm in de schermrand. Toch fijn dat Huawei deze gewoon heeft geplaatst in het toestel. Het scherm kent dunne randen en heeft een goede maximale helderheid en toont de kleuren mooi. Wel zien we dat de standaard screenprotector snel krast.

Aan de achterzijde van de P Smart 2019 vinden we de 13MP + 2MP dual-camera met daaronder de flitser. De vingerafdrukscanner van het toestel zit ook aan de achterkant van de telefoon. Je hebt bij de telefoon keuze uit twee kleuren; zwart en een gradiënt-kleur waarbij felgroen overloopt naar blauw. Je moet ervan houden, maar het misstaat het toestel niet. Wel was de kleur van de voorganger, de Huawei P Smart+ wat subtieler. Aan de bovenkant zit het simkaartslot, aan de onderkant de Micro-USB en 3,5 millimeter aansluiting. Rechts zit de volumetoets en de power-button.

Huawei P Smart 2019 toetsen

Interface

De interface is zoals we die van Huawei gewend zijn; EMUI 9 is de versie van de eigen skin. In de afgelopen jaren heeft Huawei veel verbeterd aan de eigen skin die over Android ligt. Daarnaast krijg je toegang tot de verschillende Android 9 Pie functies die de smartphone heeft te bieden. Standaard worden de applicaties verspreid over homescreens geplaatst, maar je kunt ook kiezen voor een menu.

Huawei P Smart 2019 menu

Overigens blijft het energiebeheer wel een heikel punt bij Huawei. Soms worden applicaties ‘hard’ afgesloten waarbij je van sommige apps geen meldingen meer krijgt, neem bijvoorbeeld de meldingen van je taken-app. Ook krijg ik soms agenda-notificaties later binnen. Gelukkig is dit wel grotendeels allemaal op te lossen door de deze uit de restricties te halen. Zo wordt een applicatie niet verder meer beheerd door EMUI en krijg je gewoon de meldingen binnen.

Huawei P Smart 2019 vergrendelscherm

Je kunt voor het vergrendelscherm kiezen met thema’s. Daarbij wisselt bij iedere ontgrendeling de foto van het lockscreen. Het ontgrendelen van je toestel kan razendsnel met de vingerafdrukscanner, maar ook met de gezichtsherkenning die goed werkt. Tevens kun je ook altijd nog kiezen voor ontgrendeling met een pincode of patroon.

Huawei P Smart 2019 notificaties

Communicatie: bellen, internetten en netwerk

De Huawei P Smart (2019) hebben we met grote regelmaat gebruikt om mee te bellen. Hier merken we geen enkele tekortkoming. De gesprekskwaliteit is van hoge kwaliteit; we merken geen storende factoren en het bereik is goed. Vanuit de dialer-app heb je toegang tot je contacten en kun je uiteraard een nummer invoeren.

Huawei P Smart 2019 bellen

Het schrijven van een bericht kan in de Android Berichten-app, de applicatie van Google zelf. Standaard wordt de P Smart geleverd met het SwiftKey-toetsenbord. Waar we met regelmaat tegenaan lopen is dat het toetsenbord niet tevoorschijn komt. Het duurt dan enige tijd voordat deze opduikt. We hebben meerdere toetsenborden geprobeerd, en merken dit ook met het Gboard toetsenbord. Tevens verdwijnt tijdens het typen het toetsenbord ook spontaan uit beeld. In principe zou dit met een software-update opgelost moeten zijn. Onder het beeldscherm zit de LED-notificatie die oplicht bij meldingen.

Huawei P Smart 2019 internet

In tegenstelling tot zijn voorganger, de Huawei P Smart+, heeft de P Smart 2019 een aantal verbeteringen. Dit zien we voornamelijk terug bij de netwerken. Er is namelijk naast 2.4GHz ondersteuning ook 5GHz WiFi aanwezig. Een andere techniek die eerder niet aanwezig was, is NFC. Internetten gaat via de Chrome-browser, gaat vlot en verloopt zonder problemen.

Huawei P Smart 2019 beeldscherm

Multimedia: muziek en film

Het luisteren van muziek en het bekijken van een filmpje, het gaat prima met de Huawei P Smart (2019). De beeldkwaliteit is van hoge kwaliteit en toont de beelden scherp. Ook de kijkhoek is van goede kwaliteit en zowel de maximale als de minimale helderheid zijn naar wens in te stellen.

Huawei P Smart 2019 display

Voor het muziek luisteren kan je gebruik maken van een 3,5 millimeter headset; de aansluiting hiervoor zit onderaan de Huawei. Uiteraard kun je ook de speaker gebruiken. De geluidskwaliteit is van voldoende kwaliteit. Het volume kan hard genoeg, maar op vol volume klinkt het wat overstuur. Voor deze prijs kan de kwaliteit van de speaker ermee door.

Huawei P Smart 2019 display

Heb je niet voldoende aan je eigen muziek of Spotify, dan kun je ook naar de radio luisteren. De Huawei P Smart (2019) heeft hiervoor een FM-radio aan boord. Deze werkt als je de headset aansluit.

Huawei P Smart 2019 achterkant

Camera: foto’s en video’s

De Huawei P Smart (2019) beschikt over een 13 megapixel + 2 megapixel dual-camera. Daaronder bevindt zich de LED-flitser. In de camera-app van het toestel vinden we uitgebreide mogelijkheden. Onderin beeld vind je opties zoals het maken van een ‘lichtschilderij’, timelapse of panorama. Tevens kun je kiezen voor een speciale nacht- of diafragma-modus en je kunt in de pro-modus handmatig de instellingen aanpassen.

Huawei P Smart 2019 camera

Als we kijken naar de camerakwaliteit doet de Huawei P Smart (2019) het aardig. In de avonduren zien we wat onscherpte, maar kan het ermee door voor zijn prijs. Overdag zien we binnenshuis prima plaatjes, buitenshuis zijn de beelden rijk aan details, maar zijn ze soms wat aan de donkere kant.

We hebben hieronder een foto geplaatst die met de telefoon gemaakt is. Natuurlijk hebben we meer foto’s gemaakt met het toestel, ook in verschillende omstandigheden. Het fotoalbum van de P Smart (2019) vind je hier.

foto-sample Huawei P Smart 2019

Filmpjes

De filmpjes die je met de Huawei P Smart (2019) schiet, kunnen een maximale resolutie hebben van 1920 x 1080 pixels. Je kunt dan ook nog eens filmen in 60fps. De kwaliteit van de filmpjes is oké, maar de beeldstabilisatie had nog wel wat beter werk mogen leveren. De beelden zijn ook met beeldstabilisatie aan nog steeds aan de schokkerige kant. Voor de prijs van het toestel voldoet de kwaliteit wel bij de P Smart. Foto’s en video’s zijn te bekijken via de galerij-app van Huawei.

Overige mogelijkheden

Gehuld in een kleurrijke behuizing, heeft de Huawei P Smart (2019) veel meer te bieden dan alleen een dual-camera, 6,2 inch scherm en een druppel-notch. In dit onderdeel van de Huawei P Smart 2019 review bespreken we de overige belangrijke mogelijkheden van de smartphone.

Huawei P Smart 2019 gezichtsherkenning

Beveiliging

We bespraken het eerder in de review al; de manier van beveiliging. Ook bij de Huawei P Smart (2019) zijn we positief over de vingerafdrukscanner. Je hebt hem zo gevonden en reageert snel. Dit zijn we doorgaans wel gewend van dit type vingerafdrukscanner. Huawei heeft een naam hoog te houden daarin.

Naast de vingerafdrukscanner kun je ook aan de slag met gezichtsherkenning. Deze werkt voor een mid-end segment heel erg goed. Even snel naar de telefoon kijken is voldoende om het toestel te ontgrendelen. Daarbij kan de Face Unlock-feature ook nog aardig zijn werk doen in omgevingen met minder goed licht.

Huawei P Smart 2019 vingerafdrukscanner

Bloatware

Huawei levert de P Smart (2019) met aardig wat bloatware. Dat is jammer om te zien. We blijven van mening dat gebruikers prima zelf kunnen bepalen welke applicaties ze willen. Apps die we standaard al op de Huawei zien zijn bijvoorbeeld eBay, Booking, Facebook, Amazon Shopping en wat Huawei-apps. Echter zal dit vast een financiële kwestie zijn. Huawei zal immers geld van de partijen ontvangen om de apps direct mee te leveren. Gelukkig zijn die voorgeïnstalleerde applicaties wel te verwijderen, het was beter geweest om ze gewoon helemaal niet mee te leveren.

Huawei P Smart 2019 krasjes

Prestaties: accu, snelheid en geheugen

Met de nieuwe generatie van de P Smart is er nog steeds 64GB aan opslagruimte beschikbaar. Dit kun je eventueel uitbreiden met een geheugenkaart. Opvallend is de keuze voor 3GB aan werkgeheugen. Het vorige model, de Huawei P Smart+ kreeg zelfs 4GB model aan RAM, waardoor dit toch wel vreemd is. De smartphone biedt een Kirin 710 processor, net als zijn voorganger en de Mate 20 Lite.

Qua rekensnelheid is de telefoon zeker niet traag, maar we merken soms net wat kleine vertragingen. Deze vinden we overigens niet storend en is er prima mee te werken. Huawei heeft hierin zeker vorderingen gemaakt, gezien de opmerkelijke lags en vertragingen die het vorige model had. Huawei kan het eventueel nog verder verfijnen met een software-update.

Huawei P Smart 2019 multitasking

Accuduur

Huawei levert de P Smart (2019) met een 3400 mAh accu. Het opladen ervan gaat via een Micro-USB kabel die met het toestel meegeleverd wordt. Er is geen ondersteuning voor snelladen, dus hou rekening met een oplaadtijd van zo’n 2-2,5 uur. Het uithoudingsvermogen van de P Smart 2019 is prima. Met een dag vrij intensief gebruik halen we zo’n 1 á 1,5 dag. We behalen een screen-on-time van 4,5 tot 5,5 uur. Netjes.

Wel kent Huawei nog altijd een streng accumanagement. Hierdoor kan het bepaalde applicaties afsluiten, waardoor sommige notificaties niet doorkomen. Bij apps als WhatsApp en mail heb je hier geen last van, maar bijvoorbeeld bij mijn taken-app merk ik dit wel. Je kunt dit eenvoudig oplossen om de instellingen hiervan aan te passen, anders kan het zomaar gebeuren dat je een notificatie mist.

De Huawei P Smart (2019) wordt geleverd met 64GB aan opslagruimte. Dit is netjes en zal voor veel gebruikers ruim voldoende zijn om hun bestanden op te slaan. Mocht je hier toch niet genoeg aan hebben, dan kun je ervoor kiezen een geheugenkaart te plaatsen. Zo kun je het geheugen uitbreiden met nog eens maximaal 512GB.

Updates

Naar verwachting zal elk kwartaal een beveiligingsupdate verschijnen en de laatste tijd heeft Huawei in de afgelopen tijd veel verbeteringen doorgevoerd in het updatebeleid. Op moment van schrijven draait de smartphone op Android 9 Pie met de beveiligingsupdate van november 2018.

Huawei P Smart 2019 voorkant

Beoordeling

We hebben enkele weken rondgelopen met de Huawei P Smart (2019). Het is een mooie smartphone en draait direct vanuit de doos op Android 9 Pie. Op papier is de 2019-versie lang niet altijd beter dan de P Smart+, maar in de praktijk vallen deze ‘mindere kanten’ niet echt op. Er is NFC, 5GHz WiFi-ondersteuning en de stabiliteit (vooral bij multitasken) is verbeterd met het nieuwe model. De camera zou nog wat verfijnd kunnen worden, maar verder is de Huawei P Smart (2019) een prima toestel.

Wel is de concurrentie flink te noemen in dit segment. Zo publiceerden we eerder onze positieve Honor 8X review en is de Honor 10 Lite vrijwel identiek aan de P Smart uit 2019. Dan is er ook nog de Nokia 5.1 Plus met Android One, maar met kleinere accu, Android Oreo (op dit moment), geen NFC en HD+-resolutie van het scherm.

Je kunt de Huawei P Smart (2019) direct kopen bij:

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen vanaf: 198,00 euro
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel