Mio MiVue 658 WiFi review: meer dan een simpele dashcam

Een dashcam op DroidApp? Dat heeft toch niets met Android te maken? We zullen het uitleggen; de Mio MiVue 658 WiFi Touch is een dashcam waarbij je je smartphone kunt gebruiken, want er hoort namelijk een app bij. In de afgelopen weken zijn we kriskras door Nederland gereden en hebben de Mio dashcam uitgebreid getest. Onze bevindingen lees je in de Mio MiVue 658 review.

Mio MiVue 658 WiFi Touch

De Mio MiVue 658 WiFi Touch, zoals hij volledig heet, is een interessante dashcam waarbij je je smartphone kunt gebruiken. De toevoeging ‘WiFi’ in de naam geeft aan dat we hier te maken hebben met een uitgebreidere variant op de 658 Touch Super HD, die namelijk niet over WiFi beschikt. Dankzij de ondersteuning voor WiFi kan je op je telefoon de app downloaden en zo in verbinding staan met je dashcam. Dit heeft als voordeel dat je de beelden niet steeds naar je computer hoeft over te zetten.

Mio MiVue 658 review

Dashcam

Dashcams zijn inmiddels een stuk populairder dan een aantal jaar geleden. Ongelukken registreren of juist nagenieten van je autorit op vakantie. Er zit veel verschil in dashcams die op de markt gebracht zijn. Niet alleen in kwaliteit, maar ook in de mogelijkheden en in de prijs van het apparaat. DroidApp test de Mio MiVue 658 WiFi uitgebreid. Is dit dé dashcam die je moet hebben?

Mio MiVue 658 dashcam

Verkooppakket

Het verkooppakket van de Mio MiVue 658 dashcam bestaat uit verschillende onderdelen. Natuurlijk is er de dashcam zelf. Verder vinden we een Mini-USB autolader en de zogenoemde ‘mount’ met zuignap om de camera aan de ruit van je auto te bevestigen. Daarnaast wordt er wat papierwerk meegeleverd en een zeer beknopte handleiding.

Wat erg jammer is, is dat de Mini-USB kabel aan de autolader vastzit. De autolader zelf is een vrij log ding. Je moet dus zelf nog een Mini-USB kabeltje aanschaffen, wil je je beelden overzetten naar de computer en de gegevens (zoals locatie, G-krachten en dergelijke) bewaren bij je beelden. Het draad van de oplader is lang en er wordt geen bevestigingsmateriaal meegeleverd om het snoer mooi langs de ruit weg te werken.

Vormgeving en design

De Mio MiVue 658 WiFi is een handzaam apparaatje. Aan de voorzijde bevindt zich een 2,7 inch touchscreen display. Hier navigeer je mee door de instellingen en kan je natuurlijk de beelden op bekijken. Aan de voorkant, rechts van het scherm, zit een actieknop waarmee je bijvoorbeeld een video kunt starten of juist pauzeren.

Mio MiVue 658 review

Aan de linkerkant van de MiVue 658 bevindt zich de power-button waarmee je het toestel in- en uit kunt schakelen. Daarnaast bevindt zich een lampje die knippert bij opname en laat zien hoe het met de accu zit.

Installatie en gereed maken

De snelstartgids die meegeleverd wordt met de beknopte informatie, mist essentiële informatie. De Mio MiVue 658 WiFi maak je niet zomaar gereed voor je autorit. Je dient eerst de autolader te bevestigen en daarna pas de houder met zuignap te bevestigen. Echter wordt dit nergens aangegeven en dit kan voor veel ongemak zorgen. Door het speciale mechanisme kan je niet alsnog later de lader in de poort klikken.

Mio MiVue 658 dashcam

Nu verwacht je dat het enkel een kwestie is van de houder er weer af en opnieuw bevestigen. Dit is iets wat totaal niet makkelijk ging. Je krijgt maar op één manier, met veel moeite, het onderdeel er weer af. Dit vraagt veel kracht en vooral veel geduld. Een nadeel hiervan is je niet even snel de kabel kunt verwisselen zodat je met een eigen kabel hem nog kunt koppelen aan je computer. Een voordeel van dit systeem is dat het zeer degelijk is en bij een ongeluk of crash niet zomaar kapot zal zijn. We hebben het gecontroleerd, en het is ook mogelijk om met een eigen Micro-USB kabel de dashcam aan te sluiten op een powerbank.

Om de beelden op te slaan kan er een MicroSD(HC) geheugenkaartje geplaatst worden in de dashcam. We komen later in deze review terug op het geheugen en geheugengebruik van de video’s op de dashcam.

Opname

Zodra de auto gestart wordt en verbonden is met de sigarettenaansteker, wordt de Mio dashcam automatisch opgestart. Echter duurt het opstarten wel eventjes en wordt de opname na 15 seconden gestart.

Mio MiVue 658 WiFi

Bediening

De Mio MiVue 658 WiFi laat zich bedienen via het display, waar we ook het menu vinden met de instellingen. Nadeel van de interface van de Mio is dat wanneer je even te lang doet over het kiezen van instellingen, het apparaat terugschakelt naar de opname. Vanuit het menu kun je de gemaakte beelden opvragen, een geluidsopname starten, WiFi inschakelen en de instellingen aanpassen. Ook kan de camera gestart worden voor het maken van een foto.

Bij de instellingen kan je verschillende aspecten aanpassen. Zo is de resolutie te veranderen in verschillende standen. De hoogste resolutie is 1296p en ook kan gekozen worden voor bijvoorbeeld 1080p Full-HD HDR met 60 frames per seconde. In het menu met instellingen vind je verder nog andere opties, zoals het bekijken van de GPS-status en de opslagruimte, een optie om het piepsignaal en het volume aan te passen, de afstandseenheid in te stellen, de taal te veranderen en de datum en tijd te veranderen.

Mio MiVue 658 WiFi Touch review

Qua video-instellingen zijn er nog meer opties aan te passen. De standaard lengte van de videoclip kan aangepast worden en ook de G-sensorgevoeligheid is in te stellen. Daarnaast kan je bij de Mio MiVue 658 WiFi de belichtingswaarde aanpassen en eventueel extra tekst als stempel toevoegen die bij alle video’s ‘ingebrand’ wordt.

Wat verder opvalt is dat, zeker na het opstarten, het apparaat traag reageert op aanraking. Eenmaal ‘warmgedraaid’ reageert de Mio dashcam wel zoals het zou moeten.

Mio MiVue 658 WiFi Touch review

Video’s

Video’s kan je op het kleine schermpje van de dashcam bekijken, maar dit geeft niet echt een goed beeld van de video. Details zijn niet duidelijk, maar voor een globale indruk voldoet het. Je kunt tijdens het afspelen van een video aangeven dat het een belangrijke video is (noodsituatie) die niet verwijderd mag worden. Daarnaast kan je hem direct verwijderen of overdragen naar de smartphone via de app. De gemaakte bestanden zijn onderverdeeld in vier situaties; video, parkeren, noodsituatie en foto’s. De gyrosensor herkent automatisch gevaarlijke situaties (zoals plotseling remmen, botsing en dergelijke) waardoor een opname automatisch gestart wordt.

Mio MiVue 658 WiFi Touch

De Mio MiVue 658 filmt automatisch en dit kan je niet beïnvloeden. Zolang je de dashcam aan hebt staan of aan hebt gesloten op het stroom, worden beelden opgenomen. Het is vreemd dat dit niet uitgezet kan worden. Het gevolg is dan ook dat het geheugen ook sneller vol komt. Je kunt wel aangeven of de video’s maximaal 1, 3 of 5 minuten moeten duren, daarna wordt een nieuwe video aangemaakt.

Mio MiVue 658 WiFi Touch

Tijdens het rijden

De dashcam heeft een beeldhoek van 140 graden, waardoor het een breed overzicht geeft van de omgeving. Aandachtspuntje hierbij is dat door de groothoek het beeld, zeker aan de randen, vervormd. Tijdens het rijden kan je op het scherm de huidige snelheid aflezen en wordt de tijd weergegeven. Pas wanneer je een tik op het scherm geeft, krijg je de opties te zien en wat de camera vastlegt. Ook kan je dan een foto maken van de huidige situatie Dit moet de verkeersveiligheid vergroten en zorgen voor minder afleiding.

Flitsers

De Mio MiVue 658 WiFi geeft ook flitsers aan. Het gaat hierbij alleen om de vaste flitspalen. Je krijgt hiervan een melding op het scherm te zien en een geluidstoon. Tijdens onze test hebben we niet veel flitspalen gezien, maar de functie werkt niet vlekkeloos. We kregen een melding voor een flitspaal die op een weg verder zou staan. Overigens is die flitskast al een poosje weg. De flitsers worden overigens niet alleen in Nederland getoond, maar door heel Europa, zonder kosten (bepaalde landen verbieden dit en daar zijn ze niet beschikbaar). Wanneer zelf een flitser wordt gemist, kun je deze handmatig toevoegen aan je dashcam.

Mio MiVue 658 flitser

Parkeermodus

De Mio beschikt over een parkeermodus. Hiermee wordt automatisch een video opgenomen als er bij stilstand beweging wordt gedetecteerd, handig bijvoorbeeld als je staat geparkeerd in een krappe parkeergarage. Wel is hiervoor altijd netvoeding voor nodig, en niet iedere auto geeft apparaten stroom als het contact uitgeschakeld is. Een optie zou kunnen zijn om dan de dashcam aan te sluiten op een powerbank.

Mio WiFi dashcam

MiVue App

Deze dashcam heeft iets speciaals; en dat is dat er WiFi aanwezig is waarmee je bestanden kunt uitwisselen met je smartphone of tablet. Dit gaat via de MiVue app. In het menu van de dashcam dien je WiFi in te schakelen waarna je de netwerknaam krijgt te zien met een wachtwoord. Hiermee dien je een verbinding op te zetten vanaf je Android-apparaat.

Wanneer je hiermee verbonden bent doen alle andere diensten op je telefoon het verder niet, je kunt dus niet ondertussen WhatsAppen, want de verbinding die op wordt gezet werkt alleen met de dashcam. Tijdens het downloaden van bestanden kan je ook niet alvast andere video’s raadplegen die zijn opgenomen. Je moet hiervoor wachten totdat de video is gedownload naar je smartphone. Wel kan je voor het downloaden meerdere bestanden selecteren.

Het overzetten van bestanden duurt wat lang. Een video van 260 MB groot staat na ongeveer 4,5 minuut op je telefoon. Voordat je ze op je telefoon kunt bekijken dien je ze eerst te downloaden. Het is niet mogelijk een voorvertoning te bekijken. Via de MiVue app kan je ook direct dashcam-filmpjes verwijderen zodat deze ruimte weer door de camera gebruikt kan worden.

Om verbinding te maken met het WiFi-netwerk mag niet de hoogste resolutie ingesteld zijn. De dashcam zal dan vragen om de resolutie naar 1080p te verlagen om WiFi te gebruiken. Onhandig daarna is dat de instelling die je zelf hebt gekozen (als je hebt gekozen voor 1296p) niet automatisch na het verbreken van de verbinding weer wordt teruggezet.

De video’s worden opgeslagen op het interne geheugen van de telefoon of tablet. Helaas is er geen integratie van clouddiensten zodat je ze direct kunt opslaan in Box, Dropbox of Google Drive.

MiVue Manager

Een andere mogelijkheid is om de dashcam te koppelen aan je computer (Mac en Windows worden ondersteund). Middels de software MiVue Manager kan je de beelden direct inladen vanaf je dashcam. Je kunt hierbij de kalender gebruiken om een dag te selecteren. Video’s worden aangevuld met extra informatie zoals de GPS locaties en de G-krachten. Vanuit het programma kan je beelden delen via Facebook of YouTube of de route direct nog eens nalopen met Google Maps tijdens het kijken.

MiVue Manager dashcam

Resultaten

De video’s die de Mio MiVue 658 WiFi vastlegt, zijn van goede, scherpe kwaliteit. Aan de randen kan de vervorming door de groothoeklens aanwezig zijn. De beelden zijn soms iets onderbelicht, maar door de belichtingsinstellingen aan te passen kan je hem iets oplichten. Soms mist er wat verzadiging, maar we hebben hier dan ook niet te maken met een actioncam of videocamera. In de avonden en nacht is de videokwaliteit goed en bespeuren we geen ruis.

Daarnaast weet de camera zich stabiel te houden en hebben drempels of een hobbelig wegdek geen invloed op de prestaties van de camera. Tijdens het filmen wordt het geluid uiteraard ook meegenomen en voldoet hierin prima. Of het nou het geluid van de richtingaanwijzer is, de radio of het optrekken met de auto; je hoort het goed terug in de video. We hebben de verschillende video’s hieronder voor je neergezet.

Wat ons opviel is dat de dashcam niet heel lang zonder stroom kan. Even snel een video terugkijken kan nog wel kort even als de accu helemaal vol zit, maar het opnemen van een video is al snel over en uit zonder stroomvoorziening.

Verwacht van de foto-functie op de Mio dashcam geen overweldigende prestaties. De beelden zijn wat aan de donkere kant, maar zijn wel gedetailleerd. De fotocamera legt het beeld vast in 4 megapixel. Het is vooral handig als aanvulling voor bijvoorbeeld schade die gemaakt is bij een aanrijding.

Mio MiVue 658 camera

Beoordeling

We hebben enkele weken doorgebracht met de Mio MiVue 658 WiFi Touch. De applicatie om beelden direct naar je smartphone te sturen heeft zo zijn voordelen. Echter is mist de app nog wel een aantal mogelijkheden, zoals het direct uit de app verzenden of bijvoorbeeld het opslaan in de cloud. De dashcam weet beelden erg scherp vast te leggen, heeft verschillende extra functies zoals de flitsers, het maken van een foto en de parkeermodus.

Mio geven we dus nog wat verbeterpunten mee, maar met de Mio MiVue 658 WiFi heb je een uitgebreide, zeer degelijke en goed presterende dashcam in huis. De dashcam heeft een prijskaartje van ongeveer 179 euro en is te koop bij Coolblue en Bol.com.

Mio MiVue 658 WiFi Touch
 • 8.2/10
  Vormgeving - 8.2/10
 • 7/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 7.0/10
 • 7.8/10
  Mogelijkheden - 7.8/10
 • 7.9/10
  Beeldkwaliteit - 7.9/10
 • 8.3/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 8.3/10
7.8/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Zeer degelijk
 • Scherpe beelden
 • WiFi-ondersteuning
 • Direct overdragen naar smartphone
 • Extra functies (flitser, parkeermodus, noodsituaties)
 • Gemakkelijk wisselen tussen geheugenkaarten

Minpunten

 • Constructie
 • Automatisch filmen niet uit te schakelen
 • App kent zijn beperkingen

Lees ook

Reageer op dit artikel