Review: Huawei E5786 mobiele hotspot

Wanneer je op meerdere apparaten mobiel wilt werken of op vakantie over snel internet wil beschikken, kijk dan eens naar de Huawei E5786. Deze compacte 4G MiFi hotspot helpt je overal het internet op. Een mobiele hotspot heeft veel voordelen, zo ook de Huawei E5786. Al onze bevindingen lees je in onze uitgebreide Huawei E5786 review.

Huawei E5786

Huawei ken je misschien als smartphonefabrikant of als bouwer van 4G-netwerken, maar het bedrijf doet meer dan alleen dat. Huawei heeft ook mobiele hotspots in haar portfolio, deze kleine apparaatjes kun je gebruiken om een 4G-netwerk om te toveren in een WiFi hotspot. De Huawei E5786 is zo’n apparaat en heeft als belangrijke punten dat het tot wel tien apparaten tegelijk van internet kan voorzien.Huawei E5786

Ook heeft deze compacte mobiele router ondersteuning voor 4G CAT6 wat betekent dat het downloadsnelheden neer kan zetten tot 300 Mbps. Naast snel internet moet je het apparaat ook snel kunnen instellen belooft Huawei.

Het verkooppakket

In het verkooppakket van de Huawei E5786 vinden we uiteraard de mobiele hotspot terug. Om het apparaat op te laden heeft Huawei ook een USB-adapter bijgevoegd en een USB-kabel. Wat aan de kabel meteen opvalt is dat het geen Micro-USB aansluiting is zoals bij veel smartphones het geval is. De Huawei E5786 maakt gebruik van USB 3.0, dit is te herkennen aan de blauw gekleurde USB-aansluiting. Ook vinden we een korte handleiding over deze MiFi in de doos.

Design en interface

De Huawei E5786 is een fraai afgewerkt apparaat en bevat aan de voorzijde een LCD-schermpje voor het weergeven van informatie. Naast het scherm vinden we de ronde aan- en uitknop. Aan de bovenzijde van de Huawei E5786 is de menu-toets te vinden waarmee een aantal instellingen op het apparaat gewijzigd kunnen worden.Huawei E5786 voorzijdeDe achterzijde van de Huawei E5786 kan worden verwijderd, hierachter zijn een MicroSD kaartsleuf en Micro-SIM slot te vinden. Het is niet mogelijk om de accu, die is voorzien van 3000mAh capaciteit, te vervangen.

Het LCD-scherm aan de voorzijde is duidelijk afleesbaar en bevat een aantal informatie elementen. Zo is in de linkerbovenhoek de status van het 3G- of 4G netwerk te zien. Rechts daarvan zien we het aantal verbonden apparaten. In het midden wordt de uitzendnaam (SSID) en het wachtwoord getoond, na het maken van een draadloze verbinding wordt de provider getoond.

Boven de naam van de provider is ook nog ruimte voor notificaties zoals het ontvangen van een SMS-bericht op je MiFi. Het is niet mogelijk om de inhoud van een SMS te lezen op het display, hiervoor heb je de webinterface of de app nodig. Onder de naam van de provider wordt ook het aantal verbruikte MB’s weergegeven.Huawei E5786 menu toetsDe mobiele hotspot kan een signaal neerzetten op 2.4 GHz wat ieder WiFi-apparaat ondersteund. Maar je kunt ook een 5GHz netwerk aanmaken in plaats van een 2.4GHz. Voordeel hiervan is dat je maximaal gebruik kunt maken van hogere snelheden bij 4G-netwerken.

Je kunt de Huawei E5786 ook aansluiten via USB aan je laptop of computer. Na installatie van de benodigde software kun je het internet op. Ook kun je via USB bestanden op een MicroSD-kaart bekijken en bewerken.

Webinterface

Om de Huawei E5786 te configureren is er een webinterface op het apparaat aanwezig. Deze is vooral handig als je op een laptop werkt of de app niet gebruikt. Meer over de Huawei E5786-app vind je later in deze review.Huawei E5786 webinterfaceDe webinterface is een simpele en duidelijke portaal waarin je na het inloggen meteen de status ziet. Als de mobiele router vraagt om een PIN-code dan kun je deze na het inloggen direct invullen. Handig kan zijn om de PIN-code van je SIM-kaart uit te zetten zodat deze direct verbinding maakt. Maar mocht je bang zijn voor diefstal dan kun je deze ook ingeschakeld laten.

Via de webinterface van de Huawei E5786 kun je je provider instellingen aanpassen, SMS-berichten lezen en versturen en je WiFi-instellingen aanpassen.

HiLink App

Via de Huawei E5786-app kun je het apparaat ook beheren, voordeel hierbij is dat het er allemaal net wat gebruiksvriendelijker uitziet en werkt. Wanneer je de app opent zie je in een oogopslag de belangrijkste informatie. Rechts boven worden het aantal verbonden apparaten getoond. In het midden zie je precies hoeveel data je al verbruikt hebt.Huawei E5786 appAls je in het bezit bent van de app dan kun je een QR-code op het display scannen om direct met de MiFi te verbinden. Dit is handig want zo is het niet nodig om een wachtwoord in te voeren.Huawei E5786 QR-codeIn het instellingen scherm van de Huawei HiLink applicatie kun je APN instellingen aanpassen en roaming in- of uitschakelen. Ook kun je handmatig een netwerk selecteren als je in het buitenland bent. Daarnaast kun je de Huawei E5786 ook gebruiken als WiFi extender, waarmee je het bereik van een bestaand draadloos netwerk vergroot. Het inschakelen van deze modus zorgt er voor dat het verkeer via een lokaal netwerk verloopt in plaats van 3G/4G.Huawei E5786 app instellingenOok kun je via de Huawei HiLink applicatie ontvangen SMS berichten lezen en versturen. De weergave van deze Sms’jes zijn duidelijk en simpel.Huawei E5786 sms

Extra’s

Aan de onderzijde van de Huawei E5786 mobiele hotspot is een klein klepje te vinden. Bij het openmaken van dit klepje komen er twee aansluitingen voor een externe antenne tevoorschijn. Deze aansluitingen kunnen je indien nodig van extra bereik voorzien.Huawei E5786 antenneDe Huawei E5786 kan in het geval van nood ook stroom teruggeven aan je smartphone of tablet. Door een device via USB aan te sluiten kun je deze opladen. Hoewel de capaciteit van de E5786 slechts 3000 mAh bedraagt kan je in ieder geval wel een extra telefoontje plegen.

Ook kan de Huawei E5786 worden voorzien van een MicroSD-kaart, waarmee de mobiele hotspot ook gebruikt kan worden om bestanden te delen. Handig om documenten of multimedia lokaal te bewaren, zonder dat dit van je databundel afgesnoept wordt.

Accuduur

Wij hebben de Huawei E5786 uitgebreid getest in Nederland en in Zweden en qua batterij presteert de E5786 redelijk. Wanneer je de hotspot op een vaste locatie gebruikt dan gaat de batterij iets langer dan 12 uur mee met vier verbonden apparaten. Gebruik je de MiFi onderweg dan gaat de batterij beduidend minder lang mee; zo’n 7 uur met twee verbonden apparaten.Huawei E5786 achterzijdeOok wanneer je de Huawei E5786 in afgelegen gebied gebruikt gaat de batterij minder lang mee, doordat het apparaat meer moeite moet doen om de verbinding over een lange afstand tot stand te houden. In Zweden zagen we de MiFi in een half uurtje tijd op die manier 25% accu verbruiken.

Conclusie

De Huawei E5786 is een uitstekende mobiele hotspot voor het werken onderweg of op vakantie. Het apparaat is binnen 15 seconden klaar voor gebruik en je kunt meteen al je vakantiefoto’s naar het thuisfront sturen. Ook aan functies ontbreekt het niet op de Huawei E5786 zoals het verbinden met QR-code, MicroSD-kaart delen en het op kunnen laden van andere apparaten.

Toch stelt de batterij van de E5786 onderweg wat teleur, de afgelegen gebieden niet meegerekend. Als je de hotspot zou gebruiken voor werken onderweg dan zit je na gemiddeld 7 uur werk zonder hotspot en kun je op zoek naar een stopcontact of eigen autolader. Ook missen we een opberghoesje zodat het apparaat netjes blijft, nu slingert deze door je tas en dat is zonde.

De Huawei E5786 mobiele hotspot heeft een fors prijskaartje van 249 euro en daarvoor had het pakket wat ons betreft nog iets uitgebreider mogen zijn. De Huawei E5786 is te vinden bij Coolblue en Bol.com.

Huawei E5786
 • 8/10
  Vormgeving - 8/10
 • 9.5/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 9.5/10
 • 9/10
  Mogelijkheden - 9/10
 • 8/10
  Degelijkheid - 8/10
 • 7/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 7/10
8.3/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Gebruiksgemak
 • Stabiele verbinding
 • HiLink app
 • Bestanden delen via MicroSD

Minpunten

 • Batterij
 • Gemis van een opberghoesje/autolader
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel