Tips om je WiFi-verbinding te verbeteren met Wifi Analyzer

Overal om ons heen vind je WiFi netwerken, in de stad meer dan op het platteland. Maar onze ether raakt vol en zorgt voor problemen met de verbinding. Wij geven je wat simpele trucs om je WiFi-netwerk beter te laten presteren.

Het Agentschap Telecom heeft onderzoek gedaan naar het WiFi gebruik in woonwijken, winkelcentra en kantoorlocaties. Middels proefopstellingen zijn op die locaties gemeten hoeveel data er verstuurd kan worden over zowel de 2,4 GHz band als de 5 GHz band.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral in woonwijken de grote hoeveelheid netwerken en draadloze apparaten zorgt voor interferentie. Dit gebeurt vooral in de overvolle 2.4 GHz frequentie, wordt er geschakeld naar de 5 GHz frequentie dan is de verbinding meteen een stuk stabieler.

Stabiel Internet

Niets is storender dan een slechte WiFi verbinding, of je nu de laatste apps aan het downloaden bent of bezig bent met een spelletje Hay Day. Je WiFi verbinding moet gewoon werken. Een eerste tip die komt vanuit het Agentschap Telecom zelf is: waar mogelijk maak gebruik van een 5 GHz netwerk.wifi-band

In de praktijk is het bereik van een 5 GHz minder maar ligt de snelheid van de verbinding een stuk hoger. Nadeel is wel dat nog niet alle apparaten 5 GHz ondersteunen, routers die deze nieuwe techniek ondersteunen kunnen op beide frequenties uitzenden. Het is dan ook slim om je apparaten die 5 GHz ondersteunen te laten verbinden met deze frequentie.

Kanalen

Een andere handige tip is, kijk eens welke kanalen het meest gebruikt zijn in jouw omgeving. Standaard staan routers ingesteld op kanaal 1, 6 of 11. Wanneer meerdere routers dichtbij elkaar en op het zelfde kanaal staan te “roepen” verstaat geen enkel draadloos apparaat het meer. Middels een handige gratis applicatie voor Android genaamd “Wifi Analyzer” kun je in een opslag zien welk kanaal het meest gebruikt wordt.wifi-analyzer

WiFi Analyzer kan laten zien welk kanaal het best geschikt is voor je eigen netwerk. In veel gevallen is dit 3, 9 of 13. Onder aan dit artikel vind je een directe link naar de Google Play Store. Hoe je het WiFi kanaal van je router verandert kun je terug vinden in de handleiding van je draadloze modem.

Niet zo breed!

Sommige routers gebruiken een breed signaal van 40 MHz om zo de snelheid op te voeren, hoewel dit voor de 5 GHz frequentie geen probleem is, kan dit op 2,4 GHz wel een probleem zijn.wifi-setting

In je router kun je de breedte van het signaal aanpassen naar 20 MHz, zo heeft je draadloze verbinding minder last van de naastgelegen kanalen.

Heb jij nog een goede tip voor het verbeteren van je draadloze verbinding? Laat het weten via de comments!

Wifi Analyzer
Wifi Analyzer
Ontwikkelaar: farproc
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel