Alarmfase 1: na 4 jaar ook de P2000-meldingen voor Android

De makers van Alarmfase 1 hebben een Android-applicatie uitgebracht. Alarmfase 1 geeft de P2000-meldingen voor brandweer, ambulance, politie en KNRM uit heel Nederland weer in één applicatie. DroidApp installeerde de applicatie, als de brandweer, en onderwierp Alarmfase 1 voor Android aan een review.

Zoals de titel al aangeeft; na vier jaar verschenen voor Android. Alarmfase 1 is al vier jaar lang een populaire applicatie op de iPhone. Nu hebben de makers van Alarmfase 1 de applicatie geoptimaliseerd en uitgebracht voor Google Android. In deze review nemen we de applicatie onder de loep. Alarmfase 1 is een van de zes applicaties die de P2000 meldingen voor de hulpdiensten weergeeft in één applicatie. Groot is de concurrentie dus niet echt. Is Alarmfase 1 beter dan de andere vijf?

brandweer alarmfase 1ambulance alarmfase 1ernstig alarmfase 1

Alarmfase 1

Misschien wel herkenbaar; je zit op de bank en hoort een orkest van sirenes. “Wat is er aan de hand?”, denk je. Alarmfase 1 geeft na de installatie alle meldingen van brandweer, ambulance, politie of KNRM weer uit heel Nederland. De meldingen worden geordend op de soort hulpdienst. Ook is er een kopje ‘ernstig’ waarbij de spoed-meldingen weergegeven worden. De politie maakt in Nederland niet veel gebruik van P2000 en ook sommige ambulance-districten gebruiken een ander systeem. Hierdoor kan het zijn dat bepaalde meldingen niet getoond worden in Alarmfase 1.

melding alarmfase 1

Interface

De interface van Alarmfase 1 is strak, overzichtelijk en duidelijk. Links van de melding is met bolletjes aangegeven of het een spoedmelding is (drie bolletjes) of dat het een rit is zonder sirene (twee bolletjes). Bij het bekijken van de melding wordt een Google Maps kaart weergegeven met de locatie van de melding. Elke tabblad heeft zijn eigen kleur; zo is de interface geel van kleur in het tab van de ambulance en rood bij de brandweer.

instellingen alarmfase 1

Meldingen

De meldingen die we tot nu toe zien, zijn meldingen uit heel Nederland. De kans dat je enkel de meldingen binnen een bepaalde straal rondom wil weten is waarschijnlijk groot. Om de meldingen uit je eigen omgeving weer te geven moet je een abonnement afsluiten op Alarmfase 1. Dat abonnement is de eerste week gratis en als je niks doet, dan stopt dat automatisch. De abonnementsprijzen bedragen voor een maand 89 eurocent, 1,79 euro voor een kwartaal en voor een jaar 5,49 euro.

abonnement alarmfase 1

Met een abonnement op Alarmfase 1 heb je de mogelijkheid om de advertenties in de applicatie te verbergen. Daarnaast kan je zoeken binnen een bepaalde straal of gebied op P2000-meldingen of kan je sorteren op capcode. De capcode is eigenlijk een soort van telefoonnummer van een of meerdere pager(s), die hulpdiensten bij zich hebben om meldingen te ontvangen. Verder kan ingesteld worden dat je bij bepaalde (of alle) meldingen een push-notificatie krijgt bij een nieuwe melding. Meldingen kunnen eventueel tussen een bepaalde tijd niet doorkomen, bijvoorbeeld in de nacht.

notificaties alarmfase 1

Beoordeling

Alarmfase 1 is een duidelijke, strak vormgegeven applicatie voor het weergeven van P2000-meldingen. In mijn ogen is echter de prijs van 89 eurocent per maand te hoog voor de extra’s. Een andere P2000-applicatie is bijvoorbeeld AlarmeringDroid. Bij deze applicatie krijg je dan weliswaar geen push-notificatie, maar kan wel bijvoorbeeld elke minuut verversen, is standaard vrij van reclame en kan gratis zoeken op regio of postcode. Op dit moment zie ik geen toegevoegde waarde voor Alarmfase 1 om een abonnement te nemen op de applicatie.

Jammer is ook dat meldingen niet gedeeld kunnen worden via bijvoorbeeld Twitter of andere applicatie. Dit is met AlarmeringDroid bijvoorbeeld wel mogelijk. Desalniettemin; Alarmfase 1 is een strakke en goed uitziende applicatie voor het beheren van oproepen voor de hulpdiensten, maar te duur in verhouding met de andere P2000-apps.

Alarmfase 1 - P2000
Alarmfase 1 - P2000
Ontwikkelaar: Alarmfase 1
Prijs: Gratis
Alarmfase 1
 • 8.9/10
  Vormgeving - 8.9/10
 • 8/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 8/10
 • 6.7/10
  Mogelijkheden - 6.7/10
 • 7/10
  Snelheid - 7/10
 • 7/10
  Privacy - 7/10
7.5/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Strakke interface
 • Gebruiksvriendelijk

Minpunten

 • Duur abonnement
 • Ontbreken ‘Share-functie’

Lees ook

Reageer op dit artikel