112 meldkamer kan voortaan je locatie zien als je belt, maar niet bij iedereen

Bij het bellen met de alarmcentrale, ofwel 112, krijgt de centralist voortaan direct de locatie door van de beller. Deze belangrijke stap kan van levensbelang zijn. Want als je in een noodsituatie belt, kan het soms lastig zijn om snel te kijken waar je je precies bevindt.

Locatie voor 112 meldkamer

Wanneer je belt met 112 als er sprake is van een noodgeval, wil je eigenlijk niet eerst nog hoeven zoeken naar straatnaambordjes en dergelijke. Tevens is het lastig als je op een grote plek bent zoals in een bos of op de duinen. Tot voor kort kon de meldkamer enkel aan de hand van de verbonden telefoonmast zien waar je was, maar die techniek wordt nu veel nauwkeuriger.

Het alarmnummer is vanaf nu uitgerust met ondersteuning voor AML. Dit staat voor Advanced Mobile Location en wordt geactiveerd door de provider. Bij het bellen met 112 wordt direct een bericht naar de alarmcentrale gestuurd met de precieze locatie van de gebruiker. Deze is op 6 meter nauwkeurig.

In verschillende landen hadden de alarmdiensten van brandweer, politie en ambulance al ondersteuning voor AML. Nu dus ook in Nederland. Echter zal de centrale nog steeds vragen waar de beller zich bevindt, als dubbelcheck. Het meesturen van de locatie gebeurt automatisch en stopt als de beller ophangt. Op dit moment werkt het alleen met Android-smartphones, later wordt de iPhone toegevoegd aan het lijstje van ondersteunende apparaten.

Lees ook

Reageer op dit artikel