Appen op de fiets gaat je 95 euro boete kosten

De boete die wordt opgelegd als je met je smartphone in de hand op de fiets zit, gaat 95 euro kosten. Ook bellen op de fiets is vanaf 1 juli niet meer toegestaan.

Boete voor bellen op de fiets

Het kabinet stemt morgen over het bedrag van de boete als iemand append op de fiets betrapt wordt. Het gebruik van de smartphone is vanaf 1 juli 2019 verboden en als je betrapt wordt, kun je hiervoor een boete krijgen. Niet alleen appen is dan verboden. Het gebruik van een ‘mobiel elektronisch apparaat’ is dan verboden. Dit heeft dus ook betrekking op andere apparaten in de toekomst.

Bellen is alleen handsfree toegestaan op de fiets, net als in de auto. Word je gepakt op de fiets met je smartphone, dan zal het boetebedrag uitkomen op 95 euro, zo meldt het AD. De hoogte van de boete is afgestemd op andere straffen die nu voor fietsers gelden die een verkeersovertreding begaan. Door rood rijden met de fiets kost ook 95 euro, fietsen onder invloed kost 100 euro en fietsen zonder licht kost 55 euro. Automobilisten krijgen momenteel een bekeuring van 240 euro als zij betrapt worden met een mobiele telefoon in hun hand.

De boete van 95 euro gaat zoals gezegd in op 1 juli 2019. Dan zal het verbod van het gebruik van mobiele elektronica van kracht worden in Nederland.

Lees ook

Reageer op dit artikel