Definitief verbod op appen en bellen op de fiets; vanaf 1 juli 2019 van kracht

Vanaf 1 juli 2019 kun je een boete krijgen als je je smartphone bedient op de fiets. Zojuist heeft Minister van Nieuwenhuizen het voorstel ingediend. Dit betekent dat je niet meer mag appen als je op de fiets zit.

Appen op fiets wordt strafbaar

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu lijkt het toch definitief te gaan worden. Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft een nieuw voorstel klaar waarin staat dat het bellen en appen op de fiets verboden moet worden. Hierbij wordt gesproken over de datum 1 juli 2019. Het voorstel wordt voorgelegd aan diverse adviesinstanties, zo meldt de NOS.

Op dit moment geldt er al een verbod voor het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer, als je een auto bestuurt. Op de fiets was het echter nog niet verboden, en in de praktijk zou de smartphone steeds vaker betrokken zijn bij een ongeluk, ook onder fietsers.

Het is nog niet duidelijk wat het boetebedrag wordt als je door de politie wordt betrapt met een telefoon op de fiets. Voor automobilisten ligt het bedrag op 230 euro, maar de verwachting is dat dit voor de fiets waarschijnlijk lager zal zijn. De Nederlandse overheid is onlangs gestart met de campagne ‘Ik rij MONO‘.

Goed om te weten is dat van Nieuwenhuizen in het nieuwe wetsvoorstel niet alleen spreekt over de fiets, maar een verbod op alle voertuigen. Hierdoor geldt het ook voor trambestuurders, bestuurders van een gehandicaptenvoertuig en andere voertuigen. Meer specifiekere details en de uitwerking, zullen in de komende tijd bekend worden gemaakt, waaronder het boetebedrag. Volgens RTL zou het verbod ook gelden voor andere apparaten zoals foto- en videocamera’s, laptops, tablets, navigatieapparatuur en mediaspelers.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel