Appen op de fiets wordt definitief strafbaar: waarschijnlijk vanaf 2019

De minister van infrastructuur en Waterstaat gaat er definitief werk van maken om het gebruik van de smartphone op de fiets aan te pakken. Dingen als appen op de fiets zullen bestraft worden.

Appen op de fiets wordt strafbaar

Cora van Nieuwenhuizen, de verkeersminister in Nederland, wil het gebruik van de telefoon op de fiets definitief aan gaan pakken. De minister meldt aan de Tweede Kamer dat het aantal verkeersslachtoffers omlaag moet, en dat ook deze maatregel erbij kan helpen.

Uit eerder onderzoek blijkt dat er in de samenleving een breed draagvlak is voor een verbod om te appen op de fiets. Eveneens uit onderzoek blijkt dat de oorzaak van een ongeval maar in enkele gevallen de oorzaak is geweest van een ongeval. Het is onveiliger om te praten met medefietsers of om muziek te luisteren op de fiets. Wel is het aantal ongevallen in het verkeer gestegen met 8 procent naar 905.000 schadeclaims in 2016. Het aantal aanrijdingen steeg met 10 procent naar 625.000 vorig jaar.

De verkeersminister laat weten dat het in 2018 met een definitief wetsvoorstel wil komen, zodat de wet mogelijk in 2019 kan ingaan. Ze geeft aan dat het wel zaak is dat het verbod transparant moet zijn, en ook gehandhaafd moet kunnen worden. Eerder werd al duidelijk dat appen achter het stuur veel zwaarder bestraft moet gaan worden.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel