‘Appen achter het stuur? Dat kan je binnenkort een celstraf opleveren’

Zit je nu nog met je smartphone achter het stuur en wordt je betrapt, dan kost dat 230 euro. Dit zal waarschijnlijk echter veranderen. Justitie in Nederland wil het gebruik van de telefoon in het verkeer flink harder aanpakken en dat kan een celstraf tot gevolg hebben.

Celstraf door smartphone in het verkeer

Voor sommigen kan het heel verleidelijk zijn als je over de A2 rijdt, om toch even je smartphone erbij te pakken. Volgens recent onderzoek is het aantal ongelukken op de Nederlandse hoofdwegen in vier jaar tijd met 27 procent toegenomen. Volgens deskundigen is de smartphone één van de grote boosdoeners die zorgen voor deze stijging. We worden afgeleid door appjes, belletjes en apps. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) zou een kwart van de auto-ongelukken veroorzaakt worden door afleiding door de smartphone.

Word je nu betrapt met de telefoon in je hand achter het stuur, dan kun je een boete verwachten van 230 euro. Echter is relatief gezien de pakkans erg laag en nemen veel mensen het risico. VVN pleit al langere tijd voor een hardere straf en wil ook dat er strenger gecontroleerd gaat worden. Gemiddeld zouden we 40 uur per maand met onze smartphone in de weer zijn. Dit aantal stond in 2014 nog op 29 uur per maand.

Veilig Verkeer Nederland is van mening dat het weer normaal moet worden om niet met de smartphone in de hand deel te nemen aan het verkeer. Het wordt vergeleken met de Bob-campagne waardoor het de norm is geworden om niet in de auto te stappen als je hebt gedronken. Het ministerie laat nu weten dat er gewerkt wordt aan een nieuw wetsvoorstel. Hierin krijgt ‘roekeloosheid’ een andere definitie en hierbij hoort ook ‘appen tijdens het rijden’, zo meldt een woordvoerder tegenover Trouw. Als het gebruik van de smartphone in het verkeer net zo hard bestraft wordt als dronken rijden, dan kan dit naast een boete ook een celstraf betekenen.

Er zijn verschillende applicaties die je helpen om je niet af te leiden onderweg. Een voorbeeld hiervan is de app In-Traffic Reply waarmee je ook automatisch een antwoordbericht in kunt stellen.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel