Grote weer-app test 2017: welke weer-app is de beste?

Voor het vierde jaar op rij heeft DroidApp zo’n zes maanden lang nauwkeurig onderzoek gedaan naar weer-apps. Er zijn veel verschillende soorten weer-applicaties met elk wisselende voorspellingen. In de weer-app test 2017 geven we je antwoord op de vraag: wat is de beste weer app? Is er een nieuwe winnaar?

Weer-app test 2017

In 2014 publiceerden we de eerste editie van de grote weer-app test. Ieder jaar, rond de zomer plaatsten we vervolgens een nieuwe uitgebreide test waar we maandenlang veel werk en tijd ingestoken hebben. Toen de sneeuw nog voorspeld werd begin dit jaar, zijn we voor de vierde keer begonnen met het doen van onderzoek naar wat de beste weer-app is. De resultaten bespreken we in dit uitgebreide artikel.

Weer-app test 2018

Vorig jaar, bij de weer-app test 2016, hebben we voor het eerst de weer-app test verspreid over een aantal maanden, in plaats van enkele weken. Ook dit jaar zijn we begin februari gestart en begin augustus geëindigd met het handmatig bijhouden van de weersvoorspellingen en de apps. Voor de weer-app test 2017 hebben we twee locaties gebruikt; Breda (Noord-Brabant) en Breukelen (Utrecht). Voor Breda hebben we vanwege de grootte van de stad verschillende meetstations gebruikt verspreid over de stad.

We hebben over verschillende periodes de weer-app test uitgevoerd. Meestal hebben we op de avond de voorspellingen geraadpleegd voor de dag erna. Soms hebben we een meetmoment voor de dag zelf gekozen, waarbij accuraatheid helemaal belangrijk is, en soms enkele dagen van tevoren. De meetmomenten vonden ook verspreid op de dag plaats voor een goed beeld van de prestaties van een weer-applicatie. In Breda hebben we 26 meetmomenten uitgevoerd, verspreid over een kleine 6 maanden. We hebben 22 meetmomenten in Breukelen uitgevoerd; in totaal dus 48 meetmomenten.

Beste weer app test 2017

Weer-apps

DroidApp heeft voor de weer-app test 2017 negen verschillende applicaties uitgekozen. Er zijn weer-apps in de Play Store te vinden die gebruik maken van data van dezelfde leverancier. Ook hierin hebben we dus onderscheid gemaakt. Hierin zitten uiteraard de Nederlandse weerdiensten Weeronline, Weerplaza en Buienradar. Nieuwkomer is Klara, een erg strakke weer-app die de weerdata gebruikt van MET Norway.

We hebben de volgende weer-apps gebruikt. Daarbij staat tussen haakjes welke weer-leverancier de data aanlevert.

 • WetterApp / Weer & Radar (WetterOnline)
 • WeatherPro (MeteoGroup)
 • Weer XL (Wunderground)
 • Weather Timeline (Dark Sky, Forecast.io)
 • Klara (MET Norway)
 • Weeronline (Meteovista)
 • Weerplaza (Infoplaza)
 • Buienradar (Buienradar)
 • AccuWeather (AccuWeather)

Puntentelling

We hebben de applicaties beoordeeld op de prestaties, maar ook geven we punten voor de navigatie, bediening en beschikbare informatie van een app. De voorspelling wordt onderverdeeld in drie elementen; voorspelling, temperatuur en neerslag. Om onze werkwijze toe te lichten, vind je hieronder meer informatie over hoe we de punten toekennen.

Goed om te weten is dat de manier waarop we de punten toekennen in de weer-app test van dit jaar overeenkomt met de puntentelling van vorig jaar.

Voorspelling

De voorspelling is de belangrijkste factor in onze weer-app test. Wanneer er regen voorspeld wordt, zul je sneller dat dagje dierentuin verplaatsen dan wanneer het droog blijft. De negen weer-apps gebruiken soms wisselende aanduidingen (zowel in tekst als in beeld) voor hetzelfde weer.

Denk bijvoorbeeld aan (deels) zonnig, licht bewolkt en half bewolkt. Of aan zwaar bewolkt, bewolkt en overwegend bewolkt. Uiteraard houden we hierbij rekening met de toekenning van punten. Omdat de voorspelling een belangrijk onderdeel is, telt het aantal punten op dit onderdeel dubbel. De berekening is als volgt;

 • 2 punten bij een volledige juiste voorspelling
 • 1 punt bij een gedeeltelijk juiste voorspelling
 • 0 punten bij een onjuiste voorspelling

Temperatuur

Een ander element in de weer-app test is de temperatuur waarmee punten gescoord kunnen worden. Het gaat hier om de werkelijke temperatuur en niet de gevoelstemperatuur. Hieronder vind je de berekening voor de punten voor de temperatuur;

 • 2 punten bij +1 of -1 graad verschil
 • 1 punt bij +1.1 tot +2.1 en -1.1 tot -2.1 graden verschil
 • 0,5 punt bij +2.1 tot +3.1 en -2.1 tot 3.1 graden verschil
 • 0 punten bij +3.1 graden en hoger, en -3.1 graden en lager verschil

Neerslag

We hebben gedurende de periode van de weer-app test op diverse momenten regen gehad. We houden verschillende marges aan. Een app krijgt 2 punten bij een verschil van 0,5 millimeter, 1 punt bij een marge van 1,1 millimeter en geen punten bij een groter verschil. Als een app tussen de 0,0 en 0,5 millimeter voorspelt en het blijft droog; krijgt de app 1 punt omdat er wel regen wordt voorspeld.

Om de puntenverdeling voor de neerslag te verduidelijken, hebben we hieronder een voorbeeld geplaatst. In het voorbeeld gaan we uit van 2.0 mm aan neerslag.

 • 2 punten bij een voorspelde neerslag van 1.5 mm tot en met 2.5 mm
 • 1 punt bij een voorspelde neerslag van 0.9 mm tot 1.5 mm en 2.6 mm tot en met 3.1 mm
 • 0 punten bij een groter verschil in neerslag

Weer-app beoordeling

We zijn nog steeds op zoek naar het antwoord ‘Wat is de beste weer-app van 2017?’. Per applicatie hebben we gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid, de vormgeving en hoe gedetailleerd de informatie (zoals voorspelling per uur) wordt getoond. Omdat detailrijke informatie belangrijk is telt dit onderdeel dubbel in de berekening. In totaal kan een applicatie hiermee 10 extra punten scoren. In totaal kunnen de weerapps in de weer app test editie 2017 maximaal 300 punten behalen.

De onafhankelijke scores hebben we verzameld in de datasheet die je als PDF onder aan deze pagina kunt vinden. We komen tot de conclusie dat de Weeronline app met een 8,9 wint, gevolgd door Weather Timeline en Klara die allebei een 8,8 krijgen. Weerplaza scoort met hun app het laagste cijfer; een 6,2.


De beste weer-app

Voor het vierde jaar op rij hebben we een groot aantal weer-apps met elkaar vergeleken. Hierbij is de accuraatheid het meest belangrijk, want je hebt niks aan een weer-app die er continue naast zit met de voorspelling. Toch is het wel zo prettig dat de app prettig te bedienen is, complete informatie toont en duidelijk is. We zetten de weer-apps die we meenemen in de weer-app test 2017 op een rij en bespreken de voor- en nadelen van.

WetterApp weer & radar

WetterApp (Weer & Radar)

WetterApp is een app van Duitse bodem en is in Nederland uitgebracht onder de naam ‘Weer & Radar’. De applicatie wist in 2014 en in 2015 de eerste plek te bemachtigen in de weer-app test van DroidApp.

In de app vind je de weersvoorspelling voor de komende 7 dagen, opgesplitst in drie dagdelen. Daarbij krijg je voor vandaag en morgen de voorspelling per uur te zien. De Weer & Radar app heeft ook onlangs een feature gekregen waarbij we een gedetailleerde voorspelling krijgen voor de komende 90 minuten.

Er is van Weer & Radar een gratis versie en twee betaalde mogelijkheden. De gratis versie bevat reclame. De betaalde versie heet Weer & Radar Pro. Deze versie bevat geen reclame en kost eenmalig €2,99. Via de app kun je Premium aanschaffen. Dit kost €0,99 per maand of €6,99 per jaar. Dan kun je verder inzoomen op de radar, elke vijf minuten verversen, is er geen reclame en kun je de app met deze mogelijkheden op vijf toestellen installeren.

Weer & Radar - weeralarm
Weer & Radar - weeralarm
Ontwikkelaar: WetterOnline GmbH
Prijs: Gratis

WeatherPro

WeatherPro

De geliefde weer-app WeatherPro ging er tijdens de vorige editie van de Weer-app test 2016 met de winst vandoor. Via het pijltje bovenin beeld kun je sneller schakelen tussen plaatsen en je ziet de weersverwachting voor de komende 7 dagen.

Jammer aan WeatherPro is dat je de voorspelling niet per uur krijgt in de betaalde versie, maar per drie uur. Wil je de voorspelling per uur, dien je een in-app aankoop te doen. Er zijn grafieken beschikbaar voor de temperatuur, wind, neerslag, luchtdruk en ga zo maar door. Er is van WeatherPro een gratis versie en een betaalde versie.

WeatherPro: Weer, Radar & Widg
WeatherPro: Weer, Radar & Widg
Ontwikkelaar: DTN Germany GmbH
Prijs: Gratis

Weer XL

Weer XL

Weer XL kwam vorig jaar ook terug in onze weer-app test. Daar wist het op verschillende gebieden goed te scoren. Wel is de applicatie vrij druk, maar hij laat zich tochn vrij goed bedienen. Je krijgt in de Weer XL app de 10-daagse verwachting te zien en bij alle dagen is dit per uur.

Wat ons wel is opgevallen, is dat de app soms wat vaag blijft; zoals kans op regen, kans op onweer. Wel is de informatie die je krijgt gedetailleerd en vrij compleet. Weer XL is gratis, maar middels een in-app aankoop kun je de Pro-versie aanschaffen zonder reclame.

Weer Nederland XL PRO
Weer Nederland XL PRO
Ontwikkelaar: Exovoid Sàrl
Prijs: Gratis

Weather Timeline

Weather Timeline (Dark Sky)

De app Weather Timeline is een erg duidelijke, minimalistische app die je het weer voorschotelt voor de komende zeven dagen. Daarbij kun je met de tijdmachine de berekeningen erop loslaten wat voor weer het wordt op een datum in de toekomst.

In de Weather Timeline app kun je kiezen uit meerdere leveranciers voor de weerdata. Net als vorig jaar hebben wij gekozen voor Forecast.io, inmiddels ook bekend als Dark Sky. Weather Timeline is een betaalde applicatie en kost op moment van schrijven €1,39.

Weather Timeline - Forecast
Weather Timeline - Forecast
Ontwikkelaar: Sam Ruston
Prijs: € 1,29

Klara

Klara (MET Norway)

De app Klara hebben we nog niet eerder in de weer-app test behandeld. De applicatie maakt gebruik van de weerdata van ‘YR.no / MET Norway’. Dit is misschien wel de mooiste applicatie van deze test. Je kunt met balkjes zien welk weer er wordt verwacht en daarbij ook de neerslag, temperatuur en gevoelstemperatuur.

Het percentage voor de neerslagverwachting wordt niet getoond. In verschillende tabbladen krijg je uitgebreidere informatie over de wind, bewolking en luchtdruk. De verwachting voor de lange termijn geeft de voorspelling voor de komende 10 dagen en geeft deze opgesplitst in blokken van zes uur. Klara Weather is volledig gratis en je kunt kiezen uit vier thema’s.

Klara weather
Klara weather
Ontwikkelaar: Androworks
Prijs: Gratis

Weeronline

Weeronline

In de afgelopen drie edities van onze Weer-app test waren we niet heel positief over de werking en uitstraling van de Weeronline app. Lang niet alle informatie was in de app te vinden en de bediening was ronduit waardeloos. Maar Meteovista heeft een enorm fijne update uitgebracht voor de Weeronline app en dat verdient echt onze dikke complimenten.

De applicatie is voorzien van een strak, duidelijk design en geeft je (eindelijk) ook de voorspelling voor de komende 48 uur, per uur. In de Weeronline applicatie wordt de 14-daagse verwachting getoond, opgesplitst in de drie dagdelen. Handig is verder dat je het overzicht met de verschillende onderdelen naar wens aan kunt passen. De advertenties in de app zijn wel erg aanwezig, maar deze kun je laten verwijderen middels een in-app aankoop van €1,99.

Weeronline
Weeronline
Ontwikkelaar: Infoplaza Network BV MV
Prijs: Gratis

Weerplaza

Weerplaza

De Weerplaza app geeft je het weer per plaats in een apart tabblad. De informatie is in een oogopslag te vinden, alleen is de informatie niet compleet. Voor de komende 22 uur is de voorspelling per uur te zien. Wanneer er sprake is van regen, zie je echter alleen voor dat uur het percentage voor de neerslagverwachting, maar niet de hoeveelheid, en dat is echt wel een minpunt. De hoeveelheid neerslag wordt alleen voor de dagdelen getoond. Daarnaast zie je voor de komende 13 dagen geen nauwkeurigere voorspelling per dagdeel maar alleen voor de dag zelf. Qua informatie missen we in de Weerplaza aardig wat informatie, die juist van belang kan zijn.

We hebben voor de weer-app test de neerslaggegevens opgezocht op de website van Weerplaza, anders ontbrak het bij deze app aan veel informatie. Om deze reden geven we de Weerplaza app 10 strafpunten; omdat deze informatie juist van belang kan zijn.

Weerplaza - complete weer app
Weerplaza - complete weer app

Buienradar

Buienradar

Buienradar is een bekende weerdienst in Nederland en deze mag dan ook niet ontbreken in onze weer-app test. De Buienradar app kenmerkt zich door een logische bediening.

Je start met de buienradar zelf, de neerslagverwachting voor de komende twee uur en daaronder een tekst en 24-uur verwachting. Je kunt buienalerts instellen voor naderende neerslag en via het zijmenu de 14 daagse voorspelling bekijken in een grafiek of als lijst-weergave. Voor de eerste 7 dagen zie je deze voorspelling per uur, daarna alleen voor een hele dag.

Buienradar - weer
Buienradar - weer
Ontwikkelaar: RTL Nederland B.V.
Prijs: Gratis

AccuWeather

AccuWeather

AccuWeather is waarschijnlijk de meest gebruikte weerdienst. Niet omdat veel mensen perse de applicatie hebben geïnstalleerd, maar omdat het merendeel van fabrikanten de informatie van AccuWeather gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de weer-app op je smartphone die standaard al op je toestel staat, of de weergave van het huidige weer in de weer-widget.

Via het zijmenu wissel je snel tussen opgeslagen locaties en middels tabbladen kun je de verwachting per uur of dag bekijken. Alleen voor de komende 24 uur vind je de uurlijkse voorspelling; bij de weergave per dag zie je alleen de weersverwachting voor de dag en de nacht. In de AccuWeather app zie je de voorspelling voor de komende 7 dagen.

AccuWeather weerbericht
AccuWeather weerbericht
Ontwikkelaar: AccuWeather
Prijs: Gratis

Welke weer-app is de beste van 2017?

Wat uit onze weer-app test 2017 blijkt is dat de Nederlandse apps lang niet allemaal beter zijn dan de buitenlandse apps. Hieronder zetten we de beste weer-apps per onderdeel en per plaats op een rijtje.

Per plaats en onderdeel

Als we kijken naar de voorspelling van de weer-apps per plaats scoort WetterApp (Weer & Radar) het beste in Breda, samen met Klara. In Breukelen scoort WeatherPro het meest aantal punten, waarbij Klara daar weer het laagst scoort. In beide plaatsen lijkt Buienradar van de Nederlandse apps het minst best de voorspelling te kunnen doen.

Voor de temperatuur

Kijkend naar de verwachting van de temperatuur weet Weeronline het beste dit te voorspellen voor Breda, terwijl de temperatuurverwachting voor Breukelen minder positief uitpakt. In Breukelen is WeerXL samen met WetterApp het meest nauwkeurig in de temperatuur voorspelling.

Voor de neerslag

Voor de neerslagverwachting zijn in Breda Weer XL en WetterApp het meest nauwkeurig. In Breukelen wint Weeronline met de voorspelling voor de verwachte neerslag. Vooral in Breda heeft WeatherPro veel moeite om een juiste voorspelling voor de regen te geven. Opvallend is dat Buienradar, ondanks de naam, vooral in Breukelen punten laat liggen.

We hebben ook gekeken naar voorspellingen voor de dag zelf. Hieruit blijkt dat Weather Timeline het minst nauwkeurig hierin is, gevolgd door Buienradar en Weerplaza. De app van WetterApp is het meest nauwkeurig, gevolgd door AccuWeather.

Eindconclusie

Na veel rekenen en vergelijken mogen we hier trots de weer-app test 2017 conclusie bekend maken. We zien grote verschillen met vorig jaar en we kunnen vast verklappen dat we een “nieuwe” winnaar hebben.

Op de negende plaats staat met Weerplaza. Deze applicatie mist bepaalde informatie en is scoort overal een beetje in het midden. Plaats acht wordt ingenomen door Buienradar en zakt hiermee twee plaatsen in vergelijking met vorig jaar. De app scoort het laagst aantal punten voor de voorspelling en ook de neerslagverwachting kan beter.

We vinden Klara op een zevende plaats. Een erg mooie applicatie vol informatie en grafiekjes, maar vooral op de voorspelling van de temperatuur laat de app punten liggen. Op de zesde plaats staat AccuWeather, een plaats lager dan vorig jaar. De app scoort het minst aantal punten op gebied van neerslagverwachting en de app heeft soms moeite met de juiste voorspelling.

Plaats vijf wordt ingenomen door Weather Timeline. Qua voorspelling kan de app nog wel wat verbeteren, maar de temperatuur en neerslagverwachting scoren een voldoende. Vorig jaar vonden we de app twee plaatsen lager. Op de vierde plek vinden we opvallend genoeg, de winnaar van vorig jaar; WeatherPro. De applicatie heeft het hoogst aantal punten voor de voorspelling, maar op de andere gebieden laat de app punten liggen.

De derde plek is voor Weer XL, de app die vorig jaar op plaats twee stond. De app is soms wat vaag in de voorspelling met termen als “kans op…”. Qua temperatuur heb je aan Weer XL de meest betrouwbare app en ook met de neerslag behoort hij tot de drie betere. Wel is de app soms wat rommelig.

We willen onze complimenten uitspreken over Weeronline, die een tweede plaats inneemt. Los van dat de app enorm verbeterd is, is blijkbaar ook de voorspelling aanzienlijk beter. Juist omdat de Weeronline app vorig jaar als laatste eindigde en nu dus onder de winnaar komt. De voorspelling scoort niet heel hoge punten, maar voor de neerslagverwachting is deze app de beste.

De winnaar

De winnaar van de weer-app test 2017 is WetterApp (Weer & Radar). De van oorsprong Duitse applicatie won onze eerste twee edities, maar kwam vorig jaar op een derde plaats te staan. De app scoort op alle onderdelen hoge punten en mag zich terecht wederom winnaar van de DroidApp weer-app test noemen.

Overigens is het goed erbij te vermelden dat we de apps van tevoren punten hebben gegeven voor de app zelf. Uit onze berekening blijkt dat de gegeven punten voor de apps zelf geen verplaatsingen hebben veroorzaakt in de eindstand.

Breda Breukelen Totaalscore incl. app-score
WetterApp 117 90 215,2
Weeronline 108 89,5 206,4
Weer XL 115 81,5 203,8
WeatherPro 96,5 91 194,8
Weather Timeline 101 80 189,8
AccuWeather 102 75 184,8
Klara 102 73,5 184,3
Buienradar 98,5 74 180,8
Weerplaza 101,5 77,5 175,2

We hebben de volledige meetgegevens verzameld in een sheet. Je kunt de PDF hier downloaden en bekijken.

Note: We hebben onze uiterste best gedaan met alle mogelijke middelen om de weer-applicatie test zo precies en goed mogelijk uit te voeren. Het onderzoek naar de beste, meest accurate weer-applicatie is geheel onafhankelijk uitgevoerd. DroidApp heeft er geen voordeel bij dat een bepaalde applicatie als winnaar zou eindigen. DroidApp wil met dit onderzoek aantonen dat het verschil tussen weer-applicaties groot kan zijn, en wil consumenten advies geven in welke weer-app, welke prestaties levert. Weer-applicaties zijn niet van tevoren ingelicht over het gebruik van hun app in de weer-app test. De weer-app test mag gecommuniceerd worden door derden. Zij het niet letterlijk te worden gekopieerd en indien er een link opgenomen wordt naar deze pagina; de weer-app test 2017.

Lees ook

Reageer op dit artikel