DroidApp heeft dit jaar voor het vijfde jaar op rij, onafhankelijk onderzoek gedaan naar de beste weer-app. Het aanbod weer-apps is enorm, maar wat is nou de beste weer-app? Om op deze vraag antwoord te geven, hebben we maandenlang onderzoek gedaan. Is er een nieuwe winnaar? Wat zijn de verschillen? Je leest het in de weer-app test 2018.
Weer-app test 2018
In dit artikel bespreken we de beste weer-app van 2018. We hebben dit eigen onderzoek voor het vijfde jaar op rij uitgevoerd, en nog altijd zien we grote verschillen. Dat is natuurlijk te verklaren door het feit dat er weinig zo snel verandert als het weer. In 2014 verscheen onze eerste weer-app test. Inmiddels is het onderzoek uitgebreid naar meer plaatsen, hebben we het aantal meetmomenten uitgebreid en dit resulteert in weer-app test 2018. Dit jaar hebben we de weer-app test met 22 meetmomenten gehouden in Breukelen (provincie Utrecht) en 31 meetmomenten in Breda (Noord-Brabant). We maken gebruik van onze eigen meetgegevens en die van Netatmo.
Update 11 augustus 2019: de nieuwe weer-app test 2019 staat online!
We hebben dit jaar 10 weer-apps getest. Daarbij hebben we de grotere Nederlandse spelers meegenomen, net als de nieuwe KNMI app. We hebben gekeken naar de voorspelling op de volgende dag, de dag zelf en soms enkele dagen na het meetmoment. De weer-apps zijn op een toestel geïnstalleerd en we hebben handmatig de voorspellingen met het definitieve weer bijgehouden in een uitgebreide sheet. De uitwerking hiervan is ook onderaan dit artikel inzichtelijk.
De meetperiode vond plaats over een periode van 5-6 maanden, van januari 2018 toen er nog sneeuw voorspeld werd tot de zomerse temperaturen van begin juni dit jaar. De meetmomenten hebben we op verschillende tijden gehouden, om zo een beter beeld te krijgen van de correctheid van een weer-app. We hebben ons weer hard ingezet voor de weer-app test 2018, en delen onze bevindingen in dit uitgebreide artikel.
Weer-apps
Zoals gezegd hebben we dit jaar tien weer-apps uitgekozen. Hier vinden we ook een aantal nieuwe apps die we nog niet eerder in de weer-app test behandeld hebben. De Nederlandse weerdiensten Weeronline, Weerplaza, KNMI en Buienradar zijn uiteraard in het onderzoek meegenomen. Ook meervoudig winnaar WetterApp (Weer & Radar) hebben we meegenomen in de test. Na enkele jaren van afwezigheid hebben we de YR.no app ook opgenomen in de weer-app test.
De apps die we voor dit onderzoek hebben gebruikt, zetten we hieronder in willekeurige volgorde. Daarbij hebben we ook de leverancier van de weer-data tussen haakjes erachter gezet.
- WetterApp / Weer & Radar (WetterOnline)
- WeatherPro (MeteoGroup)
- Weer XL (Wunderground)
- Weeronline (Meteovista)
- Accuweather (Accuweather)
- Yr.no (NRK)
- Buienradar (Buienradar)
- Het weer in 14 dagen (Meteored)
- KNMI (KNMI)
- Weerplaza (Infoplaza)
Puntentelling
Om een nauwkeurig en juist beeld te krijgen van weer-apps, maken we gebruik van een puntentelling. De gedetailleerde puntentelling is te vinden in het PDF-document, die je kunt vinden onderaan deze pagina. De puntentelling is gelijk aan de weer-app test 2017, zodat deze op dezelfde manier toegekend worden. We zetten de details hiervan op een rij.
De puntentelling is onderverdeeld in drie onderdelen; voorspelling, temperatuur en neerslag. Tevens beoordelen we de applicaties zelf ook. Hoe gebruiksvriendelijk is een app? Kunnen we de benodigde informatie snel vinden in de toepassing en ziet de applicatie er goed uit?
Voorspelling
De voorspelling is een belangrijk puntenonderdeel in de weer-app test 2018. Wanneer er zon voorspeld wordt, zul je sneller ervoor kiezen om er tussenuit te gaan, naar de dierentuin, attractiepark of iets anders, dan wanneer er regen voorspeld wordt. De punten voor de voorspelling tellen dubbel. Daarbij houden we ook rekening met de verschillende aanduidingen en symbolen die voor eenzelfde weertype door de apps gebruikt wordt. Een voorbeeld hiervan is deels zonnig, licht bewolkt en half bewolkt; en zwaar en overwegend bewolkt.
De puntenberekening voor dit onderdeel is als volgt;
- 2 punten bij een volledig juiste voorspelling
- 1 punt bij een gedeeltelijk juiste voorspelling
- 0 punten bij een onjuiste voorspelling
Temperatuur
De temperatuur is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel in de weer-app test van DroidApp. We meten de daadwerkelijke temperatuur, iets waar we ook in de apps vanuit gaan. We gaan dus niet uit van de gevoelstemperatuur. De berekening voor de punten voor de temperatuur is als volgt;
- 2 punten bij +1 of -1 graad verschil
- 1 punt bij +1.1 tot +2.1 en -1.1 tot -2.1 graden verschil
- 0,5 punt bij +2.1 tot +3.1 en -2.1 tot -3.1 graden verschil
- 0 punten bij +3.1 graden en hoger, en -3.1 graden en lager verschil
Neerslag
In Nederland regent het vaak, althans, dat denken we. We kunnen voorzichtig concluderen dat het toch best mee kan vallen in ons land. We hebben de neerslag ook in de voorspelling meegenomen. Voor de toekenning van punten houden we verschillende marges aan. Bij een verschil van maximaal 0,5 millimeter, krijgt een app twee punten. Bij een verschil van maximaal 1,1 millimeter lager of hoger, krijgt een app één punt. Wanneer het verschil hoger is, wordt er geen punt toegekend.
Om de neerslag punten te verduidelijken, geven we je hieronder een voorbeeld. In het voorbeeld gaan we ervan uit dat een applicatie 2,0 millimeter heeft voorspeld. De toekenning van punten is dan als volgt;
- 2 punten bij een voorspelde neerslag van 1,5 mm tot en met 2,5 mm.
- 1 punt bij een voorspelde neerslag van 0,9 mm tot 1,5 mm en 2,6 mm tot en met 3,1 mm
- Geen punten bij een groter verschil in de voorspelling voor de neerslag
Dagelijkse neerslag
Nieuw in onze weer-app test is dat we nu ook de dagelijks voorspelde neerslag meten, wat er dus op een dag totaal valt. Hierbij gaat het om de neerslag die valt tussen 0:00 uur en 23:59 uur. De marge die we voor deze toekenning van punten aanhouden, is iets ruimer dan voor de neerslag per uur, namelijk;
- 2 punten bij een juiste voorspelling of maximaal verschil van 1,0 millimeter hoger of lager.
- 1 punt bij een verschil tussen de 1,1 millimeter en 2,0 millimeter hoger of lager.
- Geen punten bij een groter verschil dan 2,1 millimeter.
Strafpunten
Een applicatie krijgt strafpunten wanneer informatie niet in de app beschikbaar was en wanneer deze toch punten heeft weten te scoren met informatie vanaf de website van de app. In het geval van de voorspelling krijgt een app 0,5 strafpunten bij informatie uit de website, bij alle andere onderdelen 0,25 strafpunten.
Bijvoorbeeld de voorspelling en temperatuur waren beschikbaar in de weer-app maar de regen voorspelling voor het uur en de dag kwamen van het web en de app scoorde op beide onderdelen 2 punten dan worden er totaal 0,5 punten vanaf getrokken van het meetpunt.
Beoordeling weer-apps
Zoals aangegeven kijken we ook naar de weer-applicaties zelf. Hoe duidelijk is de informatie die wordt gegeven? Krijgen we de weersverwachting per uur, en zo ja, voor welke periode? Is de informatie die we zoeken snel te vinden of moeten we daarvoor veel stappen doorlopen? In onze zoektocht naar de vraag ‘Wat is de beste weer-app van 2018?’, geven we de applicatie ook punten op basis van weergave per uur/informatie, de bediening en de vormgeving/duidelijkheid.
Voor elk van deze drie onderdelen kan de app maximaal 10 punten verdienen op een schaal van 0-10. Het onderdeel met de informatie telt dubbel, omdat dit een extra belangrijke factor is. Uit het gemiddelde van de drie onderdelen samen komt een gemiddelde, wat de eindscore is voor een app.
De beste weer-app
Dit jaar hebben we tien weer-apps vergeleken. De verschillen zijn ook dit jaar weer groot. We bespreken als eerst individueel de tien apps die we hebben getest voor de weer-app test 2018. Wat zijn de voor- en nadelen van de app, hoe ziet een app eruit en wat kan de app allemaal?
WetterApp (Weer & Radar)
Driemaal, in 2014, 2015 en bij weer-app test 2017, werd de van oorsprong Duitse weer-app WetterApp verkozen tot winnaar van de weer-app test van DroidApp. De weerdienst heeft dus een naam hoog te houden. In het Nederlands heet de applicatie ‘Weer & Radar’. Je kunt voor vandaag en morgen de voorspelling per uur bekijken. Voor de dagen erna krijg je de informatie per dagdeel. Even tikken op de tijd is voldoende om meer informatie te krijgen over de weersverwachting voor dat moment.
Er is een regenradar en een nauwkeurige verwachting voor de komende 90 minuten aanwezig in WetterApp. Je kunt 7 dagen vooruit kijken. Daaronder vind je nog een overzicht met de verwachting voor de komende 14 dagen qua temperatuur en neerslagverwachting. Naast een gratis versie kun je in de app kiezen voor Premium en in de Play Store is ook een Pro-versie beschikbaar van de applicatie.
WeatherPro
In 2016 wist de populaire weer-app WeatherPro de eerste plaats te bemachtigen in onze weer-app test. De applicatie oogt toch wel wat vrij vol, maar laat zich toch wel aardig bedienen. Echter is het nog steeds jammer dat zowel de gratis, als de betaalde versie niet de voorspelling per uur geeft. Dit gaat alleen in blokken van drie uur. Je kunt wel een in-app aankoop doen voor de voorspelling per uur. In de betaalde versie zonder in-app aankopen krijg je de voorspellingen voor vandaag en de komende 6 dagen.
WeatherPro geeft je naast de weersverwachting ook verschillende grafieken. Hierbij kun je denken aan grafieken voor wind, de temperatuur, neerslag, zonneschijnduur en luchtdruk. Ook zijn er radarbeelden beschikbaar. Je kunt vanuit de WeatherPro app ook doorgestuurd worden naar webcambeelden, weernieuws en je kunt eigen weerfoto’s maken.
Weer XL
Weer XL gaat ook al een tijdje mee in onze weer-app test. De applicatie zit vol informatie en is dus qua informatievoorziening compleet. De bediening van de app is aardig, maar kan wel verbeterd worden. Soms lijkt het een beetje het doolhof. De app geef je voor 10 dagen de weersvoorspelling per uur.
Zoals we vorig jaar in de test aan hebben gegeven, blijft de applicatie met regelmaat vaag in de exacte voorspelling. Dit zien we dan terug in termen als ‘kans op regen’ en ‘kans op onweer’. De Weer XL app is gratis; in de betaalde versie wordt de reclame verborgen.
Weeronline
De Weeronline app is sinds de vorige weer-app test flink verbeterd. We waarderen het design van deze weer-app nog steeds erg. Het is een nette app, waarbij je wel zo nu en dan door wat reclame scrollen. Deze kun je voor twee euro verbergen. De app van Weeronline is vrij compleet. Voor de komende 48 uur krijg je de voorspelling per uur.
Daarnaast is in de app de voorspelling voor de komende 14 dagen te zien. Voor deze twee weken kun je de voorspelling bekijken voor de drie dagdelen. Het design en de werking van de applicatie is prettig, Tevens heb je toegang tot de radar en krijg je bovenin de app een korte tekst te zien met wat je qua weer in de komende uren kunt verwachten.
AccuWeather
De app van AccuWeather gaat standaard mee in onze weer-app test. De reden hiervan is dat veel platformen gebruik maken van deze dienst. Denk aan de widget op het startscherm van je smartphone. De applicatie van AccuWeather zelf is vrij duidelijk in de informatie. Echter is de app niet geheel compleet naar onze wens.
Voor de komende 23 uur krijg je de voorspelling per uur. Daarnaast kun je de voorspelling krijgen voor de komende 14 dagen. Echter wordt hierbij niet de voorspelling per dagdeel getoond, maar alleen voor de hele dag. Je hebt in de AccuWeather app verder toegang tot de radar en weergerelateerd nieuws. Dat laatste is wel alleen in het Engels beschikbaar.
Yr.no
In 2015 hebben we de Noorse app Yr.no meegenomen in onze weer-app test. De applicatie had toen nog een ouder design met een weersvoorspelling in een blok van zes uur. De app wist toen best goed te scoren. De applicatie van Yr.no is inmiddels flink verbeterd en voorzien van een nieuw design.
Met de Yr.no app krijg je voor de komende tien dagen de weersvoorspelling. In het eerste overzicht krijg je hierbij het in een tijdspanne per 6 uur, maar dit kun je uitklappen naar een overzicht per uur. Op het startscherm zie je netjes de huidige temperatuur, samen met wat nuttige informatie. Ook kun je in de navigatiebalk overschakelen naar de grafieken voor bijvoorbeeld de temperatuur, wind, luchtdruk en neerslag.
Buienradar
Ben je benieuwd naar de neerslag, dan raadplegen we massaal Buienradar. In onze weer-app test kan de Nederlandse applicatie dan ook niet ontbreken natuurlijk. Het startscherm geeft toegang tot de radar en een vrij grote advertentie. Via de onlangs geïntroduceerde navigatiebalk heb je toegang tot de verschillende onderdelen. Je krijgt de 14-daagse weersverwachting waarbij je de voorspelling per uur kunt raadplegen voor de komende week. De rest is alleen per dag zichtbaar.
De radar is natuurlijk een belangrijke functie in de Buienradar app. Je kunt hierbij ook nog schakelen naar andere soorten radars. Denk aan muggenradar in de zomer, sneeuwradar in de winter, pollen, gevoelstemperatuur, wind, zon, onweer, mist en motregen. Ook kun je plaatsgerelateerde meldingen inschakelen en personaliseren.
Het weer 14 dagen
De weer-app ‘Het weer 14 dagen’ hebben we voor het eerst opgenomen in de weer-app test van DroidApp. De applicatie vindt zijn oorsprong in Spanje, maar heeft wel de Nederlandse taal. In de app krijg je veel informatie en de bediening van de applicatie is goed. Soms zijn de icoontjes niet altijd even duidelijk.
In de Het weer 14 dagen app krijg je de weersverwachting voor twee weken. Daarbij krijg je voor vandaag en morgen de voorspelling per uur te zien. Daarna krijg je de voorspelling in blokken van drie uur. Je kunt deze informatie uitklappen waarbij je details te zien krijgt over de UV-index, het dauwpunt, luchtvochtigheid, gevoelstemperatuur en nog een aantal details. Er is ook een radar aanwezig in de app, net als weerkaarten en thema’s. Ook advertenties zien we met regelmaat full-screen in beeld komen. Deze zijn met een in-app aankoop te verbergen.
KNMI
We kennen het KNMI al langer, maar een eigen officiële app hadden ze niet. In oktober 2017 werd de eigen KNMi app uitgebracht. Je krijgt als eerst een overzicht met de radar en de huidige temperatuur. Daaronder krijg je een balk te zien met de voorspelling per uur, voor een periode van anderhalve dag. Erg jammer daarbij is dat in de app niet de uurlijkse regenverwachting getoond wordt, maar alleen per dag. Bij het uur kun je alleen het percentage zien, waar we niet veel aan hebben.
In hetzelfde scherm krijg je ook toegang tot de verwachting voor vandaag en de komende zes dagen. Hiervan krijg je alleen de voorspelling voor de hele dag te zien, niet per dagdeel. Er onder vind je drie grafieken; min- en max temperatuur per 14 dagen en de neerslagverwachting. Je kunt hierop inzoomen en vegen maar de werking hiervan is erg ondermaats. In de KNMI app kun je de dagelijkse verwachtingen en waarschuwingen instellen voor notificatie.
Weerplaza
Weerplaza is een andere app van Nederlandse bodem. De applicatie geeft op het startscherm informatie over de neerslag en mogelijk onweer. Daaronder vind je het huidige weer en de voorspelling voor 24 uur. Een groot minpunt hierbij is dat je bij de voorspelling per uur alleen een percentage krijgt te zien. Voor een compleet beeld van de weer-app test hebben we de website van Weerplaza gebruikt voor het aantal millimeter. De informatie is immers gewoon beschikbaar, maar simpelweg niet opgenomen in de app. Hier lopen we al meerdere weer-app test edities tegenaan.
In de Weerplaza app is verder een regenradar aanwezig, maar vind je ook weernieuws, het wereldweer in populaire gebieden en verschillende weermodellen. De app toont ook advertenties. Die kunnen middels een in-app aankoop afgekocht worden voor een maand, kwartaal of jaar.
Wat is de beste weer-app van 2018?
Opnieuw blijkt uit onze weer-app test dat Nederlandse apps lang niet altijd beter zijn dan apps uit andere landen. We zetten hieronder de beste weer-apps op basis van categorie op een rij. Dit is dus nog niet de definitieve uitslag.
Beste per plaats
Als we kijken naar de beste weer-app per plaats zien we wat verschillen. Voor Breda is de winnende app Buienradar, met 228,5 punt. Op een tweede plaats staat totaal WetterApp met 227,5 punten. Hekkensluiter in Breda is Weerplaza met 185 punten.
In Breukelen gaat WeatherPro er met de winst vandoor; 172 punten. Hier staat WetterApp ook op een tweede plaats met een puntentotaal van 164 punten. De hekkensluiter hier is AccuWeather die 137,25 punten scoort.
Beste per onderdeel
We kijken ook naar de verschillende onderdelen; voorspelling, temperatuur en neerslag. We hebben hierbij de beide locaties gecombineerd. Op gebied van voorspelling wint WeatherPro met 164 punten, gevolgd door Buienradar en het KNMI. Het slechtst scoort hier Weerplaza met 126 punten.
Bij de temperatuur scoort Weeronline het hoogst aantal punten; 81,5. Gevolgd door zowel WeatherPro als Weerplaza met 78,5 punten op een tweede plaats. De app ‘Het weer 14 dagen’ sluit met 53,5 de plek af.
De beste apps voor de verwachting van de neerslag is WetterApp, met 166 punten. Weer XL staat hier met 165 punten een plek onder. AccuWeather is het minst nauwkeurig met 141 punten.
Eindconclusie
We hebben de afgelopen maanden ons uiterste best gedaan om een nieuwe editie van de Weer-app test 2018 te realiseren. Stiekem zijn we dan ook trots dat we eindelijk het eindresultaat mogen delen. We kunnen stellen dat we een ‘nieuwe’ winnaar hebben, maar helemaal nieuw is hij niet.
De tiende en tevens laatste plaats is voor Weerplaza. Dit is niet geheel onverwacht, de app behaalt in onze eerdere weer-app testen helaas altijd de laatste plaats. De 9e plaats is voor AccuWeather. Vooral op het voorspellen van de neerslag scoort de app slecht. Op de andere onderdelen valt hij in de middenmoot. Plaats 8 is voor Yr.no, een nette app, maar qua weersverwachting blinkt de app nergens echt in uit.
Op de zevende plaats van de DroidApp weer-app test 2018 vinden we Het weer 14 dagen. De app heeft vooral moeite met het voorspellen van de temperatuur en zit hier met regelmaat flink naast. De zesde plaats is voor de Nederlandse weerdienst Weeronline. Dit terwijl zij vorig jaar nog op een tweede plaats stonden. Hoewel de dienst het sterkst is in het voorspellen van de temperatuur, is de voorspelling lang niet altijd juist.
We gaan naar de top 5, waar we op de vijfde plek de app van het KNMI tegenkomen. Het voorspellen van de temperatuur is nog een aandachtspunt voor de app. Op plaats 4 staat Weer XL. Qua neerslagverwachting scoort de applicatie een derde plaats, op de andere onderdelen volgt hij de middenmoot.
Buienradar maakt een flinke sprong naar boven. De voorspelling is doorgaans juist, al laat de app wel op het gebied van neerslagverwachting punten liggen. De applicatie scoorde vorig jaar matig en eindigde als één na laatste, nu dus een derde plek voor Buienradar. De tweede plek is voor WetterApp. Deze van oorsprong Duitse applicatie scoort al jarenlang hoog in onze weer-app testen en won drie van de vijf edities. Helaas dit jaar niet de winnaar, al is het verschil zeer klein.
De winnaar
Het verschil met de winnaar is slechts 2 punten; op de eerste plaats vinden we, net als in 2016 WeatherPro terug. De voorspelling is het sterkste punt, maar qua neerslagverwachting staat deze app wel op de één na laatste plaats. De winnaar van dit jaar is dus WeatherPro. De app behaalt 402 punten.
In totaal konden de applicaties 424 punten behalen, zonder de app-score. Met de beoordeling van de apps was dit 434. De app-scores zijn gegeven voordat de uitkomsten van de weer-app test bij ons bekend waren. De scores van de apps hebben niet gezorgd voor verschuivingen in het klassement. Hieronder vind je de tabel met de totaalscore per app, per plaats en het totaal aantal punten.
Breda | Breukelen | Totaalscore incl. app-score | |
WeatherPro | 222,5 | 172 | 402 |
WetterApp | 227,5 | 164 | 400 |
Buienradar | 228,5 | 161 | 399 |
Weer XL | 223,5 | 157 | 389 |
KNMI | 216,5 | 163,5 | 387 |
Weeronline | 210 | 163,5 | 383 |
Het weer 14 dagen | 198,5 | 162 | 370 |
Yr.no | 207,5 | 150,5 | 367 |
AccuWeather | 220 | 137,25 | 365 |
Weerplaza | 185 | 160,25 | 352 |
Alle meetmomenten en scores, ook op de verschillende onderdelen, zijn in te vinden in deze PDF.
Note: We hebben onze uiterste best gedaan met alle mogelijke middelen om de weer-applicatie test zo precies en goed mogelijk uit te voeren. Het onderzoek naar de beste, meest accurate weer-applicatie is geheel onafhankelijk uitgevoerd. DroidApp heeft er geen voordeel bij dat een bepaalde applicatie als winnaar zou eindigen. DroidApp wil met dit onderzoek aantonen dat het verschil tussen weer-applicaties groot kan zijn, en wil consumenten advies geven in welke weer-app, welke prestaties levert. Weer-applicaties zijn niet van tevoren ingelicht over het gebruik van hun app in de weer-app test. De weer-app test mag gecommuniceerd worden door derden. Dit mag niet letterlijk te worden gekopieerd en alleen indien er een link opgenomen wordt naar dit artikel.