Het weer: de grote accurate weer-app test

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer, maar toch zitten er grote verschillen tussen de voorspellingen die de weer-applicaties geven. Welke weer-app is het meest accuraat? Welke weer-app scoort het beste op de lange termijn, of juist op de korte termijn? De afgelopen maand heeft DroidApp tal van testen gedaan om onderzoek te doen naar de meest accurate weer-app voor Android.

Beste weer-app voor Android

In de Play Store zijn tal van weer-applicaties te vinden. Gratis, betaald, keuze uit regenradar, voorspelling per uur… enfin, genoeg keuze. Toch maken een groot deel van de applicaties gebruik van dezelfde aanbieder. DroidApp heeft in de gehele maand augustus zes verschillende weer-apps vergeleken. Verspreid over de gehele maand augustus hebben we dertien verschillende meet-momenten gebruikt.

Bekijk ook de weer-app test 2015 

Tijdens mijn vakantie in Berlijn hechte ik veel waarde aan het weer. Je wilde bepaalde dingen (zoals attracties met uitzicht) niet in de regen doen. Een bepaalde applicatie zat er vaak naast, en dat was ik niet gewend van de applicatie. Om deze reden kwam ik uit bij een Duitstalige applicatie die toevallig in Nederland nog op mijn telefoon stond. Omdat deze erg nauwkeurig was in Duitsland, is dit de enige buitenlandse applicatie die ook mee wordt genomen in deze weer-app test.

Waarop wordt er getest?

Voor de test naar de meest accurate weer-app voor Android hebben we de nadruk gelegd op het weer zelf (zonnig, bewolkt, zwaar bewolkt etc.), de temperatuur, eventuele percentage van de regenkans en wanneer er sprake is van regen; het aantal millimeter. Wij zijn ons ervan bewust dat een bui plaatselijk kan zijn. In de stad Breda hebben we de test gedaan en hebben uit deze stad gebruik gemaakt van vier verschillende meetstations. Wanneer er kleine verschillen zaten, hebben we hiervan het gemiddelde genomen in de beoordeling.

Uitleg

De accurate weer-app test van DroidApp bestaat zoals gezegd uit 13 verschillende meetmomenten. De meetmomenten hebben we gecategoriseerd waarna je de voorspelling van de verschillende applicaties kan terugvinden. Vervolgens krijgt de applicatie een aantal punten. De punten gaan puur over de voorspelling en hebben in dit overzicht niets te maken met de werking en vormgeving van de applicatie. Deze volgt later in dit onderzoek.

De dertien meetmomenten waarop we de applicaties hebben getest, kunnen hier bekeken worden.

Weer-apps

Zoals hierboven besproken, doen er zes applicaties mee die allemaal zeggen het accurate weer te voorspellen. Een van deze applicaties is van Duitse makelij, maar geeft voor plaatsen over de hele wereld de voorspelling aan. Naast de naam van de applicatie zie je van welke bron de weer-data afkomstig is. In de Play Store zijn namelijk tal van weer-apps te vinden, maar veel van deze maken gebruik van een en dezelfde leverancier van deze data. In deze test zijn de volgende weer-apps meegenomen.

  • WeatherPro (MeteoGroup)
  • WetterApp (D) (WetterOnline)
  • AccuWeather (AccuWeather)
  • Weeronline (MeteoVista)
  • Weerplaza (Infoplaza)
  • Yahoo Weer (The Weather Channel/Weather Underground)

In het overzicht met de meetmomenten lees je alle specifieke elementen terug, inclusief de puntenverdeling.

In het overzicht hieronder lees je alles over de verschillende weer-applicaties.


WeatherPro

WeatherPro staat bekend als een accurate weer-app en is hierdoor erg populair. De applicatie is niet gratis, in tegenstelling tot de andere applicaties, maar biedt volgens velen wel veel waar voor zijn geld. De applicatie ziet er goed uit en is gebruiksvriendelijk in gebruik. WeatherPro laat voor elke dag in blokken van drie uur de weersvoorspelling zien.

WeatherPro

WeatherPro: Weer, Radar & Widgets
WeatherPro: Weer, Radar & Widgets

WetterApp

De enige Duitstalige applicatie die meedoet aan de test is WetterApp, van het Duitse Wetteronline. Zoals gezegd is na de voorspelling in Berlijn de applicatie nog steeds geïnstalleerd op mijn telefoon. In Berlijn zat de applicatie er weinig naast, en dat blijkt ook hier tijdens de test in Nederland zo te zijn. Wanneer er sprake is van regenval geeft WetterApp ook aan hoelang de regenbui duurt. Dat is een pluspunt voor de Duitse applicatie.

WetterApp

Weer & Radar - weeralarm
Weer & Radar - weeralarm
Ontwikkelaar: WetterOnline GmbH
Prijs: Gratis

AccuWeather

AccuWeather staat bij veel telefoons voorgeïnstalleerd. Althans, de weer-widget die gebruik maakt van de data van AccuWeather. De voorspellingen geven toch helaas vaak een heel ander beeld dan de werkelijkheid, vooral de voorspelling voor temperaturen lijken vaak niet te kloppen. Uit de test komt hierdoor AccuWeather niet al te best uit de test. Daarentegen is de applicatie van AccuWeather wel goedogend.

AccuWeather

AccuWeather weerbericht
AccuWeather weerbericht
Ontwikkelaar: AccuWeather
Prijs: Gratis

Weeronline

Een applicatie van Nederlandse bodem die de weervoorspelling vaak juist heeft. Helaas is de applicatie van Weeronline niet altijd even gebruiksvriendelijk en missen we soms uitgebreidere informatie zoals de hoeveelheid neerslag. Voor de test hebben we deze van de website geplukt. Desondanks is de applicatie niet slecht qua voorspellingen, dus een blijvertje wellicht?

weeronline

Weeronline
Weeronline
Ontwikkelaar: Infoplaza Network BV MV
Prijs: Gratis

Weerplaza

Weerplaza is net als Weeronline van Nederlandse makelij. De applicatie van Weerplaza kreeg onlangs een update waarbij de vormgeving flink onder handen is genomen. Het maakt de applicatie een stuk gelikter en duidelijker dan de andere Nederlandse weer-app Weeronline. Helaas zijn de voorspellingen niet altijd bij het juiste eind en dat is jammer.

weerplaza

Weerplaza - complete weer app
Weerplaza - complete weer app

Yahoo Weer

Yahoo maakt voor de applicatie Yahoo Weer gebruik van de informatie van weer-providers The Weather Channel/Weather Underground. Yahoo Weer ziet er ontzettend gelikt uit qua vormgeving. De foto’s die Yahoo Weer gebruikt zijn afkomstig van Flickr en passen zich aan, aan het huidige weer. Qua voorspellingen doet Yahoo het zeer slecht. De voorspellingen kloppen heel vaak niet. Jammer is ook dat in de applicatie niet is af te lezen wat de neerslaghoeveelheid bedraagt. Op de website van Weather Underground is dit eveneens niet terug te vinden. Jammer, want dit levert geen compleet beeld op van de weersverwachting in onze ogen.

Yahoo Weer

Yahoo Weer
Yahoo Weer
Ontwikkelaar: Yahoo
Prijs: Gratis

 

Dan de definitieve ranglijst van best presterende weer-applicatie met de meest accurate voorspelling:

weer-app 1e plaats

wetterapp

weer-app 2e plaats

weeronline

weer-app 3e plaats

weatherpro

Ranglijst Naam weer-app Totaalscore: Soort weer Totaalscore: Temperatuur Totaalscore: Hoeveelheid neerslag Totaalscore overall
1 WetterApp 17 16 18 51
2 Weeronline 15 16 12 43
3 WeatherPro 15 17 10 42
4 Weerplaza 9 15 9 33
5 AccuWeather 10 13 8 31
6 Yahoo Weer 7 16 6 17

Beoordeling weer-applicaties

Zoals ook in deze uitgebreide test is gebleken, is er geen enkele applicatie bij die het altijd goed heeft; en dat hadden we ook niet verwacht. Het weer is onvoorspelbaar. Toch zit er een erg groot verschil tussen de winnaar en de hekkensluiter op het gebied van accurate weer-apps. De Amerikaanse weerdiensten zijn voor gebruikers in Nederland niet interessant. Want zowel Yahoo Weer als AccuWeather staan allebei op de laatste plaats, waarbij Yahoo Weer een bijzondere laag puntenaantal heeft verzameld. Toch zijn dit wel de twee applicaties die in onze ogen er het mooist uitzien.

Opvallend was dat we op zowel 5 als 6 augustus een de voorspelling hadden bekeken voor 7 augustus. De dag ervoor (meetmoment 5) waren bij eigenlijk alle weer-apps de voorspellingen omgegooid. Dit, terwijl de voorspelling van 5 augustus voor 7 augustus juist de apps meer in de buurt zaten.

Volgens ons is echter de informatie met de weerinformatie net wat belangrijker dan de vormgeving. Voordeel aan de winnaar van de test met weer-apps; WetterApp is dat er ook een indicatie wordt gegeven van hoelang de regenbui duurt. Wat een nadeel aan de applicatie kan zijn voor sommigen, is dat WetterApp van Duitse makelij is, en dus Duitstalig is. Door het gebruik van veel symbolen en vrij eenvoudige woorden zal dit echter naar onze mening voor de meesten geen problemen opleveren.

Op de tweede plaats staat met 8 punten verschil Weeronline. Helaas moeten we daar de hoeveelheid neerslag missen, en dat is jammer. Mocht je Duits niet te best zijn en zal je de neerslaghoeveelheid niet missen, dan is Weeronline een alternatief voor de winnaar van deze test.

WeatherPro vinden we op de derde plaats, terwijl we die eerlijk gezegd op de eerste plaats hadden verwacht, voordat we aan de test begonnen. Dit omdat WeatherPro voor velen bekend staat als dè weer-app. WeatherPro is niet slecht, absoluut niet, en verschilt slechts 1 punt met Weeronline. Ondanks dat WeatherPro niet gratis is, zouden we deze qua vormgeving en mogelijkheden toch boven Weeronline verkiezen.

De dertien meetmomenten waarop we de applicaties hebben getest, kunnen hier bekeken worden.

Note: We hebben onze uiterste best gedaan met alle mogelijke middelen om de weer-applicatie test zo precies en goed mogelijk uit te voeren. Het onderzoek naar de meest accurate weer-applicatie is geheel onafhankelijk uitgevoerd. DroidApp heeft geen voordeel dat een bepaalde applicatie bovenaan staat. DroidApp wil met dit onderzoek aantonen dat het verschil tussen weer-applicaties groot kan zijn, en wil consumenten advies geven in welke weer-app, welke prestaties levert.

Lees ook

Reageer op dit artikel