Appcessories: Netatmo Weerstation: het weer in eigen hand (review)

Al enige tijd is het Netatmo weerstation verkrijgbaar, maar is deze appcessoire slechts een leuke gadget of kun je ook serieus nuttige data mee meten? Wij nemen het Netatmo Weerstation uitgebreid onder de loep in deze review.

Het Netatmo weerstation

Het weerstation zelf wordt geleverd in een nette doos, zonder al te veel poespas. In de doos vinden we de volgende items:

 • De binnenmodule
 • De buitenmodule
 • Een zeer korte handleiding
 • Een klittenband en plug + schroef ter bevestiging van de buitenmodule.

Het installeren van dit weerstation verloopt in eerste instantie via de computer, eenmaal dit proces doorlopen kun je gebruik gaan maken van de gegevens op je smartphone! De applicatie voor het Netatmo Weerstation is er voor zowel Android als Apple iOS.

Netatmo Buitenmodule
Netatmo Buitenmodule

Meetgegevens

Met het Netatmo weerstation kun je de volgende gegevens binnenshuis meten: De temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, geluidsniveau en CO2 gehalte. Met de laatste twee meetgegevens probeert Netatmo zich te onderscheiden als weerstation en de nadruk meer op een schone leefomgeving te leggen. Buitenshuis zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid meetbaar. Wil je echt nauwkeurige metingen ontvangen dan is de plaatsing van de buitenmodule erg belangrijk, hang deze dus niet in het directe zonlicht.

Additioneel is er ook een regenmeter verkrijgbaar. Het installeren hiervan is relatief simpel. Echter zal je het weerstation weer tijdelijk met je computer moeten verbinden zodat je het weerstation kunt koppelen met de regenmeter. Een nadeel aan de regenmeter is dat er geen bevestigingsmaterialen meegeleverd worden, je zult dus creatief moeten zijn in het plaatsen van de regenmeter. Wij hebben de meter met een tie-wrap bevestigd aan een ijzeren paal.

Optionele regenmeter
Optionele regenmeter

Netatmo App

De Netatmo App voor Android is beschikbaar voor smartphone en tablet, deze is met zijn 32MB grootte wat aan de forse kant. Wat ons meteen al opvalt is dat de interface beter tot zijn recht komt op een tablet. De gegevens worden duidelijk gepresenteerd maar het is in het begin even zoeken waar je welke informatie kunt vinden. Behulpzaam is daarbij de overlay met uitleg die per kolom uitlegt wat voor waarde je ziet. Verder bevat de Netatmo App mogelijkheden tot het maken van grafieken zoals het verloop van de buitentemperatuur.

Voor het uitlezen van de regenmeter gegevens moesten wij even zoeken in de app, je kunt deze vinden door onder het voorspellingsicoontje (in de screenshots de halve maan) op het kleine regenmeter icoontje rechtsonder te drukken. Deze knop had wat ons betreft wel iets groter gemogen of op een andere plek geplaatst mogen worden.

Screenshot_2014-09-04-21-22-49Screenshot_2014-09-04-21-22-14Screenshot_2014-09-04-21-23-34

Mocht je zelf het Netatmo weerstation in je bezit hebben, of wil je zien of deze app geschikt is voor jouw smartphone, download hem dan vanuit de Google Play Store.

Netatmo Weather
Netatmo Weather
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis

Overige koppelingen

Mocht je gebruik maken van WeatherPro dan kun je de gegevens van je weerstation ook inladen in deze app. Je krijgt hierbij dezelfde gegevens te zien als met de Netatmo App. Ook kun je met de populaire applicatie IFTTT allerlei handige notificaties instellen op basis van je meetgegevens.

Ook kun je met het Netatmo weerstation ervoor kiezen om de meetgegevens van je buitentemperatuur sensor publiekelijk beschikbaar te maken op de Netatmo Weathermap. Op deze kaart staan ook alle andere Netatmo gebruikers met hun meetgegevens. Wat ons betreft een leuke toevoeging! Verder kun je vanaf je desktop ook de gegevens van je weerstation uitlezen via je browser. Een demo hiervan vind je op deze pagina.

Conclusie

Het Netatmo Weerstation is zeker een interessante gadget waarmee je handige gegevens over je leefomgeving verzamelt. Uniek aan dit weerstation is dat deze het CO2 gehalte en geluidsniveau in huis meet. Verder past dit apparaat in het “Internet of things” want het Netatmo weerstation verzendt zijn gegevens via een Wi-Fi netwerk.

Het Netatmo weerstation is al met al een leuke gadget en (mits goed geplaatst) een goed weerstation. Voor de echte weerfanaten zijn er natuurlijk betere weerstations verkrijgbaar. Wel vinden wij de meetinterval van 5 minuten wat aan de krappe kant. Het prijskaartje van zo’n 170 euro is misschien wat aan de hoge kant en mocht je kiezen om ook de regenmeter erbij aan te schaffen dan is het prijskaartje al snel 230 euro. Het Netatmo Weerstation is bij onderstaande winkels te koop, ook voor lagere prijzen.

Netatmo Weerstation
 • 8/10
  Vormgeving - 8/10
 • 7.5/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 7.5/10
 • 7.5/10
  Mogelijkheden - 7.5/10
 • 7/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 7/10
 • 7/10
  Privacy - 7/10
7.4/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Je eigen weergegvens
 • Hoog gadget gehalte
 • Eenvoudig in gebruik

Minpunten

 • App is meer tablet gericht
 • Meetinterval van 5 minuten
 • Prijs

Lees ook

Reageer op dit artikel