Nederlandse overheid start grote campagne tegen appen in verkeer: “Ik rij MONO”

De Nederlandse overheid komt met een broertje voor BOB, bekend van de gelijknamige campagne. Het startschot voor een nieuwe campagne tegen appen en bellen in het verkeer heet “MONO” en moet een grootschalige campagne worden om mensen bewust te maken. 

Ik rij MONO

De campagne “Rij zonder afleiding, rij MONO” heeft betrekking op het niet gebruiken van de telefoon in het verkeer. De Nederlandse overheid zet groots in op de campagne en laat deze voor een periode van minimaal 10 jaar duren. Het gebruik van de smartphone achter het stuur leidt (mede) tot een stijging in het aantal verkeersslachtoffers. Tevens zorgt het voor gevaarlijke situaties op de weg en mensen moeten hier meer bewust van worden.

De overheid werkt samen met telecomproviders, Veilig Verkeer Nederland (VVN), de Fietsersbond, ANWB en Rijkswaterstaat. Met de campagne, die onder andere onder de aandacht wordt gebracht met reclamespotjes op radio en tv, wordt opgeroepen om anderen niet te storen tijdens het rijden. Ook wordt aangeraden gebruik te maken van functies (of apps) die meldingen en de telefoon zelf dempen. Een voorbeeld van zo’n app is In-Traffic Reply app.

MONO staat volgens Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur ervoor dat we maar één ding tegelijk kunnen in het verkeer. Daarbij zit een ongeluk in een klein hoekje en kan ‘even dat appje lezen’ fatale gevolgen hebben. De eerdere BOB-campagne is onder een grote groep Nederlanders bekend en steeds vaker durven mensen hier “voor uit te komen” waardoor deze over het algemeen effectief is gebleken.

Lees ook

Reageer op dit artikel