Politie krijgt speciale flitscamera’s voor bellen en appen achter het stuur

De Nederlandse Politie heeft camera’s in ontwikkeling waarmee automobilisten in de auto gefotografeerd kunnen worden. Aan de hand van de foto’s wordt gekeken of er sprake is van een strafbaar feit, bijvoorbeeld omdat je zat te appen achter het stuur. Het moet de pakkans verhogen en het aantal ongevallen waarbij de telefoon in het spel is verlagen.

Niet appen achter het stuur

De speciale camera’s kunnen vaststellen of er iets aan de hand is met de automobilist. Zo kan de camera zien of de bestuurder iets in zijn handen heeft. Vervolgens worden de foto’s ter beoordeling bij een agent neergelegd die moet vaststellen of er inderdaad sprake is van een strafbaar feit. Is dat het geval dan kan de automobilist een proces-verbaal ontvangen voor het feit waarvoor hij of zij geflitst is.

“Ik vind dat we in het verkeer echt een slag moeten gaan maken en de pakkans moeten vergroten”, zegt minister Grapperhaus tegen de NOS. Voor de politie is het voordeel van de camera’s dat bestuurders niet langer staande gehouden moeten worden maar dat zij achteraf nog een boete kunnen ontvangen. De camera’s werken op vrijwel alle locaties waar een goed zicht op de voorruit mogelijk is. Beelden van automobilisten die zich netjes aan de regels houden worden volgens de politie direct verwijderd.

Vorige week gaf de minister al aan dat hij ‘helemaal klaar is‘ met het gebruik van de telefoon in het verkeer.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel