App Ops: je privacy in eigen handen

Veel applicaties in de Play Store vragen toegang tot bijvoorbeeld je contacten, locatie of andere overbodige informatie, terwijl ze dat helemaal niet nodig hebben. De gratis applicatie App Ops Starter lost dit op.

App Ops werkt op Android toestellen met Android 4.3 Jelly Bean en Android 4.4 KitKat. De applicatie maakt het mogelijk om per applicatie aan te geven waar de geïnstalleerde toepassingen toegang tot mogen hebben.

App Ops

In Android 4.3 leverde Google deze applicatie mee op toestellen, maar was diep in het besturingssysteem verstopt. Met App Ops is het menu met instellingen te bereiken. Toen ontwikkelaars achter de eerder verborgen functie kwamen werd in Android 4.4.2 de mogelijkheid om machtigingen achteraf in te trekken uit Android gehaald door Google. Het intrekken van machtigingen kan voor Google zelf ook in de weg zitten; omdat Google uit informatie die applicaties doorsturen de advertenties kan aanpassen.

App Ops 2

Terug naar de applicatie zelf; de toepassing is onderverdeeld in de tabbladen location, personal, messaging en device. De namen van de tabbladen omschrijven gelijk welke apps die permissie mogen gebruiken. Per applicatie kan je in- en uitschakelen welke informatie gedeeld mag worden met die applicatie. Zo vind ik het persoonlijk niet nodig om een TV-Gids applicatie informatie te geven over mijn locatie, en hoeft een videospeler geen SMS-berichten te verzenden. Het is jammer de applicaties door elkaar staan en je de applicaties niet op alfabetische volgorde kan sorteren.

De applicatie is Engelstalig, maar wijst zich volledig vanzelf, waardoor de Nederlandse taal niet gemist wordt. App Ops is 203 kb groot en is gratis te downloaden uit de Play Store. Voor de applicatie zijn geen aanvullende rechten nodig ;-).

App Ops Starter
App Ops Starter
Ontwikkelaar: Offshore
Prijs: Gratis

App Ops Starter
 • 8/10
  Vormgeving - 8/10
 • 7/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 7/10
 • 7.5/10
  Mogelijkheden - 7.5/10
 • 7.3/10
  Snelheid - 7.3/10
 • 10/10
  Privacy - 10/10
8/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Controle over je privacy
 • Gratis
 • Makkelijk in gebruik

Minpunten

 • Niet op alfabetische volgorde te sorteren
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel